Τι λέει το Κυπριακό ΥΠΕΞ για τον πύραυλο στα Κατεχόμενα – Πρόκειται για S-200;

Τι λέει το Κυπριακό ΥΠΕΞ για τον πύραυλο στα Κατεχόμενα – Πρόκειται για S-200;

Συνεχίζονται οι έρευνες για την έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο χωριό Βουνό στην Επαρχία Κερύνειας, μετά από την πτώση ιπτάμενου αντικειμένου.

Αν και τα Κατεχόμενα εκτιμούν ότι πρόκειται για συντριβή αντιαεροπορικού πυραύλου S-200 το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εκτιμά ότι δεν μπορούν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για «το περιστατικό».

Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολογούν διαρκώς όλες τις σχετικές πληροφορίες αναφορικά με το ιπτάμενο αντικείμενο που φαίνεται πως εξερράγη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα πάνω από το κατεχόμενο από την Τουρκία έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντρίμμια του οποίου κατέπεσαν στην περιοχή του χωριού Βουνό αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα Κύπρου: Πύραυλος ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο από τη Συρία σε πλαγιά του Πενταδάκτυλου (Video-Photos)

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι οι Κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις Αρχές γειτονικών και άλλων φιλικών χωρών, με στόχο τη συλλογή περαιτέρω στοιχείων και πληροφοριών. Στο παρόν στάδιο δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα αναφορικά με το εν λόγω περιστατικό.

Ειδική ομάδα από την Τουρκία για χημικές μετρήσεις στα Κατεχόμενα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το politis.com.cy ομάδα ειδικών από την Διοίκηση Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας θα φτάσει σήμερα στα κατεχόμενα για να διεξάγει κάποιες έρευνες, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών του τουρκοκυπριακου ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.

Πρόκειται, όπως αναφέρει, για τέσσερα άτομα της AFAD που μαζί με την «πολιτική άμυνα» θα κάνουν χημικές μετρήσεις. Στην ανάρτησή του για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ΥΠΑΜ ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι «η Τουρκία θα προβεί σύντομα σε μερικές υποδείξεις για το θέμα αυτό στις γειτονικές χώρες της περιοχής. Και εμείς, προβαίνοντας σε διάφορες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, μεταφέρουμε την ανησυχία μας σχετικά με το θέμα στις ενδιαφερόμενες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκρηξη ήταν εκκωφαντική και έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα και το sigmalive.com, από την πτώση του αντικειμένου προκλήθηκε φωτιά, ενώ από την πρώτη στιγμή στο χώρο έσπευσαν μέλη της λεγόμενης «αστυνομίας» και των «δυνάμεων ασφαλείας», καθώς και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με την Χουριέτ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «δεν είναι δικός μας (των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων) πύραυλος ή αεροσκάφος, είναι στρατιωτικό αεροσκάφος».

Για πύραυλο S -200, σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, μίλησε ο «υπεξ» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» Κουντρέτ Οζερσάι, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στον λογαριασμό του στο Facebook, ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι με τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η αναγραφή στον πύραυλο που έπεσε χθες βράδυ είναι ίδια με την αναγραφή του πυραύλου ρωσικής κατασκευής, τύπου S 200, που είχε πέσει στο Γκαζίαντεπ της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2018.

Συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο και Κορνόκηπο. Το ένα από αυτά στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια.

Λόγω τον εξελίξεων, με τη συμμετοχή αξιωματικών του Αττίλα πραγματοποιήθηκε το πρωί στα κατεχόμενα το λεγόμενο «Υπουργικό» Συμβούλιο, το οποίο επιβεβαίωσε την ύπαρξη θραύσματος από s-200 στο σκλαβωμένο χωριό Βουνό της επαρχίας Κερύνειας.

Πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείου DHA συνηγορούν στην πιθανότητα να πρόκειται για πύραυλο S -200 που έριξε η Συρία εναντίον του Ισραήλ. Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται, ακόμη, πηγές του συριακού στρατού ότι μετά την έκρηξη του πυραύλου διαρρέουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες, ενώ επισημαίνουν ότι το αντικείμενο που έπεσε στα κατεχόμενα αποτελεί απομεινάρια του πυραύλου που έριξε η Συρία εναντίον πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter