ΗΠΑ: Τι μας έμαθε η Σούπερ Τρίτη

ΗΠΑ: Τι μας έμαθε η Σούπερ Τρίτη

4 + 1 συμπεράσματα από τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε 14 πολιτείες την Τρίτη 3 Μαρτίου.

 Ανάλυση της εφημερίδας Guardian συνοψίζει τα πέντε σημαντικότερα συμπεράσματα από τη Σούπερ Τρίτη.

Ήταν μια πολύ καλή βραδιά για τον Μπάιντεν

Η καμπάνια του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών επί προεδρίας Ομπάμπα, Τζο Μπάιντεν, βρισκόταν για πολλές εβδομάδες στο χείλος του γκρεμού μέχρι την καθοριστική νίκη του περασμένου Σαββάτου στη Νότια Καρολίνα. Η επάνοδος του Μπάιντεν, ο οποίος όταν ξεκίνησε η κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών ήταν το απόλυτο φαβορί, επιβεβαιώθηκε τη Σούπερ Τρίτη με τη νίκη του σε όλες τις νότιες πολιτείες που ψήφισαν: Τέξας, Βιρτζίνια, Αλαμπάμα, Βόρεια Καρολίνα, Τενεσί, Αρκάνσας και Οκλαχόμα.

Η παραίτηση τριών μετριοπαθών υποψηφίων (Στέγιερ, Μπούτατζετζ, Κλόμπουτσαρ) τις τελευταίες τρεις ημέρες με τους δύο εξ αυτών να στηρίζουν ανοιχτά τον Μπάιντεν μέτρησε υπέρ του. Τα άλλα δύο στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποψηφιότητα Μπάιντεν είναι η αμέριστη υποστήριξη του Δημοκρατικού κόμματος, αλλά και η προώθησή του πρώην αντιπροέδρου από τα μίντια που προπαγανδίζουν ανοιχτά κατά του «ριζοσπαστικού» Μπέρνι Σάντερς.

Ήταν μια πολύ κακή βραδιά για τον Μπλούμπεργκ

Ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης βάσισε ολόκληρη την εκστρατεία του στη Σούπερ Τρίτη όπου ήλπιζε ότι θα επικρατήσει πανηγυρικά. Παρά τα 500 εκατομμύρια δολάρια (448 εκατομμύρια ευρώ) που έριξε στη διαφημιστική καμπάνια του (την πιο πολυδάπανη στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών) κατάφερε να επικρατήσει μόνο στην Αμερικανική Σαμόα των έξι αντιπροσώπων.

Η αποχώρηση του Μάικ Μπλούμπεργκ από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατιών θεωρείται πολύ πιθανή.

Οι ψήφοι των μειονοτήτων έκαναν τη διαφορά

Η νίκη του Μπάιντεν καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ψήφους των μειονοτήτων. Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Μπάιντεν κέρδισε το 62% των ψήφων των αφροαμερικανών και το 43% των ισπανόφωνων, ενώ στη Βιρτζίνια σάρωσε με 71% των ψήφων των αφροαμερικανών.

Ο Σάντερς, ωστόσο, τα πήγε καλύτερα στους νέους σε πολιτείες-κλειδιά. Στην Καλιφόρνια, το 72% των ψηφοφόρων ηλικίας μεταξύ 18 και 29 στήριξαν τον γερουσιαστή του Βερμόντ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Μπάιντεν ήταν μόλις 5%. Στις ηλικίες 30-44, ο Σάντερς επικράτησε των άλλων υποψηφίων με 57% των ψήφων.

Η επιτυχία της Γουόρεν ξεθώριασε

Η Σούπερ Τρίτη επιβεβαίωσε την κατιούσα που έχει πάρει η καμπάνια της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία με τα έως τώρα αποτελέσματα έχει μόλις 50 αντιπροσώπους, ενώ τη Σούπερ Τρίτη έχασε και την έδρα της, τη Μασαχουσέτη, από τον Τζο Μπάιντεν. Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν την απόσυρσή της από την κούρσα των Δημοκρατικών ζήτημα χρόνου.

Μπάιντεν vs Σάντερς

Μπορεί η Σούπερ Τρίτη να μην έθεσε έναν υποψήφιο στην κορυφή της κούρσας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, έθεσε όμως … δύο. Μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι με το πέρας της καταμέτρησης των ψήφων, Μπάιντεν και Σάντερς θα κονταροχτυπιούνται για την πρωτιά έχοντας καταφέρει να απομακρυνθούν σημαντικά από τους υπόλοιπους υποψηφίους, οι οποίοι αναμένεται να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους.

Δίπολο Μπάιντεν – Σάντερς λοιπόν. Το ερώτημα είναι αν ένας εκ των δύο θα καταφέρει να επικρατήσει της κούρσας σύντομα ή αν το μεταξύ του κονταροχτύπημα τραβήξει ως το συνέδριο του Ιουλίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter