Συζήτησαν και το Κυπριακό

Τι είπε ο Τσίπρας στην Μογκερίνι για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Αναζητούμε μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι. 

Η Ελλάδα αποτελεί σταθερό υποστηρικτή της αναβάθμισης του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ, προκειμένου να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους του με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα, σε αυτό το πλαίσιο.

Ο κ. Τσίπρας και η κ. Μογκερίνι συζήτησαν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη σημασία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αυτή η προοπτική, όπως επεσήμανε, περνάει από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και τον σεβασμό της αρχής καλής γειτονίας από την Τουρκία με τερματισμό της παραβατικής στρατιωτικής δραστηριότητάς της στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύλληψη στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, σημειώνοντας πως η ενταξιακή πορεία και ο διάλογος με την Τουρκία για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τώρα πιο αναγκαίος από ποτέ.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία αναζωογόνησης της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης (δηλ. Συνόδου 2003) και ενημέρωσε για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια.

Οι δηλώσεις:

Η κ. Μογκερίνι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τον ρόλο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις και για τον προσωπικό ρόλο του πρωθυπουργού.

«Είμαι πολύ ευγνώμων για τον ρόλο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο προσωπικός σας ρόλος -ακόμα και από απόσταση- στο Κραν Μοντανά ήταν ιδιαίτερα σημαντικός», τόνισε. «Η ΕΕ παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης θετικής λύσης για το Κυπριακό. Είναι προτεραιότητα για εμένα προσωπικά και για ολόκληρη την Ένωση», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την κ. Μογκερίνι για την επίσκεψή της και δήλωσε ότι «είμαστε ενεργοί υποστηρικτές σας και του ρόλου σας». «Είμαστε ενεργοί υποστηρικτές του διεθνούς και του περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και θέλουμε να ενισχύσουμε αυτόν τον ρόλο», σημείωσε, συγχαίροντας την ύπατη εκπρόσωπο για τα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις της αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα στο Ιράν και για τις διαπραγματεύσεις της για την κλιματική αλλαγή.

«Είναι κρίσιμο να βελτιώνουμε τον παγκόσμιο ρόλο της ΕΕ αντιμετωπίζοντας όχι μόνο παγκόσμια θέματα αλλά και ευρωπαϊκά, όπως το Κυπριακό», είπε ο κ. Τσίπρας. «Γι΄ αυτό και επισκέπτομαι επίσης ευρωπαϊκά κράτη-μέλη», είπε η κ. Μογκερίνι.

«Αναζητούμε μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. «Αλλά την ίδια στιγμή ξέρω πολύ καλά ότι ο μόνος τρόπος για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην γείτονα χώρα, είναι να στηρίξουμε την ενταξιακή της πορεία», σημείωσε.

Η κ. Μογκερίνι είπε ότι «θα έχουμε έναν υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο με την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα όπου θα αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες και όλους τους τρόπους να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες». Όσον αφορά στην Κύπρο, συνέχισε, «νομίζω ότι θα έχουμε τώρα μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε σχέση με την μέλλουσα πορεία των συνομιλιών». Για να υπογραμμίσει: «Αλλά είμαι πολύ ευγνώμων για τον ρόλο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο προσωπικός σας ρόλος -ακόμα και από απόσταση- στο Κραν Μοντανά ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και η ΕΕ παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης θετικής λύσης για το Κυπριακό. Είναι προτεραιότητα για εμένα προσωπικά και για ολόκληρη την Ένωση».

«Πρέπει να επιμείνουμε» στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης, τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιμείνουμε», συμπλήρωσε η κ. Μογκερίνι.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Φεντερίκα Μογκερίνι για τον σεισμό στην Κω ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.