Τι γίνεται με τα πρακτικά της επιτροπής; Ο Γεωργιάδης απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Τι γίνεται με τα πρακτικά της επιτροπής; Ο Γεωργιάδης απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των ειδικών, πολλαπλασιάζοντας τις υποψίες για το κατά πόσο πορεύεται και αποφασίζει σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιστημόνων σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μετά την αποκάλυψη ότι ουδεμία σχέση έχει η επιτροπή με την αντισυνταγματική απαγόρευση των συναθροίσεων και τις δηλώσεις μελών της (σ.σ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος) κατά τις οποίες η τήρηση των πρακτικών είναι τουλάχιστον πλημμελής, ο Άδωνις Γεωργιάδης απέρριψε -προφασιζόμενος αναρμοδιότητα- την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητείται η δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής και ταυτόχρονα έκανε αποδεκτή -και σωστά- τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

Κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά την επαναδιατύπωση των πολλών αρμοδιοτήτων που έχει για λόγους αυτοεπιβεβαιώσης, ξεκαθάρισε ότι μόνο οι υπουργικές τροπολογίες θα γίνουν αποδεκτές. Τότε, ο τομεάρχης Ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε το λόγο και ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό για την αιτία απόρριψης της τροπολογίας. «Είναι τεράστιο ζήτημα που αφορά όλον τον ελληνικό λαό. Είναι ζήτημα διαφάνειας και ενημέρωσης και περιμένουμε εξηγήσεις» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας πως επ΄ αυτού θα τοποθετηθεί ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία σίγουρα δεν είναι στη δική μου αρμοδιότητα, είναι στον υπουργό Υγείας» αντέτεινε ο Άδ. Γεωργιάδης και συνέστησε στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσουν Επίκαιρη Ερώτηση στον Βασίλη Κικίλια. «Έχει δίκιο ο υπουργός όταν λέει πως δεν είναι ζήτημα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του» παραδέχτηκε ο κ. Χαρίτσης και ανταπάντησε πως πρέπει να αιτιολογηθεί η απόρριψη της τροπολογίας από τον αρμόδιο υπουργό. Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο προεδρεύων, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος ανέφερε πως θα παραστεί στην Ολομέλεια ο Βασίλης Κοντοζαμάνης για να παρουσιάσει την τροπολογία του υπουργείου Υγείας και με την ευκαιρία θα δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις.

Το πρόβλημα με την απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης είναι ότι αφενός απορρίπτει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που εγκρίνει -και ορθά- τροπολογία του υπουργείου Υγείας και αφετέρου πως έπεσαν στο κενό οι σχετικές πρωτοβουλίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ειδικότερα, τον Αύγουστο ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε καταθέσει Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων προς τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας προκειμένου να κατατεθούν τα πρακτικά της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων, με το αίτημα να μένει αναπάντητο και να μετατρέπεται σε Επίκαιρη Ερώτηση. Κατά την απάντηση της Επίκαιρης Ερώτησης, η Νίκη Κεραμέως και πάλι δεν κατέθεσε τα πρακτικά στη Βουλή, διαβάζοντας παράλληλα απόσπασμα τους. Η συμπεριφορά της υπουργού Παιδείας ανάγκασε τον προεδρεύων, Δημήτρη Βίτσα, να τονίσει πως αφού η υπουργός διάβασε απόσπασμα από τα πρακτικά, τότε οφείλει και να τα καταθέσει χωρίς το αίτημα του να εισακούγεται.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σωτήρη Τσιόδρα για την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown όσο και στην σφοδρή αντιπαράθεση που εκτυλίχθηκε στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη απέφυγε να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter