Ενδεχόμενη παραγραφή Βορίδη: Το Μαξίμου «σεντράρει» την ευθύνη στην αντιπολίτευση

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς μπορεί να επέλεξε την οδό της Εξεταστικής Επιτροπής και να υιοθετεί το αφήγημα των «διαχρονικών ευθυνών», για να διαχειριστεί αυτό το μείζον ζήτημα, όμως ήδη της ασκείται κριτική για πρακτικές συγκάλυψης. Μάλιστα, στην περίπτωση του Μάκη Βορίδη φουντώνει και πάλι η συζήτηση για την πιθανότητα παραγραφής αδικημάτων, κάτι που τονίζεται και από την ευρωπαϊκή εισαγγελία.

Σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής γιατί επί των δικών μας ημερών άλλαξε το Σύνταγμα, δεν υπάρχει ζήτημα αποσβεστικής προθεσμίας και δεν υπάρχει ζήτημα καμίας παραγραφής, κάτι το οποίο νομίζω ότι έχει γίνει κοινός τόπος, παρά τις αντίθετα διατυπωθείσες απόψεις πριν από κάποιους μήνες, οι οποίες έχουν αποδειχτεί πλήρως αβάσιμες».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «τα κόμματα τα οποία κόπτονται για την παραγραφή και ακόμη περιμένουμε την πρότασή τους, εάν θεωρούν ότι υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος, και ξαναλέω δεν υπάρχει, θα έπρεπε να βιαστούν και σε λίγες μέρες να καταθέσουν μία πρόταση. Κοντεύει να μπει ο Αύγουστος και ακόμη περιμένουμε από τα κόμματα που αγχώνονται για την παραγραφή, ξέρουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. Παιχνίδι εντυπώσεων παίζουν και νομίζω ότι είναι εκείνοι εφόσον το πιστεύουν αυτό υπόλογοι στους πολίτες».

Στο ζήτημα της παραγραφής υπάρχει μεγάλη συζήτηση και στους κύκλους των συνταγματολόγων, καθώς μπορεί το Σύνταγμα να αναθεωρήθηκε το 2019, όμως ο εφαρμοστικός νόμος έφτασε περίπου έναν μήνα πριν. Όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο Σύνταγμα της Ελλάδας «οι αναθεωρούμενες διατάξεις, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά σε αυτές, τίθενται σε ισχύ με τη δημοσίευση του Ψηφίσματος αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως οι αλλαγές μετράνε για όσα έχουν γίνει από τον εφαρμοστικό και μετά, όμως είναι σαφές ότι υπάρχει η δυνατότητα ερμηνείας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραγραφή.

Τέλος, σε ερώτηση του Documentonews για το γιατί η κυβέρνηση δεν ακολούθησε το «μοντέλο Τριαντόπουλου» και έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά θα είχαμε εάν αποφασίζαμε να πάμε σε προανακριτική επιτροπή, όπως σε άλλες δύο περιπτώσεις και δεν ακολουθούσαμε το μοντέλο Τριαντόπουλου που και εκεί το έχω ξαναπεί, στη Βουλή έρχονται κάθε μέρα πολλές δικογραφίες, δε σημαίνει ότι κάθε δικογραφία πρέπει να καταλήγει στο φυσικό δικαστή.

Υπάρχει το άρθρο 86, θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει, εμείς το είπαμε ότι πρέπει να αλλάξει και εμείς πήραμε τη πρωτοβουλία. Όσο υπάρχει στο Σύνταγμα πρέπει να το σεβόμαστε. Με βάση το άρθρο 86 δεν μπορεί η δικαστική αρχή να προβεί σε κρίση ποινική αξιολόγηση, άρα αυτή την αξιολόγηση την κάνουν τα κόμματα. Άρα δεν είναι ότι έγινε κάποια συγκάλυψη. Εμείς τι λέμε να γίνει Εξεταστική και να διερευνηθούν όλα και οι τυχόν ποινικές ευθύνες, δεν τις βάζουμε κάτω από χαλί».

Διαβάστε επίσης:

Πουλάνε ακροδεξιά ρητορική για το μενού των μεταναστών, αλλά το ανανεώνουν χωρίς διαγωνισμό

Μαρία Συρεγγέλα στο Documento: Τα Τέμπη δεν θα γίνουν μοντέλο κομματικής εργαλειοποίησης

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Συμψηφισμός μέσα από Εξεταστική Επιτροπή για να ξεπλυθεί η κυβέρνηση – «Διαχρονική πληγή»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προσπαθεί με Εξεταστική από το 1998 να διαφύγει από το σκάνδαλο η ΝΔ