Τι δείχνει η νέα αύξηση του πληθωρισμού σε Ελλάδα και Ευρωζώνη;

Τι δείχνει η νέα αύξηση του πληθωρισμού σε Ελλάδα και Ευρωζώνη;

Η έκθεση της Eurostat για τον πληθωρισμό σε Ελλάδα και Ευρωζώνη προβλέπει αυξήσεις 4.4% και 5% τον Δεκέμβριο από 4% και 4.9% τον προηγούμενο μήνα, αντίστοιχα, προεξοφλώντας δυσάρεστες εξελίξεις.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την Eurostat είναι πραγματικά εντυπωσιακά ειδικά εάν αναλογιστούμε πως τέτοιας κλίμακας πληθωρισμός έχει να εμφανιστεί στην Ευρώπη από το 1997 και οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Τι σηματοδοτεί η έκθεση

Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ φαίνεται ότι έχει κάνει τον κύκλο της και ήδη έχει ανακοινωθεί το τέλος του έκτακτου προγράμματος PEPP (Μάρτιος ’22), αφήνοντας την Ελλάδα στα αζήτητα και στα ολοένα αυξανόμενα δανειακά επιτόκια των αγορών.

Ταυτόχρονα, είναι γνωστές οι πιέσεις που πραγματοποιούνται προς την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ώστε να ανασχεθεί ο πληθωρισμός ενώ οι εξελίξεις από την αμερικανική FED του Τζερόμ Πάουελ, όπου αυξήθηκαν τα επιτόκια, σίγουρα δεν βοηθάνε τη θέση της.

Η ελληνική θέση

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν σπεύσει να ευνοηθούν από τα φθηνά επιτόκια και δανείζονται αφειδώς για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα κατά της πανδημίας, κρατώντας στα 36 δισ. ευρώ το περίφημο μαξιλάρι και να αντέξουν μια ενδεχόμενη καταιγίδα.

Μάλιστα, ο ΟΔΔΗΧ για το 2022 σχεδιάζει εμπροσθοβαρή δανεισμό ύψους 10 δις ευρώ μέσω ομολόγων ώστε να χρηματοδοτηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης προτού σκαρφαλώσουν περαιτέρω τα επιτόκια στις αγορές.

Η αλήθεια είναι πως οι οιωνοί εκ Γερμανίας δεν είναι οι καλύτεροι. Ήδη ο γερμανός «σοϊμπλερικός» υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σολτς, Κρίστιαν Λίντνερ, επιθυμεί και σχεδιάζει την επιστροφή σε μια πανευρωπαϊκή λιτότητα.

Οι επερχόμενες γαλλικές εκλογές και η μετάλλαξη «Ο» σίγουρα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα επικράτησης των θέσεων του Βερολίνου και για αυτό το λόγο αποτελεί επίδικο εάν η επιστροφή στις αποπληθωριστικές πολιτικές θα πραγματοποιηθεί από το 2023.

Εντούτοις η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 στο οποίο προβλέπεται επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 ύψους 2% του ΑΕΠ, 2,8% το 2024 και 3,7% το 2025.

Αν όντως ισχύσουν τα παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από πιθανόν η Ελλάδα να ξαναζήσει τα μνημόνια και τη λιτότητα των αρχών της δεκαετίας του 2010.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter