Τι δεν βλέπει ο Σταϊκούρας: Ελλειμμα €18,5 δισ. το 2020, ύφεση το α’ τρίμηνο, μείωση εισοδημάτων εργαζομένων

Τι δεν βλέπει ο Σταϊκούρας: Ελλειμμα €18,5 δισ. το 2020, ύφεση το α’ τρίμηνο, μείωση εισοδημάτων εργαζομένων

Σε άλλη χώρα φαίνεται ότι είναι υπουργός Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας καθώς μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open δεν είδε ούτε το τερατώδες έλλειμμα των 18,5 δισ. ευρώ του 2020, ούτε τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, ούτε την εκτίμηση του ΚΕΠΕ, που ας σημειωθεί είναι και άτυπος σύμβουλος της κυβέρνησης της οποίας είναι μέλος, ότι το α’ τρίμηνο του 2021 η ύφεση μπορεί να φτάσει ακόμη και το 15%.

Μάλιστα με την άνεση του υπουργού που γνωρίζει ότι έχει «μαξιλάρι» πάνω από 30 δισ. ευρώ, το οποίο κληρονόμησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έκανε σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ελληνική οικονομία όταν  ρωτήθηκε να εξηγήσει το μέγεθος της «τρύπας» στα δημοσιονομικά και την απειλή νέων μνημονίων.

«Δεν υπάρχει “τρύπα”, υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα», υποστήριξε «η απόκλιση εσόδων-δαπανών είναι αναμενόμενη, λελογισμένη και αποδεκτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2021» και παρέθεσε ως τεκμήριο για την μη εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών στο μέλλον στον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση.

Απαντώντας συγκεκριμένα στην ερώτηση για τα ευρήματα της έρευνας της ALCO για την ΓΣΕΕ, που κατέδειξε ότι 56% των εργαζομένων δηλώνει πως μειώθηκαν τα εισοδήματά τους στην πανδημία (για το 22% η απώλεια ξεπερνά το 31%, για το 14% είναι μεταξύ 21%-30%), ο κ. Σταϊκούρας υιοθέτησε μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση, δηλώνοντας ότι αυτό «αποδεικνύει ότι 1 στους 2 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει μείωση» και αντέτεινε τις ωφέλειες στο εισόδημα από τις μειώσεις ενοικίων και τις φοροαπαλλαγές (που ωστόσο επιβαρύνουν το έλλειμμα).

«Δεν φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε τους πόρους να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας για όσο χρειαστεί … τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας υπερβαίνουν τα 32 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter