Τι πρέπει να φάτε για να αποκτήσετε ενέργεια πριν την άσκηση

Τι πρέπει να φάτε για να αποκτήσετε ενέργεια πριν την άσκηση

Αν αποφασίσατε να σηκωθείτε από τον καναπέ σας για να κάνετε προπόνηση, είναι καλό για εσάς, ωστόσο έχετε κερδίσει μόνο την μισή μάχη. Το άλλο σημαντικό κομμάτι έχει να κάνει με την κατανάλωση των σωστών τροφίμων.

Γράφει ο Matthew Kadey

Το να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με ενέργεια στις προπονήσεις σίγουρα δεν είναι πυρηνική φυσική. Τρώγοντας σωστά πριν την άσκηση είστε σε θέση να προπονηθείτε σε υψηλότερη ένταση και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για να τα καταφέρετε κάντε τα εξής:

Κάντε ένα test drive

Πριν τον μεγάλο αγώνα ή μια σημαντική προπόνηση πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη και ποσότητες τροφίμων, αλλά και με διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα όπου θα τα καταναλώσετε. Με τον τρόπο αυτό θα διαπιστώσετε τί είναι πιο αποδοτικό και τί όχι. Για παράδειγμα μερικοί αθλητές μπορούν να καταναλώσουν μεγαλύτερες μερίδες λίγο πριν την προπόνηση, χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι τους.

Ωρολογιακός μηχανισμός

Στοχεύστε στην κατανάλωση μεγαλύτερου γεύματος που θα περιέχει μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες περίπου 2-3 ώρες πριν από την προπόνηση. Στην συνέχεια επιλέξτε ένα σνακ το οποίο θα περιέχει 150- 300 θερμίδες, 30-60 λεπτά πριν την προπόνηση. Με τον τρόπο αυτό έχετε στην διάθεσή σας αρκετό χρόνο για να χωνέψετε το γεύμα, ενώ σας δίνεται η απαιτούμενη ενεργειακή ώθηση πριν την άσκηση.

Όχι τόσο γρήγορα

Όταν ετοιμάζεστε για μια κοπιαστική προπόνηση, οι έρευνες έχουν δείξει πως αν καταναλώσετε τροφές με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, ενδεχομένως να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Ένα τέτοιου είδους σνακ (όπως για παράδειγμα τα κομμάτια μήλου με φυστικοβούτυρο), θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο αργά, με αποτέλεσμα την συσσώρευση ενέργειας, αλλά και την καλύτερη καύση του λίπους.

Όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο

Μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, πρωτεϊνών και λίπους πριν την προπόνηση, ενδεχομένως να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλετε. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα στοιχεία πουπεριέχουν επιβραδύνουν την πέψη και μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικές ενοχλήσεις την ώρα της άσκησης.

Για τον λόγο αυτό αφήστε στην άκρη την φασολάδα ή την ψητή μπριζόλα για κάποια άλλη στιγμή.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter