Τι κρύβει η αντίδραση της ΝΔ για τη ΣΕΚΑΠ

Τι κρύβει η αντίδραση της ΝΔ για τη ΣΕΚΑΠ

Η καπνοβιομηχανία, ο Κυριάκος και ένα Kiretsiler δρόμος.

Η υπόθεση της πάλαι ποτέ συνεταιριστικής και νυν συμφερόντων της Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη, ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, είναι συν τοις άλλοις μια ιστορία πολιτικού παραλογισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και απολύτως ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιπολιτεύεται η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γ. Λοβέρδου και του Β. Κεκέρογλου (γιατί η Φώφη ήταν για μια ακόμη φορά απούσα από τη χθεσινή ψηφοφορία). Και φυσικά του πασπαρτού αλλά πάντα παρόντα όταν πρόκειται για θέματα με επικοινωνιακές προεκτάσεις Σταύρου Θεοδωράκη.

Πολιτικού παραλογισμού, όχι μόνο γιατί οι τελωνειακές παραβάσεις που επέφεραν το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων € (απόφαση που ελήφθη πριν από 25 ημέρες) έλαβαν χώρα το 2008, όταν η καπνοβιομηχανία ήταν στα χέρια της πρώην Αγροτικής και της ΣΕΚΕ επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, αλλά κυρίως γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν εκείνη που προώθησε την εμπλοκή Σαββίδη στη ΣΕΚΑΠ προκειμένου η καταχρεωμένη (με πάνω από 60 εκατομμύρια €) καπνοβιομηχανία να μην καταλήξει στα χέρια της τουρκικής Seba, η οποία βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση λόγω ότι ήταν η μόνη που είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Τελικά το 2013 η καπνοβιομηχανία πέρασε, απαλλαγμένη από τα παρελθόντα χρέη, στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη με 15 εκατομμύρια ευρώ. Ο τελευταίος επένδυσε σε αυτήν 35 εκατομμύρια € και σήμερα έχει περάσει σε καθεστώς κερδοφορίας. Το δικαστήριο επέβαλε πριν από 25 ημέρες το παραπάνω πρόστιμο και η κυβέρνηση έσπευσε με την επίμαχη τροπολογία να απαλλάξει τον επιχειρηματία, προτάσσοντας προφανώς τις θέσεις εργασίας στην περιοχή, όπως άλλωστε έπραξε και ο Αντ. Σαμαράς, όταν διέγραψε τα εκατομμύρια των χρεών που κουβαλούσε στην πλάτη της η εταιρεία από τα «αμαρτωλά» χρόνια.

Και αναρωτιέται κανείς γιατί σήμερα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη «ανέβασε» τόσο πολύ το θέμα. Για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους είναι η απάντηση, αφού στο Μοσχάτο φοβούνται ότι ο Ιβαν Σαββίδης, που είναι μία ανάσα από τον «Πήγασο» και συνεπώς και από το Mega, θα νερώσει την αντιπολιτευτική σούπα σε εφημερίδες και κανάλια που τόσο πολύ «αγαπάνε» τον Κυριάκο, το ΠΑΣΟΚ και τον Σταύρο και μισούν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι λοιπές αντιπολιτευτικές δυνάμεις με τα υπάρχοντα κανάλια ήταν εκείνες που χάλασαν τον κόσμο όταν ο Νίκος Παππάς επιχείρησε να επιβάλει μια τάξη στα κανάλια. Θυμίζω ότι ο τότε ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήριζε τον Ιβάν Σαββίδη «λαγό».

Τελικά ο «λαγός» δεν κατάφερε να πάρει ένα κανάλι παρότι χρήσθηκε «υπερθεματιστής», αλλά επέμενε και φαίνεται να επιστρέφει από την πίσω πόρτα, αφού η εξυγίανση των υπερχρεωμένων καναλιών επιβάλλεται πλέον διά των άγραφων νόμων της αγοράς, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Με μια διαφορά, ότι τα εκατομμύριά του δεν θα πάνε στο ελληνικό δημόσιο, διά του διαγωνισμού, αλλά στους πιστωτές του «Πήγασου» και κυρίως στις τράπεζες.

Τουλάχιστον ο Αντ. Σαμαράς και η Φώφη Γεννηματά είχαν την πολιτική σοφία να απουσιάζουν από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Για τους βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ δεν χρειάζεται να γράψει κανείς κάτι, αφού θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να στηρίξουν τη θέση του αρχηγού τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter