Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Έρευνα ΠΑΜΑΚ για Πούτιν, Μέρκελ, Τραμπ

Τι απαντούν οι Έλληνες στο δίλημμα Ρωσόφιλοι ή Ευρωπαϊστές;

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε σχέση με το ερώτημα τι είμαστε ως λαός, ρωσόφιλοι ή ευρωπαϊστές; Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. 

Η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας με 57,5% θετικές γνώμες. Ακόμη περισσότερες είναι οι θετικές απόψεις για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν καθώς συγκεντρώνει το 67% των απαντήσεων με θετική γνώμη γι’ αυτόν. Υπερέχει σημαντικά τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (56% αρνητικές απόψεις) όσο και του προέδρου Τραμπ (73% αρνητικές γνώμες).

Οι ερωτώμενοι φαίνεται επίσης ότι όχι μόνο συμπαθούν αλλά και εμπιστεύονται τον Πούτιν. Στο ερώτημα «ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για ηγέτη στα παγκόσμια πράγματα», ο Πούτιν συγκεντρώνει 41,5%, η Μέρκελ 27,5% και μόλις 5% ο Τραμπ.

Ο Πούτιν θεωρείται, μάλιστα, πως υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα της Ελλάδας (43,5%) συγκριτικά με τη Μέρκελ (29,5%) ή τον Τραμπ (20%). Είναι προφανές πως η εικόνα του ισχυρού ηγέτη Πούτιν ασκεί γοητεία σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης. Πιθανόν, σε αυτό να έχουν βοηθήσει τα ελληνικά ΜΜΕ, στα οποία ο Ρώσος ηγέτης έχει εμφανώς καλύτερη μεταχείριση συγκριτικά με τους άλλους δύο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.