Τι είναι το ναρκωτικό «σίσα» που έστειλε την 16χρονη στην εντατική (Video)

Τι είναι το ναρκωτικό «σίσα» που έστειλε την 16χρονη στην εντατική (Video)

Για το βαρύ ναρκωτικό «σίσα», το οποίο έδωσαν και στην 16χρονη, η οποία δίνει μάχη για τη ζωή της στην εντατική, μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και Ψυχίατρος, Γιώργος Παπαζήσης.

Όπως εξήγησε το «σίσα», ή αλλιώς «κοκαΐνη των φτωχών» κρύβει άγνωστες συνθετικές προσμίξεις οι οποίες επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες πολλαπλάσιες των ήδη γνωστών ναρκωτικών ουσιών. Το συγκεκριμένο ναρκωτικό καπνίζεται αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται και χρήση ενέσιμης μορφής.

«Σκεφτείτε ότι έξι μήνες χρήσης σίσα, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης, είπε ο Γιώργος Παπαζήσης μιλώντας στην ΕΡΤ ενώ ανέφερε παράλληλα ότι «είναι μάστιγα παγκοσμίως αυτά τα συνθετικά ναρκωτικά που είναι εύκολα στην παραγωγή και πολύ φθηνά και ανήκουν στην κατηγορία διεγερτικών μαζί με το Captagon».

Τέτοιες κωματώδεις καταστάσεις προκαλούν και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, είπε ο καθηγητής.

Η έρευνα που οδήγησε σε έξι συλλήψεις, ενοχοποιεί και 17χρονο ο οποίος την παρέσυρε σε σπίτι στο Βύρωνα για να βρεθεί την επόμενη ημέρα «με τα μάτια ανοιχτά να αιμορραγεί από τα ρουθούνια», όπως περιέγραψε η φίλη της.

«Η τοξικότητα αυτών των ουσιών είναι αυτό που φοβόμαστε, καθώς η βάση της «κοκαΐνης των φτωχών», είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, με προσμίξεις και διάφορες ουσίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε», είπε ο Γιώργος Παπαζήσης.

«Αλλαγή συμπεριφοράς παιδιού, πόσο απουσιάζει ή αν αποσύρεται από δραστηριότητες ευρεθιστότητα και επιθετικότητα, διαταραχή ύπνου, συνδέονται με την χρήση διεγερτικών ναρκωτικών και είναι αυτονόητο για τον Γιώργο Παπαζήση ότι «η οικογένεια πρέπει να έχει γενικότερο έλεγχο», υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της 16χρονης δεν την άφησαν να επιστρέψει το βράδυ στο σπίτι της.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν φανερά προειδοποιητικά σημάδια, παρά μόνο όταν η χρήση περάσει στο δεύτερο στάδιο δηλαδή την ενέσιμη μορφή, τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό από το Γυμνάσιο τα παιδιά να είναι ενημερωμένα για τους κινδύνους των συνθετικών ναρκωτικών που «στοιχίζουν λίγα ευρώ αλλά είναι πολλαπλάσια τοξικά και εθιστικά».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter