Τι έκρυβε η θυρίδα 652 στην Εθνική Τράπεζα, κ. Παπαθανάση;

Τι έκρυβε η θυρίδα 652 στην Εθνική Τράπεζα, κ. Παπαθανάση;

Εξαφανισμένο το δάνειό τους και άλλες περίεργες χάρες στους αδερφούς Παπαθανάση από την Τράπεζα Πειραιώς 

Μένεις άναυδος. Μέσα από τη δημοσιογραφική αναζήτηση για τα πεπραγμένα Παπαθανάση αναδύεται όλη η σαπίλα του «επιτελικού κράτους» που έστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η υπόθεση της ευνοιοκρατίας της Eurobank με τη διαγραφή του 97,3% της εγγυοδοσίας από τον ίδιο προς την εταιρεία Δομόπολις SP σε δανειακή σύμβαση ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού που είχε ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ ίσως αποτελεί παρωνυχίδα έμπροσθεν της συνταρακτικής αποκάλυψης για τα πεπραγμένα της Τράπεζας Πειραιώς. Οπως προκύπτει από τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας και δημοσιεύουμε, η Τράπεζα Πειραιώς στις 17.07.2019 επέδωσε στην Εθνική Τράπεζα κατασχετήριο εις χείρας τρίτου σε βάρος των αδερφών Παπαθανάση για δανειακή οφειλή ύψους 322.714,84 ευρώ. Ως διά μαγείας έξι ημέρες μετά η Τράπεζα Πειραιώς επιδίδει στην Εθνική Τράπεζα άρση της κατάσχεσης. Οι φήμες βοούν. Γιατί τέτοια σπουδή; Μήπως επειδή ο Νικόλαος Παπαθανάσης, που ήταν ήδη υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εμφανίζεται ως μισθωτής της υπ’ αριθ. 652 θυρίδας που τηρείτο στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και κατόπιν της κατάσχεσης του είχε απαγορευτεί η πρόσβαση; Τι περιείχε η θυρίδα; Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς δεν προέβη σε άρση του κατασχετηρίου την ίδια ημερομηνία και στις υπόλοιπες τράπεζες;

Ομως το ζήτημα των δανειακών οφειλών των αδερφών Παπαθανάση έχει και συνέχεια. Για να ακριβολογήσουμε, από εκεί και πέρα ξεκινά μια διαδικασία πιθανής «εξαέρωσης» του δανείου των 322.714,84 ευρώ. Ολα τα στοιχεία καταλήγουν ότι έχει υπάρξει διαγραφή δι’ εξαφάνισης των δανείων που είχαν οι αδερφοί Παπαθανάση στην Τράπεζα Πειραιώς! Τουλάχιστον η Eurobank έλαβε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, και 50.000 ευρώ για οφειλές 2,065 εκατ. ευρώ με τους τόκους. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ μας και από τα στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε, η Τράπεζα Πειραιώς, το όχημα ειδικού σκοπού Piraeus SNF Designated Activity Company με έδρα την Ιρλανδία που εμφανίζεται ως θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς και η γνωστή Intrum, ως servicer, ενδέχεται να συνέπραξαν ώστε να γίνει καπνός το δάνειο 322.714,84 ευρώ των αδερφών Παπαθανάση στην Πειραιώς.

Η απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει την ενοχή της. Στα ερωτήματά μας που τέθηκαν στις 29.03.2023 μας απαντά εγγράφως την Παρασκευή 31.03.2023, επικαλούμενη –ως συνήθως όταν υπάρχει τραπεζικό σκάνδαλο– το τραπεζικό απόρρητο και ότι «η Τράπεζα Πειραιώς ενεργεί πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τη συνήθη τραπεζική πρακτική». Ουδέν αναφέρει περί του ποια είναι η συνήθης τραπεζική πρακτική. Ουδεμία έγγραφη δέσμευση επ’ αυτής της απάντησης. Διασταυρωμένες πληροφορίες από την Intrum μας αναφέρουν ότι δεν υφίσταται δάνειο του Ν. Παπαθανάση στα αρχεία της. Τελικά το δάνειο οφείλεται ή έγινε καπνός και γράφτηκε στο χιόνι, κατά το κοινώς λεγόμενο; Ουδείς γνωρίζει και έχει σηκωθεί ένα τείχος σιωπής σε Τράπεζα Πειραιώς και Intrum. Ο ίδιος ο Ν. Παπαθανάσης έχει μπλοκάρει το κινητό του συντάκτη και βέβαια δεν απαντά όταν του αποστέλλεται γραπτό μήνυμα από άλλο δημοσιογράφο του Documento.

Πώς λοιπόν να μη στέκεσαι ενεός γνωρίζοντας τι συμβαίνει στην κοινωνία με τους «κόκκινους» δανειολήπτες και πώς οι φίλοι, οι συνέταιροι και οι γνωστοί της «Μαξίμου ΑΕ» απολαμβάνουν την ασυλία, την ευνοιοκρατία, ακόμη ίσως και τη διαγραφή χρεών δι’… εξαερώσεως.

Πώς είναι δυνατόν να μην οργίζεσαι με το στήσιμο των προγραμμάτων «Ηρακλής 1» και «Ηρακλής 2», που μέσω αυτών μεταβιβάστηκαν αντί πινακίου φακής (από 3% έως 15% της αξίας μιας δανειακής σύμβασης) με αδιαφανείς και σκοτεινές διαδικασίες «κόκκινα» δάνεια ύψους 90 δισ. ευρώ σε funds (οχήματα ειδικού σκοπού η ακριβής ονομασία) που εδρεύουν στην Ιρλανδία και έχουν κεφάλαιο 100 ευρώ;

Πώς να μη νιώθεις αγανάκτηση γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό τον Ν. Παπαθανάση θέσπισε το ακαταδίωκτο; Υπενθυμίζεται πως τα τραπεζικά στελέχη σε περίπτωση ζημιογόνας ρύθμισης οφειλής δεν μπορούν να διωχτούν για το αδίκημα της απιστίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε στις 18.11.2019 το άρθρο 405 ΠΚ. Λίγο μετά ψηφίστηκε ο «Ηρακλής» και άρχισε το πάρτι. Ενα «πάρτι» για τους φίλους του Κυρ. Μητσοτάκη όπως ο Κώστας Πηλαδάκης και βέβαια ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ που έγινε εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης για να φέρει στρατηγικές επενδύσεις Ν. Παπαθανάσης.

Η περίεργη άρση ενός κατασχετηρίου

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου στην Τράπεζα Πειραιώς εμπλέκεται σε τεράστια «κουρέματα» των φίλων Μητσοτάκη. Η περίπτωση Πηλαδάκη είναι τρανταχτή. Η περίπτωση του νυν αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση περνά στη ζώνη της απιστίας.

Ο Χρ. Μεγάλου δρα ανεξέλεγκτος. Ηδη από τον Νοέμβριο του 2019 έχει ψηφιστεί η «ασυλία» των τραπεζικών στελεχών. Γι’ αυτό έχουν φροντίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, μέλος της οποίας είναι ο Ν. Παπαθανάσης. Γι’ αυτόν η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε μια αν μη τι άλλο περίεργη άρση ενός κατασχετηρίου, χωρίς να υφίσταται δικαστική απόφαση. Ούτε κατάθεση ανακοπής. Ετσι με την άρση κατάσχεσης απελευθερώθηκε η θυρίδα στην Εθνική Τράπεζα στην οποία του είχε απαγορευτεί η πρόσβαση. Τι περιείχε η θυρίδα και δόθηκε ο νυν υπερ πάντων αγώνας από την Τράπεζα Πειραιώς; Γιατί παραβιάστηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς στις 24.7.2019, μετά την επίδοση του κατασχετηρίου, όλες οι διαδικασίες για να αρθεί μια κατάσχεση εις χείρας τρίτου που είχε επιδοθεί στις 17.7.2019, ενώ δεν είχε κατατεθεί ανακοπή επί του πλειστηριασμού; Ετσι λειτουργεί η Τράπεζα Πειραιώς και στους υπόλοιπους δανειολήπτες που δεν τυγχάνουν μπιστικοί της Αγίας Οικογένειας και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Τα γεγονότα βοούν και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση διότι αποδεικνύονται με έγγραφα.

Δρουν ανεξέλεγκτα οι τράπεζες

Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ευνοιοκρατίας της Τράπεζας Πειραιώς απέναντι στον τότε υφυπουργό και νυν αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση.

•Τη 17η Ιουλίου 2019 η Τράπεζα Πειραιώς επιδίδει σε όλες τις τράπεζες το από 11.07.2019 κατασχετήριο εις χείρας τρίτου για οφειλές των Ν. Παπαθανάση και Δημήτριου Παπαθανάση, συνολικού ύψους 322.714,84 ευρώ. Οσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς αναγράφει ότι «επιβάλλει εις χείρας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ (αποκαλούμενη εφεξής για συντομία ΕΤΕ ΑΕ) ως τρίτης, αναγκαστική κατάσχεση μέχρι του ποσού 322.714,84 ευρώ…».

•Την 24η Ιουλίου 2019 η Τράπεζα Πειραιώς επιδίδει μόνο στην Εθνική Τράπεζα με εξώδικη δήλωση την άρση της αναγκαστικής κατάσχεσης που είχε επιβάλει στις 17 Ιουλίου 2019 για οφειλές των Ν. και Δ. Παπαθανάση, συνολικού ύψους 322.714,84 ευρώ. Στην έκθεση επίδοσης ουδέν αναγράφεται για τον λόγο που η τράπεζα προβαίνει στην άρση της κατάσχεσης, απλώς ζητά από την Εθνική Τράπεζα να απελευθερώσει τα κατασχεθέντα χωρίς να δίδει αιτιολογία.

•Στις 25 Ιουλίου 2019 προκύπτουν τα εξής:

Η Εθνική Τράπεζα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών με τη με αριθ. Ε6112/2019 δήλωση τρίτου καταθέτει τι έχει εξεύρει στους λογαριασμούς των αδερφών Ν. και Δ. Παπαθανάση.

Εκεί εμφαίνεται πέρα πάσης αμφιβολίας ότι στις 29.05.2018 έχει επιβληθεί κατάσχεση για ασφαλιστικές εισφορές με το με αριθ. 1015652 ηλεκτρονικό κατασχετήριο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ). Πέραν αυτού η Εθνική Τράπεζα, που έχει τεράστιες συνέπειες αν δηλώσει ψευδώς κάτι στη δήλωση τρίτου, αναγράφει επί λέξει: «Επισημαίνεται επίσης, ότι ο ανωτέρω πρώτος των καθ’ ων (σ.σ.: Ν. Παπαθανάσης) εμφανίζεται ως μισθωτής της υπ’ αρ. 652 θυρίδας που τηρείται στο Κατάστημα Κεντρικό (040) και κατόπιν της παρούσας κατάσχεσης, απαγορεύθηκε η πρόσβασή του στη θυρίδα αυτή».

Η θυρίδα στην Εθνική Τράπεζα

Αυτό είναι το μυστικό της μεγάλης κινητοποίησης υπέρ Παπαθανάση; Η θυρίδα; Γιατί η διοίκηση Χρ. Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς παρακάμπτει όλες τις δικλίδες ασφαλείας και απελευθερώνει στις 24.07.2019, με την άρση κατάσχεσης, τους λογαριασμούς Ν. Παπαθανάση και επιτρέπει την πρόσβαση στη θυρίδα; Τι υπήρχε μέσα σε αυτήν και παρακάμφθηκαν οι διαδικασίες; Αφού δεν υπήρχε δικαστική απόφαση, γιατί έξι ημέρες μετά την επιβολή της κατάσχεσης έγινε η άρση της;

Την ίδια ημέρα, 25.07.2019 (μία ημέρα μετά την επίδοση της άρσης κατάσχεσης μόνο προς την Εθνική Τράπεζα από την Πειραιώς), οι Ν. και Δ. Παπαθανάσης καταθέτουν τη με γενικό αριθμό κατάθεσης 66991/25.07.2019 ανακοπή και ορίζεται ημερομηνία συζήτησης επ’ αυτή η 16η Δεκεμβρίου 2019. Για να κατατεθεί αίτηση αναστολής της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου και να υπάρξει προσωρινή διαταγή ώστε να παγώσει η κατάσχεση και να απελευθερωθούν οι λογαριασμοί και η θυρίδα θα πρέπει να έχει υπάρξει κατάθεση της ανακοπής. Αυτή κατατέθηκε στις 25.07.2019 από τους αδερφούς Παπαθανάση. Αρα η Τράπεζα Πειραιώς στις 24.07.2019 που προχώρησε στην άρση της κατάσχεσης δεν έχει απόφαση που να τη δεσμεύει να άρει την κατάσχεση. Ούτε είχε κατατεθεί η ανακοπή! Επομένως ενήργησε αυτοβούλως χωρίς νόμιμη αιτία. Αραγε στο πλαίσιο ποιας συναλλαγής με τον Ν. Παπαθανάση και τον αδερφό του Δημήτρη;

•Στις 16.12.2019, δύο ημέρες πριν από τη συζήτηση της ανακοπής, η Intrum ως πληρεξούσια των απαιτήσεων της Piraeus SNF (στο πλαίσιο του «Ηρακλή» είχε πωληθεί το δάνειο) κατά των αδερφών Παπαθανάση καταθέτει πρόσθετη παρέμβαση και παρεμβαίνει στη δίκη της ανακοπής μεταξύ αδερφών Παπαθανάση και Τράπεζας Πειραιώς. Ακριβώς λόγω της πρόσθετης παρέμβασης η συζήτηση της 18ης Δεκεμβρίου 2019 αναβάλλεται και ορίζεται νέα δικάσιμος η 19η Φεβρουαρίου 2020.

Η δίκη οδηγείται σε ματαίωση. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο πλευρές, δηλαδή οι αδερφοί Παπαθανάση και η Intrum που εκπροσωπούσε το fund Piraeus SNF, είχαν συνεννοηθεί εξωδίκως και ουδείς προσήλθε. Αλλωστε δεν υπήρχε λόγος. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε φροντίσει από τις 24 Ιουλίου 2019 να απελευθερώσει τους λογαριασμούς αλλά και τη θυρίδα του Ν. Παπαθανάση.

•Στις 16.03.2020, οκτώ μήνες μετά την άρση κατάσχεσης στην Εθνική, η Intrum ως πληρεξούσια των απαιτήσεων της Piraeus SNF κοινοποιεί στη Eurobank την άρση κατάσχεσης. Προφανώς, σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια ημέρα κοινοποιεί και στις τράπεζες Alpha, Αττική και Παγκρήτια. Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς δεν κοινοποίησε την άρση κατάσχεσης στις άλλες τράπεζες στις 24.07.2019; Τι έχει συμβεί με το οφειλόμενο ποσό ύψους 322.714,84 ευρώ των αδερφών Παπαθανάση που δεν φαίνονται να συνδέονται με τη Δομόπολις SP; Οφείλεται ή έχει γίνει διαγραφή διά της εξαφάνισης; Γιατί η Intrum κοινοποιεί την άρση κατάσχεσης στις 16.03.2020 στη Eurobank; Υφίσταται εξόφληση των οφειλών των αδερφών Παπαθανάση; Υφίσταται «κούρεμα», και αν ναι σε ποιο ποσοστό; Εξοφλήθηκε εφάπαξ ή υφίστανται δόσεις και μέχρι πότε εκτείνονται;

Πληροφορίες πάντως από την Intrum αναφέρουν ότι δεν υφίστανται υποχρεώσεις του Ν. Παπαθανάση προς το όχημα ειδικού σκοπού Piraeus SNF, στο οποίο έχει πωληθεί η συγκεκριμένη οφειλή των αδερφών Παπαθανάση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter