Τι είχες Φώφη, τι είχα… πάντα

Τι είχες Φώφη, τι είχα… πάντα

Πολλοί ήταν εκείνοι που εξαρχής αμφέβαλαν για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, παρά τις εκπεφρασμένες προθέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) και της ηγεσίας της για το αντίθετο. 

Ακόμη περισσότεροι ήταν όσοι πίστευαν και δήλωναν ανοιχτά πως η μόνη επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ ήταν να «δέσει» στο δικό του άρμα μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έτσι θα εξασφάλιζαν την είσοδό τους στη Βουλή. Ωστόσο η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά είχε ξεκαθαρίσει ότι μοναδικός της στόχος ήταν η διεύρυνση της παράταξης, η επιστροφή των απογοητευμένων ψηφοφόρων στο «σπίτι τους» και η δημιουργία ενός ενιαίου κεντροαριστερού φορέα με την εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση. Ετσι, ανακοινώθηκε τελικά ότι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το πολυπόθητο συνέδριο της ΔΗΣΥ, που θα οδηγούσε στον νέο ενιαίο φορέα.

Το επικείμενο συνέδριο αποδεικνύεται –εάν γίνει τελικά, γιατί κι αυτό αμφίβολο είναι– ένα συνέδριο-μπάμπουσκα! Το συνέδριο που πιθανότατα θα διεξαχθεί στο τέλος Ιουνίου θα είναι μόνο ένα πολιτικοπρογραμματικό συνέδριο, το οποίο δεν θα καταλήξει στον ενιαίο φορέα και φυσικά σε εκλογή νέου αρχηγού. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες και σε… νέο συνέδριο, εφόσον βέβαια δεν τους προλάβουν οι πρόωρες εκλογές! Ολα τα κόμματα και οι κινήσεις που έχουν ενταχθεί στη ΔΗΣΥ έχουν συμφωνήσει, εξάλλου, στην παραμονή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία και στο να πορευτούν ως πολυκομματικός φορέας έως τις επόμενες εκλογές, εκτός κι αν η σημερινή κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία, οπότε θα υπάρξει ικανός χρόνος για το νέο συνέδριο, τον νέο φορέα και τον νέο αρχηγό… Ζήσε Μάη μου!

Εμπλοκή στα οργανωτικά

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος επιβεβαίωσε μιλώντας στο Documento ότι το επικείμενο συνέδριο θα είναι πολιτικό και προγραμματικό. «Θα πάρουμε αποφάσεις για την κατεύθυνση, για τις συμμαχίες, τη μετεκλογική κατάσταση, για όλο το πολιτικό πλαίσιο – αυτό θα είναι το κύριο ζήτημα του συνεδρίου» δήλωσε και διευκρίνισε ότι θα έχει οργανωτικής φύσεως χαρακτήρα, επιλέγοντας να προχωρήσουν, εφόσον δεν έρχονται άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα στη ΔΗΣΥ, ως ένας ενιαίος πολυκομματικός φορέας, ο οποίος θα παραμείνει ως έχει «μέχρι να φτάσουμε στο τελικό βήμα για τον νέο ενιαίο φορέα της παράταξης».

Στο ερώτημα του Documento γιατί αναβλήθηκε η συγκρότηση του ενιαίου φορέα και της εκλογής αρχηγού από τη βάση, καθώς ο ίδιος αφενός είχε ταχθεί υπέρ της έγκαιρης πραγματοποίησης του συνεδρίου μέσα στον Μάρτιο, αφετέρου είχε εκφράσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, ο κ. Θεοχαρόπουλος απάντησε ότι η κατάσταση πήγε πιο πίσω, επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία σε προγραμματικά ζητήματα. «Πρέπει να υπάρχει η αρχή της συναίνεσης, αλλά ακόμη έχουμε ανοιχτά ζητήματα, όπως ο αριθμός των συνέδρων, ο τρόπος εκλογής τους, το νέο σύμβολο, τα όργανα, αν δηλαδή θα έχουμε Κεντρική Επιτροπή 100 ατόμων ή Κεντρικό Συμβούλιο 50…». Στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε με νόημα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, «υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες σε πολλά ζητήματα, υπάρχουν αντιστάσεις»

Ως προς την εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση, η θέση των περισσοτέρων κινήσεων της ΔΗΣΥ εξακολουθεί να είναι αυτή. «Παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων η πιθανότητα και τώρα να προχωρήσουμε σε εκλογή αρχηγού από τη βάση, αλλά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό» παραδέχθηκε ο κ. Θεοχαρόπουλος, επιβεβαιώνοντας πως αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήσει την τετραετία, ο ενιαίος φορέας θα συγκροτηθεί νωρίτερα, ενώ κράτησε τις επιφυλάξεις του για την πραγματοποίηση του συνεδρίου του Ιουνίου: «Αυτήν τη στιγμή δεν πάμε για ακύρωση του συνεδρίου, αλλά πάντοτε υπάρχει μια μικρή πιθανότητα… Το θετικό αυτού του συνεδρίου», δήλωσε, «είναι να αποσαφηνίσει τις θέσεις και τη γραμμή της παράταξης και να γίνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, με νέα σύμβολα και νέα όργανα». Προς το παρόν, πάντως, οι διαβουλεύσεις για τα προγραμματικά θέματα συνεχίζονται και τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Συμπαράταξης.

Η Βαβέλ των απόψεων

Αντίθετα, ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Νίκος Ανδρουλάκης πιστεύει πως εάν δεν γίνουν σύντομα εκλογές, δηλαδή μέσα στο 2017, «πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα παρακάτω, για να συγκροτηθεί ο νέος ενιαίος φορέας». Μιλώντας στο Documento, χαρακτήρισε Βαβέλ τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την έλλειψη συναίνεσης ακόμη και στα οργανωτικά ζητήματα. «Υπάρχει σύγκρουση ακόμη και για τον τρόπο εκλογής των συνέδρων, αν θα εκλεγούν όλοι ή θα διοριστούν κ.λπ. Βαβέλ!»

Υπάρχει και μία μικρή μερίδα στελεχών, πάντως, που θεωρεί ότι δεν έχει χαθεί οριστικά η πιθανότητα συνεργασίας με το Ποτάμι, εξέλιξη που θα επιτάχυνε τις διαδικασίες για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα. Επειδή προς το παρόν, όμως, δεν διαφαίνεται και τόσο πιθανή μια τέτοια συμμαχία, και καθώς όλες οι μικρότερες από το ΠΑΣΟΚ δυνάμεις «είναι στην αδυναμία της έδρας», όπως μας είπε χαρακτηριστικά πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, «συντάσσονται με τη Φώφη και… βλέποντας και κάνοντας».

Προς το παρόν, η ΔΗΣΥ προχωράει σε εκδηλώσεις, ενώ «άρωμα» περαιτέρω διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής της ομάδας έχει η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε την Πέμπτη προς τον υπουργό Εργασίας με θέμα τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), την οποία προσυπογράφουν και οι ανεξάρτητοι, πρώην βουλευτές του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου και Κώστας Μπαργιώτας, καθώς και ο πρώην βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, πάντως, δήλωσε στο Documento ότι υπάρχει καλή σχέση με τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές και συναντίληψη σε πολλά θέματα, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να περιμένουμε και την ένταξή τους στη ΔΗΣΥ», ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι όλες οι επιμέρους διαφωνίες για τα οργανωτικά ζητήματα θα επιλυθούν με συναίνεση. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter