Τι είναι η θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης» που τροφοδοτεί ρατσιστικές επιθέσεις

Τι είναι η θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης» που τροφοδοτεί ρατσιστικές επιθέσεις

Μια ρατσιστική ιδεολογία που διεισδύει από τα περιθώρια του Διαδικτύου στο mainstream προσκήνιο διερευνάται ως κίνητρο για τον πυροβολισμό στο σούπερ μάρκετ που σκότωσε 10 ανθρώπους στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν αφρο-αμερικανοί.

Μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από τον λευκό 18χρονο άνδρα που κατηγορείται για την επίθεση του Σαββάτου έβριθε από ιδέες παρμένες από τη «Θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης». Οι αρχές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητά της. Ωστόσο, οι ρατσιστικές προθέσεις του φερόμενου δράστη δεν αμφισβητούνται από κανένα.

Τι είναι η θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης

Με δυο λόγια, αυτό που λέγεται είναι ότι υπάρχει μια συνωμοσία για να μειωθεί η επιρροή των λευκών ανθρώπων.

Όσοι πιστεύουν σε αυτή τη συνωμοσιολογική θεωρία λένε ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται τόσο μέσω της μετανάστευσης μη λευκών ανθρώπων σε κοινωνίες που κυριαρχούνται σε μεγάλο βαθμό από λευκούς, όσο και μέσω απλών δημογραφικών στοιχείων, με τους λευκούς να έχουν χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων από άλλους.

Οι πιο ρατσιστές υποστηρικτές της θεωρίας πιστεύουν ότι οι Εβραίοι βρίσκονται πίσω από τη λεγόμενη συνωμοσία αντικατάστασης. Όταν οι λευκοί υπέρμαχοι παρέλασαν στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια το 2017, φώναζαν άσματα όπως «δεν θα μας αντικαταστήσετε» και «Οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν».

Μια πιο κυρίαρχη άποψη στις ΗΠΑ υποδηλώνει ότι οι Δημοκρατικοί ενθαρρύνουν τη μετανάστευση από τη Λατινική Αμερική, ώστε περισσότεροι δυνητικοί ψηφοφόροι να αντικαταστήσουν τους «παραδοσιακούς» Αμερικανούς, δήλωσε ο Μαρκ Πίτκαβατζ, ανώτερος ερευνητής στο Anti-Defamation League Center on Extremism.

Ποιες είναι οι ρίζες του;

Όσο καιρό υπάρχει ο ρατσισμός στις ΗΠΑ. Προσπάθειες εκφοβισμού και αποθάρρυνσης των μαύρων από το να ψηφίσουν –δηλαδή να αντικαταστήσουν λευκούς ψηφοφόρους στις κάλπες- χρονολογούνται από την εποχή μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

Στη σύγχρονη εποχή, οι περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν δύο βιβλία που έχουν ασκήσει  επιρροή και έχουν τροφοδοτήσει αυτή τη ρατσιστική θεωρία. Το «The Turner Diaries», ένα μυθιστόρημα του 1978 που γράφτηκε από τον Γουίλιαμ Λούθερ Πιρς με το ψευδώνυμο Άντριου Μακντόναλντ, το οποίο «μιλά» για μια βίαιη επανάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες με έναν φυλετικό πόλεμο που οδηγεί στην εξόντωση των μη λευκών.

Το FBI το χαρακτήρισε «Βίβλο της ρατσιστικής δεξιάς», δήλωσε ο Κερτ Μπράντοκ, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και ερευνητής στο Polarization and Extremism Research & Innovation Lab.

Επίσης, ένα βιβλίο του Γάλλου Ρενώ Καμύ του 2012, σχετικά με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά μεταναστευτικά ρεύματα από την Αφρική, ονομαζόταν «Le Grand Remplacement» (Η Μεγάλη Αντικατάσταση). Έτσι,  πήρε το όνομά της και η θεωρία.

Ποιοι είναι οι υποστηρικτές της;

Για μερικούς από τους πιο ακραίους πιστούς, ορισμένοι μαζικοί δολοφόνοι που πίστευαν στην υπεροχή της λευκής φυλής -στη Νορβηγία το 2011, σε δύο τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας το 2019, μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ το 2018, μια μαύρη εκκλησία στη Νότια Καρολίνα- θεωρούνται άγιοι, είπε ο Πίτκαβατζ. Αυτοί οι «αξελερεσιονιστές υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής» πιστεύουν ότι οι μικρές κοινωνικές αλλαγές δεν θα επιτύχουν πολλά, επομένως η μόνη επιλογή είναι να γκρεμίσουμε την κοινωνία, είπε ο ερευνητής.

Η ανάρτηση του σκοπευτή του Μπάφαλο και ορισμένες από τις προφανείς μεθόδους του δείχνουν ότι μελέτησε προσεκτικά τον σκοπευτή της Νέας Ζηλανδίας, ιδιαίτερα την προσπάθεια να μεταδώσει ζωντανά την επίθεσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγραψε τον αριθμό 14 στο όπλο του, το οποίο ο Πίτκαβατζ είπε ότι είναι συντομογραφία ενός λευκού σλόγκαν 14 λέξεων.

Ένα «μανιφέστο» του Νεοζηλανδού σκοπευτή διαδόθηκε ευρέως στο διαδίκτυο. Εάν το μήνυμα από τον δράστη του Μπάφαλο αποδειχθεί αυθεντικό, φαίνεται ότι έχει γραφτεί για να διαδώσει και αυτός τη φιλοσοφία και τις μεθόδους του σε ένα μεγαλύτερο κοινό.

Η θεωρία εξαπλώνεται;

Ενώ οι πιο ακραίες μορφές ρατσισμού αποδοκιμάζονται σαφώς, πολλοί ειδικοί ανησυχούν για την ενσωμάτωση ορισμένων απόψεων.

Σε μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, το Associated Press και το NORC Center for Public Affairs Research διαπίστωσαν ότι περίπου 1 στους 3 Αμερικανούς πιστεύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να αντικατασταθούν Αμερικανοί που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ με μετανάστες για εκλογικό κέρδος.

Σε τακτική βάση, πολλοί υποστηρικτές των πιο ακραίων εκδοχών της θεωρίας της μεγάλης αντικατάστασης συνομιλούν μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών στο διαδίκτυο και τείνουν να είναι προσεκτικοί. Ξέρουν ότι τους παρακολουθούν. «Είναι πολύ έξυπνοι», είπε ο Μπράντοκ. «Δεν κάνουν φανερές εκκλήσεις σε όπλα».

Πηγή: Associated Press

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter