Τι γίνεται με την αφγανική αντίσταση κατά των Ταλιμπάν

Τι γίνεται με την αφγανική αντίσταση κατά των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν φαίνεται να έχουν κατοχυρώσει τη νίκη τους στρατιωτικά και πολιτικά στο Αφγανιστάν. Όχι όμως σε όλο το Αφγανιστάν. Υπάρχει ακόμη μία «γαλατική» κοιλάδα που αντιστέκεται. Η κοιλάδα του Παντσίρ. 

Στο φυσικό φρούριο της κοιλάδας του Παντσίρ έχουν καταφύγει ο αντιπρόεδρος Σαλέχ και ο Αχμάντ Μασούντ, γιος του θρυλικού Μουτζαχεντίν Μασούντ. Μαζί τους βρίσκονται τα υπολείμματα του αφγανικού στρατού, εθελοντές και τοπικές πολιτοφυλακές. 

Οι Αφγανοί στρατιώτες που έχουν καταφύγει είναι σκληροτράχηλοι και εμπειροπόλεμοι. Δεν θυμίζουν σε τίποτα τους στρατιώτες που άφηναν τα όπλα μπροστά στη θέα των Ταλιμπάν. Μάλιστα μία μεγάλη μερίδα από αυτούς είναι μέλη των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων του Αφγανικού στρατού, που είχαν λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση από τους Αμερικάνους. Οι ίδιοι είχαν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου εναντίον των Ταλιμπάν και πλέον φοβούνται για τη ζωή τους.

Οι προκλήσεις της Αντίστασης

Το μέτωπο που έχει συγκροτήσει την αντι-ταλιμπανική αντίσταση βρίθει από ηθικό αλλά υπολείπεται σε βαρύ εξοπλισμό και πολεμικό υλικό. Φρόντισε για αυτό ο πρώην πρόεδρος Γκάνι, αφού αρνήθηκε να παραδώσει οπλισμό στους -τώρα- αντάρτες ενώ έβλεπε πως η κατάσταση δυσκολεύει. Επομένως, οι μαχητές κάνουν προσεκτική χρήση των όπλων και προσμένουν κάποια βοήθεια από το εξωτερικό. 

Το άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη στρατηγικού βάθους. Το στρατηγικό βάθος του Τατζικιστάν είχε βοηθήσει τα μάλα τη Βόρεια Συμμαχία το 1996-2001 στον πόλεμο της κατά του Αφγανιστάν.

Πάντως, οι δυσπρόσιτες διαβάσει της κοιλάδας είναι εύκολο να αμυνθούν. Οι Σοβιετικοί είχαν αποτύχει εννιά φορές να νικήσουν τους μαχητές του Παντσίρ. Αν και οι τελευταίοι διέθεταν σαφέστατα περισσότερο οπλισμό από ότι τώρα. 

Ο πόλεμος αλλάζει μορφή

Βέβαια, ο πόλεμος αυτή τη φορά θα είναι ολωσδιόλου διαφορετικός. Δεν θα είναι τακτικός αλλά ανταρτοπόλεμος. Οι Ταλιμπάν είναι ικανότατοι αντάρτες αλλά το πως θα αντιμετωπίσουν έναν συγκροτημένο αντάρτικο στρατό μένει να φανεί. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν αυτή τη φορά θα είναι εξοπλισμένοι με υπερσύγχρονο οπλισμό αμερικανικής προέλευσης που έπεσε στα χέρια τους έπειτα από τη παράδοση του αφγανικού στρατού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μονάδες των Ταλιμπάν έχουν ήδη σπεύσει στη κοιλάδα και οι πρώτες αψιμαχίες έχουν διεξαχθεί και έληξαν υπέρ της Αντίστασης. Η τελευταία οργανώνει ενέδρες και χτυπάει τους Ταλιμπάν τη στιγμή που δεν το περιμένουν. Μένει να δούμε κατά πόσο η Αντίσταση έχει την ικανότητα να αντέξει μία παρατεταμένη στρατιωτική πίεση από τους Ταλιμπάν. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter