Τι έγινε με την πρεσβεία μας στο Κίεβο;

Τι έγινε με την πρεσβεία μας στο Κίεβο;
Φωτογραφία αρχείου από την πρεσβεία μας στο Βερολίνο.

Έμμεσες απαντήσεις δίνουν διπλωματικοί κύκλοι στις κατηγορίες ότι ο Έλληνας πρέσβης στο Κίεβο (Ουκρανία) Βασίλης Μπουρνόβας, εγκατέλειψε την πρεσβεία και έφυγε ενώ πρότεινε στους άλλους να μείνουν.

Σημειώνουν πως οι διπλωματικές αποστολές έφυγαν από το βράδυ της Πέμπτης (24/02/22) με εξαίρεση την Οδησσό όπου και εγκλωβίστηκαν.

Αναφέρουν μάλιστα πως οι Έλληνες διπλωμάτες είναι και οι τελευταίοι που αποχώρησαν αφού είχε προηγηθεί η αποχώρηση των «μεγάλων δυνάμεων» μαζί «με τη σημαία» όπως επισημαίνουν, κάτι που σημαίνει πλήρη αποχώρηση.

Η ελληνική αποστολή ήταν –όπως αναφέρουν- η τελευταία που έφυγε και μεταφέρθηκε στο Βουκουρέστι αφού πέρασε τα ουκρανοπολωνικά σύνορα στο σημείο της πόλης Λβιβ.

Σημειώνουν πως έχουν μείνει οι Γάλλοι οι οποίοι «φιλοξενούν» και τους Βέλγους καθώς διαθέτουν μεγάλη δύναμη φύλαξης κάτι που ενδεχομένως δείχνει το ρόλο που θέλουν να διαδραματίσουν στο μέλλον ως «διαμεσολαβητές».

Στο Κίεβο παραμένουν επίσης και η πολωνική πρεσβεία λόγω του τεράστιου αριθμού Ουκρανών εργατών που δουλεύουν στη γειτονική Πολωνία (περίπου 3,5 εκατομμύρια)  αλλά και η ουγγρική πρεσβεία λόγω της μειονότητας.

Σημειώνουν μάλιστα πως η πρεσβεία στην Ελλάδα διέθετε ελάχιστη φρούρηση, μια μικρή ομάδα ΕΚΑΜ που εστάλη από την Αθήνα, προσθέτοντας ότι η κατάσταση έβγαινε εκτός ελέγχου αφού «μοιράστηκαν» σε πολίτες όπλα, μεταξύ των οποίων και καλάζνικοφ.

Όπως αναφέρουν το προσωπικό της πρεσβείας δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε ερωτήσεις και αιτήματα ομογενών ποια θα ήταν η κατάληξη.

Εκφράζουν ωστόσο την απορία τους πως ενώ αποφασίστηκε η εγκατάλειψη της πρεσβείας, λίγα δεκάωρα μετά αποφασίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου η αποστολή και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter