Τη διαδικασία αιρεσιμότητας κατά της Ουγγαρίας ενεργοποίησε η Κομισιόν

Τη διαδικασία αιρεσιμότητας κατά της Ουγγαρίας ενεργοποίησε η Κομισιόν

Τη διαδικασία αιρεσιμότητας, η οποία προβλέπει ακόμη και την περικοπή κοινοτικών πόρων για τη μη τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου ενεργοποίησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ουγγαρίας, με ειδοποίησή της προς τη Βουδαπέστη, σύμφωνα και με όσα ανακοίνωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα.

«Η Ουγγαρία θα πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες μας και να προτείνει διορθωτικά μέτρα» τόνισε συγκεκριμένα η ίδια σε ανάρτηση της στο Twitter, σημειώνοντας πως η Κομισιόν εντόπισε ζητήματα που ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες Δικαίου

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται μετά την απόρριψη των προσφυγών της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 16 Φεβρουαρίου αλλά και τα αιτήματα εκπροσώπων όλων των ομάδων -Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Renew, Πράσινοι, Αριστερά- προς την Κομισιόν ώστε να συμμορφωθεί πλήρως στην δικαστική απόφαση.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως για να υπάρξει η οποιαδήποτε μείωση χρηματοδότησης θα χρειαστεί μια «ειδική πλειοψηφία» για να περάσει, ήτοι υποστήριξη από τουλάχιστον το 55% των χωρών της Ε.Ε. που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ.

Aν και σύμφωνα με το Politico η Κομισιόν επέλεξε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό κατά της Ουγγαρίας και όχι κατά της Πολωνίας λόγω -μεταξύ άλλων- ανεξέλεγκτης διαφθοράς «υψηλού επιπέδου», υπάρχει η εκτίμηση πως η ενεργοποίηση της διαδικασίας κατά της Ουγγαρίας σχετίζεται και με τη φιλορωσική στάση της κυβέρνησης Όρμπαν εν μέσω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: Euractiv

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter