Τι δεν είπε ο Ζούκερμπεργκ στο Κογκρέσο

Τι δεν είπε  ο Ζούκερμπεργκ  στο Κογκρέσο

Αγχωμένος,_x000D_
φαινομενικά μετανοημένος και προετοιμασμένος εμφανίστηκε στις δύο μαραθώνιες_x000D_
ακροάσεις της περασμένης εβδομάδας στο Κογκρέσο ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος_x000D_
ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ναι μεν παραδέχθηκε την ανάγκη αλλαγών στις ρυθμίσεις περί ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων στη διαδικτυακή του πλατφόρμα και ζήτησε συγγνώμη, σαν καλό παιδί, για την αναστάτωση που έχει προκληθεί από την παραβίαση εκατομμυρίων λογαριασμών χρηστών, αλλά απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας σε κρίσιμα ερωτήματα. Ιδού τα βασικότερα:

· Πώς ακριβώς μεταχειρίζεται το Facebook τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών του;

· Με ποιο τρόπο προστατεύει τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από κράτη και ιδιώτες, ώστε να μη χειραγωγούνται δημόσιες συζητήσεις και να μην επηρεάζονται τα αποτελέσματα εκλογών μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών και συσκευών;

· Γιατί οι πληροφορίες των χρηστών του Facebook είναι διαθέσιμες στις διαφημιστικές εταιρείες οι οποίες το στηρίζουν οικονομικά;

· Τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη όσων αλλάζουν τελικά τις σχετικές ρυθμίσεις περί μη δημοσιοποίησης των δεδομένων τους;

H Wall Street έστειλε θετικό σήμα

Ο Ζούκερμπεργκ δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις. Παρ’ όλα αυτά απεδείχθη ότι ο ίδιος και η πλατφόρμα του συνεχίζουν να είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Χαρακτηριστικές είναι οι αναρτήσεις δύο γερουσιαστών στο Twitter οι οποίες παρέπεμπαν τους ακολούθους τους στις προσωπικές τους σελίδες στο… Facebook για να δουν σε ζωντανή μετάδοση τις ακροάσεις του επιχειρηματία στο Κογκρέσο. Στο χρηματιστήριο της Wall Street η μετοχή της εταιρείας είχε μια από τις καλύτερες αποδόσεις της από τότε που ο βρετανικός «Observer» έφερε στο φως το σκάνδαλο της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών.

Ενα σοβαρό πρόβλημα στις δύο ακροάσεις του Ζούκερμπεργκ στο Κογκρέσο, πέρα από το ότι πολλοί γερουσιαστές στερούνται βασικών γνώσεων τεχνολογίας, είναι ότι οι τελευταίοι προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τον σύντομο χρόνο ομιλίας που τους αναλογούσε για να αναπτύξουν τις δικές τους απόψεις παρά για να εκμαιεύσουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον ιδρυτή του Facebook. Οι περισσότεροι έθεσαν τόσο γενικές και αφηρημένες ερωτήσεις που του επέτρεψαν να ελιχθεί οχυρωμένος πίσω από φλύαρες κοινοτοπίες.

Λογύδρια χωρίς τα φώτα των ειδικών

Επίσης τον ρόλο του ανακριτή μοιράστηκαν πολυάριθμοι πολιτικοί, οι οποίοι είχαν στη διάθεσή τους μόλις πέντε λεπτά έκαστος. Δεν υπήρξε συντονισμένη, κοινή στρατηγική, βασισμένη σε κρίσιμες ερωτήσεις.

Παρά το συχνά ανήσυχο βλέμμα του Ζούκεμπεργκ, με όσο επικοινωνιακό βάρος έχει η γλώσσα του σώματος, πολλοί αναλυτές μιλούν για χαμένη ευκαιρία. Η λύση θα ήταν πολλοί γερουσιαστές να ζητήσουν από τους συνεργάτες τους σε θέματα τεχνολογίας να διαμορφώσουν από κοινού έναν κατάλογο ενοχλητικών ερωτήσεων προς τον ιδρυτή του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης στον πλανήτη. Με βασικότερο πώς και έναντι ποιων ανταλλαγμάτων βρέθηκαν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του σε χέρια τρίτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter