Τι προβλέπει η εισήγηση για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων

Την τελική της εισήγηση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν των εκτός Επικρατείας Ελλήνων εκλογέων κατέθεσε σήμερα στον Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, η αρμόδια επιτροπή, στην οποία μετείχαν ειδικοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες στους τομείς της νομικής και της πολιτικής επιστήμης, καθώς και τα αρμόδια επιτελικά στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, κ. Κ. Πουλάκη.

Η επιτροπή, στο πλαίσιο εξαντλητικού διαλόγου, εξέτασε διεξοδικά όλες τις πολιτικές, συνταγματικές, δημογραφικές και τεχνικο-οικονομικές πλευρές που άπτονται του θέματος. Λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική διεθνή εμπειρία, καθώς και τις συστάσεις αρμόδιων διεθνών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και εθνικών φορέων, όπως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατέληξε σε μία – κατά το μεγαλύτερο μέρος ομόφωνη – εισήγηση, η οποία σταθμίζει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο μεταξύ του δίκαιου αιτήματος για διευκόλυνση της πολιτικής συμμετοχής των Ελλήνων πολιτών που διαβιούν εκτός συνόρων και του προβληματισμού σχετικά με την επίδραση του εκτός συνόρων εκλογικού σώματος στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Κατά τη συνάντησή τους με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την μεγάλη τους ικανοποίησή για τον τρόπο λειτουργίας της και την περάτωση των εργασιών της εντός της ταχθείσας προθεσμίας, ενώ κοινή υπήρξε η πεποίθηση ότι ο διάλογος που διεξήχθη και αποτυπώθηκε στην εισήγηση της επιτροπής αποτελεί κρίσιμη παρακαταθήκη που μπορεί να δώσει τέλος σε μια χρόνια εκκρεμότητα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κατά τη συνάντησή του με τα μέλη της Επιτροπής, επισήμανε τα εξής: «Για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει με συντεταγμένο και συστηματικό τρόπο αυτό το σύνθετο πολιτικά και τεχνικά ζήτημα. Το πόρισμα της Επιτροπής προτείνει λειτουργικούς τρόπους για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εκλογέων του εξωτερικού στις πολιτικές διαδικασίες της Ελλάδας και ταυτόχρονα καθησυχάζει τις εύλογες ανησυχίες για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας. θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Επιτροπής για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν στο σύντομο διάστημα λειτουργίας της και να διαβεβαιώσω ότι με το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου θα κινηθούμε και από δω και πέρα προκειμένου το πόρισμα αυτό να αποτελέσει τη βάση μιας συναινετικής (στο μέτρο του δυνατού) νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτή τη μεγάλη και ιστορική εκκρεμότητα της Δημοκρατίας μας».

Τις επόμενες ημέρες, ο Υπουργός Εσωτερικών θα καλέσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να τους παρουσιάσει την εισήγηση, προκειμένου μέσα από τον διάλογο επί της εισήγησης αυτής να προκύψει και η απαραίτητη διακομματική συναίνεση, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συνταγματική πρόβλεψη για την άσκηση του δικαιώματος εκλέγειν των Ελλήνων του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.