Η FIFA του Τζάνι Ινφαντίνο ήλπιζε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, με τη συμμετοχή πολλών από τους κορυφαίους συλλόγους του ποδοσφαίρου και με αφορμή το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να συνδιοργανώσουν (με Καναδά και Μεξικό) το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, θα ήταν η τέλεια πρόβα και διαφήμιση για τη διοργάνωση που εμπνεύστηκε, αφού βρήκε λεφτά να τη διοργανώσει από τα πετροδόλαρα των Αράβων.
Ομως, όπως λέει κι ο λαός, «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι». Κι αυτό γιατί η διοργάνωση που διεξάγεται από τις 14 του μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες (τελειώνει στις 14 Ιουλίου) κινδυνεύει να χαρακτηριστεί φιάσκο…
Κυριότεροι λόγοι της αποτυχίας είναι τα μισοάδεια γήπεδα και τα χιλιάδες εισιτήρια που έμεινα απούλητα, παρά το γεγονός ότι τρεις φορές οι διοργανωτές όσο πλησιάζαμε προς τη σέντρα του τουρνουά κατέβαζαν τις τιμές για να προσελκύσουν φιλάθλους. Και φυσικά, αν δεν ήταν οι οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς (κυρίως αυτοί) να γεμίζουν τις εξέδρες αλλά και οπαδοί ομάδων της Βραζιλίας (Φλαμένγκο, Φλουμινένσε, Μποταφόγκο, Παλμέιρας), η διοργάνωση θα θύμιζε αναλογικά κάτι από… ελληνική Σούπερ Λίγκα!
Είναι χαρακτηριστικό ότι οιοπαδοί της Μπόκα ήταν περίπου 40.000 μεταξύ των 55.574 θεατών στο ματς με την Μπενφίκα και σχεδόν 50.000 στο παιχνίδι με την Μπάγερν. «Οι οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς είναι ξεχωριστοί. Το πλήθος ήταν μεν εχθρικό για εμάς, αλλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κι αυτό αγαπώ στο ποδόσφαιρο» δήλωσε μετά το ματς ο προπονητής των Βαυαρών Βενσάν Κομπανί.
Εξαίρεση στον κανόνα
Βέβαια, υπάρχουν και παιχνίδια της Ιντερ Μαϊάμι λόγω της παρουσίας του Λιονέλ Μέσι ή και ορισμένα ακόμη που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, όπως το ματς Παρί – Ατλέτικο Μαδρίτης στο Λος Αντζελες που διεξήχθη ενώπιον 80.619 θεατών, όμως πολλοί αγώνες –είτε λόγω αντιεμπορικών αντιπάλων είτε λόγω συνθηκών– διεξάγονται σε σκηνικό… Σούπερ Λίγκας κι αυτό δεν συνάδει με τις φιλοδοξίες του Ινφαντίνο, αλλά ταιριάζει απόλυτα με την ιδιοσυγκρασία των Αμερικανών, που δεν συγκινούνται από το ποδόσφαιρο όσο κι αν πασχίζουν χορηγοί και FIFA. Στα γούστα των Αμερικανών προηγούνται κατά πολύ το δικό τους ποδόσφαιρο, το american football, το μπέιζμπολ, το ΝΒΑ ή το χόκεϊ επί πάγου!
Δημοσιεύτηκε πρόσφατα η λίστα με τα οκτώ παιχνίδια που είχαν τα λιγότερα εισιτήρια και η σύγκριση με το τηλεοπτικό σκηνικό από το… Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου είναι αναπόφευκτη. Ο αγώνας Ουλσάν – Μαμελόντι Σάνταουνς στο Ορλάντο συγκέντρωσε μόλις 3.412 οπαδούς σε ένα γήπεδο 25.500 θέσεων, ενώ το παιχνίδι Πατσούκα – Ζάλτσμπουργκ στο Σινσινάτι είχε μόλις 5.282 θεατές σε γήπεδο 26.000 θέσεων. Και ακόμη στην Ατλάντα, όπου έγινε ο αγώνας Τσέλσι – Λος Αντζελες πήγαν μόλις 22.000 θεατές σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 71.000 θεατών.
Πολλά τα προβλήματα
Πέραν όμως των άδειων ή μισογεμάτων γηπέδων, υπάρχουν παράπονα τόσο για τις ώρες διεξαγωγής των αγώνων όπου επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες όσο και για τους πολλούς κακούς αγωνιστικούς χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα τέσσερα ματς διακόπηκαν από 30 έως και 45 λεπτά λόγω προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες κ.λπ.), με τους διοργανωτές να ζητούν από τον κόσμο να εκκενώσει το γήπεδο για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος τραυματισμών ή πανικού. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες –καθώς πολλά παιχνίδια γίνονται νωρίς το απόγευμα– δημιουργούν συνθήκες κόλασης για παίκτες και προπονητές, με τα cooling break να είναι στην ημερήσια διάταξη. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα σε δύο παιχνίδια που οι αναπληρωματικοί ποδοσφαιριστές της Ντόρτμουντ είδαν το πρώτο ημίχρονο του αγώνα της ομάδας τους με τη Σάνταουνς όχι από τον πάγκο αλλά από τα αποδυτήρια μέσω τηλεόρασης, καθώς στο γήπεδο του Σινσινάτι στο Οχάιο επικρατούσε καύσωνας 40 βαθμών, ενώ λίγες μέρες μετά το ίδιο έκαναν και οι αναπληρωματικοί της Μπάγερν στον αγώνα με την Μπενφίκα, όπου κι αυτοί είδαν το πρώτο μέρος από τα αποδυτήρια του γηπέδου της Σάρλοτ! Αυτά δεν έγιναν ούτε στο Μουντιάλ της ερήμου στο Κατάρ.
Ενα ακόμη πρόβλημα επισήμανε με δηλώσεις του ο Λουίς Ενρίκε μετά τον αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν με το Σιάτλ (2-0), καθώς δεν δίστασε να ασκήσει σκληρή κριτική στην FIFA λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν γίνεται σε μια διοργάνωση που θέλει να γίνει κορυφαία να διεξάγονται παιχνίδια κάτω από τέτοιες συνθήκες, ούτε σε γήπεδα όπου άλλο έχει πλαστικό χορτοτάπητα κι άλλο φυσικό. Ομως ακόμα και το φυσικό χορτάρι, αν και το ποτίζουν, μέσα σε λίγα λεπτά ξεραίνεται και δεν μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο. Μάλλον το ποτίζουν με λάστιχο στο χέρι».
Εν ολίγοις, ο Ινφαντίνο επιχείρησε στο άρπα κόλλα να φτιάξει στο πόδι μια διοργάνωση-έμπνευσή του, με χίλια δυο προβλήματα και να ταλαιπωρεί ομάδες, ποδοσφαιριστές και προπονητές με δόλωμα τα εκατομμύρια που θα μοιράσει (περίπου 2 δισ. δολάρια) στους συμμετέχοντες σε κάτι που λέγεται Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με άρωμα… ΕΠΟ.
Διαβάστε επίσης
ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραίτηση του πρώην συνεργάτη του Αθανασίου μετά το δημοσίευμα του Documento
Καρασαρίνης: Στις συνομιλίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρώην σύμβουλος του Χαράλαμπου Αθανασίου
Ο Βορίδης έγινε βαρίδης για τον Μητσοτάκη
Ξανά σε αργία η εκπαιδευτικός Χρύσα Χοτζόγλου – Η κυβέρνηση δεν αντέχει τους ανυπότακτους