Τι λέει ο Βούτσης για τις προσλήψεις ημετέρων στη Βουλή

Τι λέει ο Βούτσης για τις προσλήψεις ημετέρων στη Βουλή

Τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η είδηση για μετατάξεις ημετέρων στη Βουλή προσπάθησε να διασκεδάσει ο Νίκος Βούτσης κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν απολύτως άδικο για μία-δύο-τρεις περιπτώσεις που πιθανώς υπάρχει βαθμός συγγένειας» να δίνεται η εντύπωση ύπαρξης μη αξιοκρατικών κριτηρίων.

Ο πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στις λίστες προσλήψεων και μετατάξεων που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας και συνοδεύονται από καταγγελίες περί «ρουσφετιών» και «βολεμάτων», έκανε λόγο για απαράδεκτο φαινόμενο που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων, υπενθυμίζοντας με νόημα την πελατειακή κατάσταση που παρέλαβε. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι στην παρούσα Βουλή μπήκε τέλος στο πελατειακό καθεστώς που προϋπήρχε χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κομματικά κριτήρια στις συμβάσεις για το προσωπικό ορισμένου χρόνου στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι οι παρούσες μετατάξεις είχαν δρομολογηθεί εδώ και μήνες, με την καθυστέρηση να αποδίδεται σε γραφειοκρατικούς λόγους. «Δεν το κάναμε ποτέ, δεν το κάνω τώρα, ούτε στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Βούτσης και συνέχισε αφήνοντας αιχμές για το τι ίσχυε στο παρελθόν: «Για όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους που βρήκαμε και συνεργαστήκαμε, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, πότε και με ποιές διαδικασίες προσλήφθηκαν, βαθμούς συγγένειας κλπ». Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι δεν αισθάνεται απολογούμενος για όλα αυτά που έχουν γραφτεί για ορυμαγδό τακτοποιήσεων, καθώς όλα έγιναν με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο Ν. Βούτσης

Ο πρόεδρος της Βουλής διαχώρισε τους μετακλητούς υπαλλήλους που εργάζονται στα γραφεία βουλευτών από τους εργαζόμενους της Βουλής και πρόσθεσε στοιχεία για τον χειρισμό των προσλήψεων μόνιμων ή συμβασιούχων στο Κοινοβούλιο, λέγοντας παράλληλα ότι η Βουλή εναρμονίστηκε πλήρως με όσα προβλέπονται για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Κατά τα λεγόμενα του κ. Βούτση, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για μόνιμο προσωπικό στη Βουλή. «Για τις μόνιμες θέσεις, που έχουν προβλεφθεί, εξελίσσονται διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα όμως, τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, με διακομματική μάλιστα συναίνεση, δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες που ήταν αναγκαίες για να ανταποκριθεί το κοινοβούλιο στις ανάγκες που παρουσιάστηκαν (τμήμα αρχείων, πολυσχιδής δραστηριότητα και αναμόρφωση του προγράμματος του καναλιού της Βουλής, εξωστρεφείς δραστηριότητες κλπ) που κατέστησαν αναγκαίες οριακές ενισχύσεις σε επίπεδο προσωπικού» είπε και πρόσθεσε για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου: «Δεν υπήρξε καμία διάκριση στην αντιμετώπισή τους ούτε και παύση της υπαλληλικής τους ιδιότητας, ιδίως την περίοδο της κρίσης. Οι ανανεώσεις των συμβάσεων τους έγιναν οριζόντια και χωρίς καμία διάκριση. Το προσωπικό αυτό ορισμένου χρόνου δουλεύει αποδοτικά, έχει σημαντική συμβολή η οποία προκύπτει και από τη διαδικασία αξιολογήσεων και κρίσεων στη Βουλή. Απομακρυνθήκαμε 100% από αυτό που σε μεγάλο βαθμό παραλάβαμε, δηλαδή από ένα πελατειακό κράτος που ίσχυσε στο παρελθόν». Επ’ αυτού, είπε και ότι προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κυρίες που εργάζονται για την καθαριότητα του κτιρίου, αντικαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο το καθεστώς εργολαβίας που ίσχυε.

Επισήμανε δε ότι στο προσωπικό της Βουλής εντάχθηκαν 68 ειδικοί φρουροί που από το 2003 ήταν σε ειδικό εργασιακό καθεστώς. «Η απόφαση ήταν ομόφωνη και χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι στο Ίδρυμα της Βουλής για πρώτη φορά έγινε οργανόγραμμα το οποίο μάλιστα δεν έχει εξαντληθεί». Ανέφερε, επίσης, ότι η Βουλή εναρμονίστηκε με την κινητικότητα στο Δημόσιο και με απόφαση που, όπως είπε είχε διακομματική συναίνεση, δόθηκε η δυνατότητα για τους 64 αποσπασμένους υπαλλήλους από τα υπουργεία σε διάφορες υπηρεσίες της Βουλής.

Οι επίμαχες περιπτώσεις και η απάντηση Χριστοδουλοπούλου

Να σημειωθεί ότι η κόρη της διευθύντριας του γραφείου του γ.γ. της Βουλής προσελήφθη στη Βουλή, ενώ κάτι αντίστοιχο προέκυψε  για την κόρη της προϊσταμένης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, μετάταξη για τη Βουλή πήραν η πρώην σύζυγος του προέδρου της Βουλής και η κόρη της Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Η τελευταία, μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA, το παραδέχτηκε, λέγοντας τα εξής:

«Μετάταξη σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος από έναν τομέα του δημοσίου να μπορεί να πηγαίνει σε έναν άλλον γιατί έχει κάποια ειδικά προσόντα. Η Βουλή αποφάσισε και ψήφισε – με απόφαση του κ. Τραγάκη – ότι είναι δίκαιο και νόμιμο αυτοί οι άνθρωποι που είναι πια απόλυτα ενταγμένοι στη λειτουργία της Βουλής να μπορούν να είναι υπάλληλοι της Βουλής» είπε και συμπλήρωσε ότι η κόρη της από το 2004 υπηρετούσε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, όπου είχε μπει μέσω ΑΣΕΠ, και εν συνεχεία της έγινε πρόταση να γίνει διευθύντρια σε κάποιο υποκατάστημα αλλά δεν ήθελε. Ως προς το αν εγείρεται ζήτημα ηθικής τάξης, η Τ. Χριστοδουλοπούλου απάντησε: «Προφανώς με την έννοια που το λέμε, ότι δεν θα μπορούσε ο καθένας να αποσπαστεί στη Βουλή ώστε στη συνέχεια να μεταταχθεί, υπάρχει ένα ζήτημα ότι αξιοποιήθηκαν κάποιες γνωριμίες, διασυνδέσεις κλπ. Δεν το συζητάμε αυτό, ούτε θέλω να πω ότι ήταν γνωστά τα προσόντα της και η βουλή βγήκε και φώναζε ‘έλα εδώ’. Δεν επιβαρύνει το δημόσιο ούτε με μία δραχμή, διότι ήδη πληρωνόταν από το δημόσιο και άρα δεν υπάρχει θέμα αυτού που λέγεται συνήθως ότι επιβαρύνεται παραμονές των εκλογών το δημόσιο με προσλήψεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter