Τι απαντά ο Τάσος Πετρόπουλος στις επιθέσεις για το δικηγορικό του γραφείο

Τι απαντά ο Τάσος Πετρόπουλος στις επιθέσεις για το δικηγορικό του γραφείο

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους δικηγόρους, παρείχε με δήλωσή του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Σε επίσημη δήλωσή του, ο κ. Πετρόπουλος απαντάει επίσης και σε δημοσιεύματα που αφορούν την προσωπική διακοπή της επαγγελματικής του δραστηριότητας, αμέσως μόλις ανέλαβε αρχικά διοικητής του ΟΑΕΕ και στη συνέχεια υφυπουργός Εργασίας. Στην τοποθέτησή του ο κ. Πετρόπουλος εκφράζει αρχικά την έκπληξή του για την αναφορά της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, και τα «σχετικά δημοσιεύματα που την αναπαρήγαγαν, για την εγκύκλιο (Φ 80000/οικ. 2460/106/2017) που αφορά τους συνεργάτες δικηγορικών εταιρειών, οι οποίοι αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε τα εξής:

Οι δικηγόροι διέπονται από τον Κώδικα περί Δικηγόρων και δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Για αυτόν τον λόγο δεν εμπίπτουν στην περίπτωση των εξαρτημένων εργαζομένων που αμείβονται με ΔΠΥ. Τυχόν ένταξή τους στην κατηγορία των εξαρτημένων εργαζομένων θα επέφερε απαγορευμένη κατάργηση της θεσμικής ανεξαρτησίας των δικηγόρων. Όσοι υποστηρίζουν τα αντίθετα, θα όφειλαν να διαβάσουν τις διατάξεις του Κώδικα περί έμμισθης εντολής. Σε συνάντηση με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δεν διατυπώθηκε αντίθετη άποψη από αυτήν που εκφράζει το υπουργείο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Πετρόπουλος δηλώνει ότι αιτήθηκε τη διακοπή της επαγγελματικής του δραστηριότητας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών στις 8-4-2015, λόγω της τοποθέτησής του στην θέση του διοικητή του ΟΑΕΕ και στις 21-4-2015 έπαψε η σχέση του ως διαχειριστής της δικηγορικής εταιρείας “Αναστάσιος Π. Πετρόπουλος και Συνεργάτες”. Στις 23-9-2015 ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και την 1-10-2015 κατατέθηκε αίτηση προς την αρμόδια ΔΟΥ «για την διακοπή της λειτουργίας της εταιρείας, η οποία διεγράφη από το μητρώο του ΔΣΑ και έκτοτε έπαψε να υπάρχει. Τα σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όλοι οι δικηγόροι απασχολούνταν με πάγια αντιμισθία και η εταιρεία κατέβαλλε το σύνολο των εισφορών τους, βρίσκονται επίσης στα σχετικά μητρώα του ΔΣΑ. Συνεπώς, με μία απλή έρευνα ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά».

Κατά τον υφυπουργό Εργασίας, «τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα εκλαμβάνονται μόνο ως χαλκευμένα και συκοφαντικά, ως αντίδραση στις προχθεσινές αναφορές μου, με τις οποίες αποκάλυπτα την πολιτική που σχεδιάζει η ΝΔ σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλων ανεξαιρέτως των ασφαλισμένων».  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter