Τι προβλέπει το ανίερο σχέδιο Σαμαρά-Μητσοτάκη: Ακροδεξιά τζιχάντ κατά Παυλόπουλου και Ιερώνυμου, στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το HOTDOC HISTORY και το Docville

Τι προβλέπει το ανίερο σχέδιο Σαμαρά-Μητσοτάκη: Ακροδεξιά τζιχάντ κατά Παυλόπουλου και Ιερώνυμου, στο Documento που κυκλοφορεί  – Μαζί το HOTDOC HISTORY και το Docville

Ακροδεξιά τζιχάντ κατά Παυλόπουλου και Ιερώνυμου. Τι προβλέπει το ανίερο σχέδιο Σαμαρά-Μητσοτάκη. Μικροκομματικές σκοπιμότητες εναντίον θεσμικών παραγόντων με παράπλευρο στόχο τον Καραμανλή. Η Φώφη σε ρόλο λαγού του Κυριάκου.

Οι δελφίνοι του αρχιεπισκοπικού θρόνου που διεμβολίζουν τη συμφωνία ευλογώντας τα ράσα του… Κυριάκου.

-Νέα Δημοκρατία: Όταν η Μαρέβα περνά από τις offshore στην πολιτική. Σε άδεια καθίσματα η ομιλία της κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη που απειλεί να στείλει «κάθε κατεργάρη στον πάγκο του».

-Δικαιοσύνη: Η εξόντωση μιας καθαρίστριας και η «προστασία» κάποιων πιο ισχυρών. Πλαστογραφίες για το καρβέλι και για το παντεσπάνι.

-Ζαν- Κλοντ Όσβαλντ: Ο τραπεζίτης του μαύρου χρήματος της Siemens που ξέρει πολλά.

-Προϋπολογισμός: Ομπρέλα 900 εκατ. ευρώ για στήριξη των κοινωνικά αδύναμων. Μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικούς συντελεστές.

-Φαρμακευτική κάνναβη: Επενδύσεις με… φούντες.

-Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής ΑΝΕΛ: Ναι στις Πρέσπες, όχι νερό στον μύλο της διαπλοκής.

-Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ολυμπιονίκης: Ο Έλληνας δεν έκλεισε τα σύνορα και το σπίτι του στους πρόσφυγες.

-Στέλιος Μάινας, ηθοποιός: Η ευμάρεια λειτουργεί ως υπνωτικό αμβλύνοντας τις αισθήσεις και τις ευαισθησίες των ανθρώπων.

Το HOTDOC HISTORY

Οι πρόδρομοι της Αριστεράς στην Ελλάδα. Οι «ουτοπιστές» που έγραψαν Ιστορία, στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί

Τι ξέρουν, φίλοι και αντίπαλοι, για τα ανήσυχα πνεύματα αφοσιωμένων, μαχητικών – κάποτε και φανατικών – ανθρώπων που πρωτοστάτησαν στην εισαγωγή ρηξικέλευθων απόψεων οι οποίες στην αρχή φάνηκαν ανεφάρμοστες και πολεμήθηκαν σαν καταστροφικές από την …άλλη πλευρά (βλέπε 8ωρο, διανομή τσιφλικιών, ψήφος γυναικών, πολιτικά δικαιώματα κ.α.); Για να έχουν αναδειχθεί σήμερα σε κοινό τόπο της ζωής όλων μας. Μια εφαρμοσμένη «ουτοπία»…

Σ΄ αυτούς που κάποτε θεωρήθηκαν «γραφικοί» – αλλά έγραψαν Ιστορία – είναι αφιερωμένες οι 48 σελίδες του τεύχους. Στον πρωτοπόρο Καλλέργη, στους «προδρομικούς» Επτανήσιους ριζοσπάστες Πυλαρινό, Λομβάρδο, Μομφεράτο, Κονεμένο, Πανά, Χοϊδά. Στους αναρχικούς του Πύργου και της Πάτρας. Τον Ιταλό γενάρχη τους, Αμίλκαρε Τσιπριάνι. Τους Μάτσαλη, Μαγκανάρα, Καραμπίλια, Αρνέλλο Τον Μικέλη Άβλιχο και τον κοσμοπολίτη Πλωτίνο Ροδοκανάκη.

Τον εμβληματικό Ελληνα του Παρισιού των χρόνων της Παρισινής Κομμούνας, Παύλο Αργυριάδη και τον φαντασιακό «Εμμανουήλ Δαούδογλου». Τον χριστανοκοινωνιστή Δρακούλη, τον ιδεαλιστή Αντύπα, τον Γιαννιό, τους Εβραίους Μπεναρόγια, Αρδίτι της Φεντερασιόν. Και δεκάδες άλλους. Περιγράφονται οι διώξεις που υπέστησαν και τα μέτρα καταστολής που δρομολόγησαν ξένες και ελληνικές συντηρητικές κυβερνήσεις εναντίον της (Α΄) Διεθνούς των Εργατών.

Στο τεύχος αναλύονται ο ιδιόμορφος «ελληνικός» τρόπος πρόσληψης του σοσιαλιστικού οράματος με τις σημαντικές χρονικές υστερήσεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή μητρόπολη. Η κοινωνική διάρθρωση και η απουσία διαμορφωμένης ταξικής συνείδησης. Ανατέμνεται ο «δυϊσμός» της πρώτης εργατικής τάξης που έχει τις ρίζες της στα ρευστά όριο μεταξύ μισθωτής εργασίας – αυτοαπασχόλησης – αγροτικής ημιαπασχόλησης.

Καταγράφεται η αργή εξελικτική, βασανιστική πορεία – ιδεών και ανθρώπων – τον 19ο και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Οι αλλεπάλληλες διασπάσεις και η σταδιακή ριζοσπαστικοποίηση ορισμένων ρευμάτων τους. Μέχρι τη συγκρότηση της Φεντερασιόν στην οθωμανική Θεσσαλονίκη και έως τις παραμονές ίδρυσης του ΣΕΚΕ – πριν από 100 χρόνια – κάτω από τον φλογερές ιδέες της Οκτωβριανής Επανάστασης.

To Docville

Η Αθήνα των χαμάμ και των τζαμιών στο Docville που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Περίπατος στην Αθήνα της οθωμανικής περιόδου. Η Εμυ Ντούρου εντοπίζει κτίσματα που συναντούμε συχνά αλλά ίσως να μη γνωρίζουμε την ιστορία τους και αντλεί χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή και τα μνημεία της οθωμανικής περιόδου της Αθήνας.

-Ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας με αφορμή το πολυβραβευμένο «Δείπνο» του Χέρμαν Κοχ που ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο μιλά με την Ηλέκτρα Ζαργάνη για την ατομική ηθική, την ψεύτικη ευμάρεια και την πολιτική πραγματικότητα.

-Ενας θρυλικός ντράμερ της τζαζ, ο E.J. Strickland έρχεται στην Αθήνα για ένα τετραήμερο μουσικής μέθεξης στο Half Note Jazz Club και η Αφροδίτη Ερμίδη βρίσκει την ευκαιρία να τον συναντήσει και να κουβεντιάσει μαζί του.

-Ο μουσικός Βασίλης Σκουλάς μιλάει στην Εμυ Ντούρου για την λύρα, την ζωή των καλλιτεχνών, την κρητική μουσική και φυσικά για τα αγαπημένα του Ανώγεια.

Κοσμάς Εμμόγλου φωτογράφισε για τρία χρόνια καταυλισμούς Ρομά και μεταφέρει ιστορίες, εμπειρίες και εικόνες που επιχειρούν να σπάσουν τα στερεότυπα και την κατασκευασμένη πραγματικότητα που έχουμε για αυτούς.

-Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης μιλάει στον Παναγιώτη Φρούντζο για τη σημασία της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Πολεμώντας για την ειρήνη: Ελλάδα – Ιταλία – Ισπανία στη δεκαετία του ’80» που διοργανώνει το Ιδρυμα της Βουλής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter