Τι να σου κάνουν και οι «σαρδέλες»;

Τι να σου κάνουν και οι «σαρδέλες»;

Σε μια ομολογουμένως πρωτότυπη κίνηση προέβη την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρόσφατα παραιτηθείς πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος κάλεσε τους Ιταλούς να διαδηλώσουν, το Σάββατο, στη Ρώμη κατά… της κυβέρνησής του. 

Το ότι δεν τραβάει η συνεργασία του αυτοπροσδιοριζόμενου ως αντισυστημικού M5S με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το οποίο μπήκε πέρσι στον κυβερνητικό συνασπισμό για να αποφευχθεί η διενέργεια εκλογών που θα έβγαζαν νικητή τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι, ήταν γνωστό. Πέραν του ότι μαρτυρά την κρίση που περνά η κυβερνητική συνεργασία, η κίνηση του Ντι Μάιο αποτελεί έναν ριψοκίνδυνο, πέρα από ανορθόδοξο, τρόπο άσκησης κριτικής στον κυβερνητικό του εταίρο. 

Οι κατηγορίες του 33χρονου διαδόχου τού Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το PD μαζί με το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι –επίσης μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού– απειλούν ορισμένες από τις νομοθετικές επιτυχίες του M5S (μειώσεις υπουργικών επιδομάτων, βασικός μισθός) πιθανότατα να μη στερούνται βάσης. Αποτελούν μια αναιμική προσπάθεια να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του κόμματός του, οι οποίοι, όπως έδειξαν οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, το εγκαταλείπουν μαζικά. Αδιαμφισβήτητος κερδισμένος είναι ο ασυγκράτητος Σαλβίνι, ο οποίος παραμονεύει στη γωνία για να βυθίσει τη χώρα στην άβυσσο των ρατσιστικών και ξενοφοβικών πολιτικών του. 

Το αυθόρμητο κίνημα των «σαρδελών» έβαλε πρόσφατα στις εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια ένα φρένο στην ανοδική πορεία του λαϊκιστή πολιτικού. Ηρθε η ώρα η πολιτική ηγεσία να αξιοποιήσει τις συγκυρίες και να σταματήσει να βάζει μόνη της τρικλοποδιές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter