Τι είναι το bitcoin που έχει αναστατώσει την παγκόσμια οικονομία;

Αποτελεί για τους υποστηρικτές του το νέο χρυσό. Είναι το νόμισμα του διαδικτύου που έφερε την επανάσταση και πλέον υποκλίνονται στην αξία του ακόμη και τεράστιες πολυεθνικές (με πιο πρόσφατη την Tesla).

Έχει καταφέρει μέσα στους τελευταίους 12 μήνες να αυξήσει την αξία του κατά 418% (από τα 8.974 ευρώ που διαπραγματευόταν το Φεβρουάριο του 2020 πλέον φλερτάρει με τα 50.000 ευρώ). Αν αναφέρουμε δε από την αρχή της διαπραγμάτευσης του τότε θα ζαλιστούμε αφου έχει καταφέρει αύξηση της τάξης του 49.144%!!! Πολλοί μάλιστα αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανότερο εντός του 2021 να ξεπεράσει τα 100.000 από το να ξαναγυρίσει σε αξία κάτω από 10.000 ευρώ.

Τελικά τι είναι αυτό που προκαλεί φρενίτιδα, ίδια με αυτή των χρυσωρύχων της Άγριας Δύσης και των αναζητητών της χρυσής πόλης του El Dorado;

Αδιάσπαστη κρυπτογράφηση

Το Bitcoin είναι μια αποκεντρωμένη κρυπτογράφηση που περιγράφεται αρχικά σε μια λευκή βίβλο του 2008 από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από την «εφεύρεση» του, καθώς ο ένας ή η ομάδα που το έθεσε σε κυκλοφορία χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2009 και θεωρήθηκε ως η απάντηση των πολλών που συνεργάζονται διαδικτυακά έναντι των λίγων και εκλεκτών του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος… Το Bitcoin είναι ένα διαδικτυακό νόμισμα peer-to-peer. Αυτό σημαίνει στη γλώσσα του διαδικτύου ότι όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ ίσων, ανεξάρτητων συμμετεχόντων στο δίκτυο, χωρίς να απαιτείται κανένας διαμεσολαβητής (πχ τράπεζα) να τους απαγορεύει, να τους επιτρέπει ή να τους διευκολύνει. Το Bitcoin δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του Nakamoto, για να επιτρέψει την αποστολή διαδικτυακών πληρωμών απευθείας από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να περάσει από χρηματοοικονομικό ίδρυμα.

Ποιοι είναι οι ιδρυτές του Bitcoin;

Ο αρχικός εφευρέτης του Bitcoin είναι γνωστός με το ψευδώνυμο, Satoshi Nakamoto. Από το 2020, η πραγματική ταυτότητα του ατόμου – ή του οργανισμού – που βρίσκεται πίσω από το ψευδώνυμο παραμένει άγνωστη. Στις 31 Οκτωβρίου 2008, η Nakamoto δημοσίευσε τη Λευκή Βίβλο του Bitcoin, η οποία περιγράφει λεπτομερώς πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα διαδικτυακό νόμισμα peer-to-peer. Πρότειναν να χρησιμοποιήσουν ένα αποκεντρωμένο καθολικό συναλλαγών συσκευασμένων σε παρτίδες (που ονομάζονται “μπλοκ”) και να ασφαλιστούν με κρυπτογραφικούς αλγόριθμους – ολόκληρο το σύστημα θα ονομάζεται αργότερα “blockchain”. Μόλις δύο μήνες αργότερα, στις 3 Ιανουαρίου 2009, ο Nakamoto εξόρυξε το πρώτο μπλοκ στο δίκτυο Bitcoin, γνωστό ως το block genesis, ξεκινώντας έτσι την πρώτη κρυπτογράφηση στον κόσμο. Ωστόσο, ενώ ο Nakamoto ήταν ο αρχικός εφευρέτης του Bitcoin, καθώς και ο συγγραφέας της πρώτης υλοποίησής του, με την πάροδο των ετών ένας μεγάλος αριθμός ατόμων συνέβαλε στη βελτίωση του λογισμικού κρυπτογράφησης, διορθώνοντας τις ευπάθειες και προσθέτοντας νέες δυνατότητες. Η ιδέα ήταν αυτή αλλά στην πορεία προέκυψε η πραγματική και εσωτερική του αξία… Τελικά αυτό που δίνει αξία στο bitcoin είναι η τεχνολογία κρυπτογράφησης block chain που είναι αδιάσπαστη. Είναι αυτή που δίνει το δικαίωμα να ανατείλει η επόμενη ημέρα του κόσμου με την τεχνητή νοημοσύνη κατά κύριο λόγο…

Ετικέτες