Τι είναι η «λευκή πνευμονία» – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Τι είναι η «λευκή πνευμονία» – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Η λευκή πνευμονία στην Κίνα, που προσβάλει κατεξοχήν παιδιά προκαλεί παγκοσμίως έντονη ανησυχία και δεν αποκλείεται να έρθει και στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα, τα κρούσματα πνευμονίας μεταξύ των παιδιών αυξάνονται στην Ευρώπη.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί στη εκπομπή του Ant1 πως «πρόκειται για μία αύξηση των κρουσμάτων της πνευμονίας που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκόπλασμα της πνευμονίας. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε αυτό το μικρόβιο. Το μικρόβιο είχε ήδη παγκόσμια εξάπλωση. Δηλαδή, είναι κάτι παλιό, δεν είναι κάτι καινούριο που μας έρχεται από την Κίνα, απλά φαίνεται φέτος να έχουμε αύξηση αυτών των κρουσμάτων σε παγκόσμια κλίμακα και κατά πάσα πιθανότητα είναι ανεξάρτητο. Δεν είναι ότι πάει από τη μία χώρα στην άλλη».

 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι μάλλον παρατηρείται αύξηση της πνευμονίας αυτής «επειδή τις προηγούμενες χρονιές δεν πολυκυκλοφορούσε λόγω των μέτρων που υπήρχαν για τον κοροναιο και τώρα το βλέπουμε να φουντώνει κάπως ανάμεσα στα παιδιά».

«Τα παιδιά που δεν κόλλησαν πέρυσι ή πρόπερσι δεν έχουν αναπτύξει ανοσία. Κάποια στιγμή όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με το μικρόβιο. Αυτή τη χρονιά υπήρξε αυξημένος αριθμός που ήταν ευάλωτοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είναι ότι βλέπουμε τώρα περισσότερα από ό,τι θα βλέπαμε σωρευτικά σε όλες τις χρονιές», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Το ξέσπασμα θα μπορούσε να συνδέεται με το μυκόπλασμα πνευμονίας, γνωστό και ως «περιπατητική πνευμονία», μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως επηρεάζει παιδιά και κυκλοφορεί από τον Μάιο,

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι «Χαρακτηρίζεται περιπατητική πνευμονία ή σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» γιατί στην ακτινογραφία του ασθενούς ο πνεύμονας φαίνεται σαν να είναι λευκός, κάνει πνευμονικά οζίδια.

Ο ίδιος τόνισε  ότι εκείνο που κυρίως ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα είναι η αντοχή του μικροβίου του μυκοπλάσματος – που ευθύνεται για την λευκή πνευμονία- στα αντιβιοτικά.

Τέλος επεσήμανε ότι το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου στους ενήλικες βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση του μικροβίου του μυκοπλάσματος και στην αποφυγή μιας πνευμονίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter