Τι κρύβεται πίσω από το ράλι των ομολόγων

Τι κρύβεται πίσω από το ράλι των ομολόγων

Πάρτι σημειώνεται στις αγορές των ομολόγων στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να τοποθετούνται σε ομόλογα που έχουν υψηλές αποδόσεις, άρα, αν ρευστοποιηθούν θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη.

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο από τον Απρίλιο καταγράφει απόδοση μεγαλύτερη του 20% που αποτελεί μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, αγγίζοντας σήμερα τα όρια του 2%.

Και, αν, και πολλοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την ελληνική επιτυχία στη βελτίωση των αποδόσεων, συνδέοντάς την με δήθεν αναπτυξιακή πολιτική της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πραγματικότητα είναι τόσο οι αποδόσεις των ελληνικών, όσο και των ιταλικών ομολόγων πέφτουν καθώς οι αγορές διαβλέπουν κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη και αγοράζουν ρίσκο, με υψηλή απόδοση.

Σε κάθε περίπτωση, ότι η ραγδαία αποκλιμάκωση των ελληνικών τίτλων διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, δεδομένου ότι επηρεάζει τους υπολογισμούς βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Χθες, στα δεκαετή ομόλογα –μέση απόδοση ΟΔΔΗΧ στο 2,08%- το κοντέρ έγραψε ακόμα και 1,99%. Στα πενταετή ομόλογα, οι αποδόσεις με τη διάσπαση του φράγματος του 1% (μέσο yield χθες 1,03%) καταγράφοντας πτώση 257 μονάδων βάσης σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η επιτάχυνση του ρυθμού αποκλιμάκωσης τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι εντυπωσιακή. Στις 24 Μαΐου, παραμονές των ευρωεκλογών το πενταετές ομόλογο είχε απόδοση 2,04% με ετήσια μείωση στις 156 μονάδες. Πρακτικά, σε διάστημα μικρότερο από ενάμιση μήνα το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου στα πενταετή ομόλογα έχει περιοριστεί στο μισό, από 2,04% σε 1,03%.

Το ίδιο ισχύει και στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Στις 5 Ιουνίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δανείστηκε μέσω εντόκων γραμματίων για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,41% ενώ στη χθεσινή αντίστοιχη δημοπρασία αντλήθηκαν επίσης 1,625 δισ. ευρώ με το επιτόκιο όμως να συρρικνώνεται σε 0,23%.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter