Τι κερδίζουν από το αφορολόγητο, τι χάνουν από τα αντίμετρα

Τι κερδίζουν από το αφορολόγητο, τι χάνουν από τα αντίμετρα

Στη Βουλή λοιπόν, η πολυαναμενόμενη μη κατάργηση του αφορολόγητου, αλλά καταργούνται τα αντίμετρα που είχαν ψηφιστεί ως αντίβαρο, κατά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

«Η εν λόγω κατάργηση (σ.σ. των αντίμετρων)», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων. Καταργούνται επίσης τα αντίμετρα που έχουν θεσπιστεί με τα άρθρα 11, 12 και 13 του νόμου 4472/2017 λόγω της ως άνω κατάργησης».

Υπενθυμίζεται ότι τα αντίμετρα αφορούσαν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, στη μείωση του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, αλλά και στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, η οποία συνοδευόταν και από αλλαγές στην κλίμακα της εισφοράς.

Οι αλλαγές που προβλέπονται στην τροπολογία ανοίγουν «τρύπα» περίπου 450 εκατ. ευρώ, καθώς η κατάργηση της προβλεπόμενης μείωσης του αφορολογήτου οδηγεί σε απώλεια εσόδων 1,92 δισ. ευρώ για το 2020, ενώ από την άλλη πλευρά η κατάργηση των αντιμέτρων οδηγεί σε αύξηση εσόδων 1,454 δισ.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η κατάργηση της προβλεπόμενης μείωσης του ΕΝΦΙΑ φέρνει πρόσθετα έσοδα 209 εκατ. ευρώ το 2020, η κατάργηση της μείωσης του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος οδηγεί σε αύξηση εσόδων 877 εκατ. ευρώ, ενώ η κατάργηση των προβλεπόμενων αλλαγών στην εισφορά αλληλεγγύης οδηγεί σε αύξηση εσόδων κατά 368 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Το άθροισμα των ποσών αυτών, που ισοδυναμούν με επιβαρύνσεις, υπολείπεται της απώλειας εσόδων για τον προϋπολογισμό από την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter