Δεν εξασφαλίζεται αυτοδυναμία

Τι δείχνουν τα γκάλοπ στην Ιταλία: Πρώτη πολιτική δύναμη το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Ποσοστό 29,5% στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών λαμβάνει, σύμφωνα με έρευνα του δημοσκοπικού ινστιτούτου Demopolis, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου.

Το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, και ο υποψήφιος πρωθυπουργός του οποίου είναι ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο, σε αυτή την φάση -βάσει των γκάλοπ- είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Ακολουθούν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 23%, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 16% και η Λέγκα με 14%. Το αριστερό κίνημα «Ελεύθεροι και Ίσοι βρίσκεται στο 6% και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας στο 4,8%. Κανένα κόμμα ή συμμαχία, πάντως, δεν δείχνει να μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή και στην γερουσία της Ρώμης. Κάτι που απαιτεί τουλάχιστον το 40% των ψήφων.

Η κεντροδεξιά, στο σύνολό της, προηγείται με το 36%, ενώ η κεντροαριστερά εξασφαλίζει το 27% της πρόθεσης ψήφου. Σύμφωνα με την ανάλυση των δημοσκόπων, το κίνημα Πέντε Αστέρων είναι ισχυρότερο στον ιταλικό Νότο, η κεντροδεξιά στον Βορρά, και η κεντροαριστερά (η οποία περνά, αναμφίβολα, μια δύσκολη φάση), διατηρεί ένα κάποιο προβάδισμα στις ευρύτερες περιοχές της Φλωρεντίας και της Μπολόνια.

Το 67% των ερωτηθέντων απαντά ότι η ψήφος του θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις των κομμάτων, το 25% ότι θα βαρύνουν, κυρίως, οι υποψήφιοι της κάθε περιφέρειας, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.