Τι προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας για συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και ασφαλιστικά

Τι προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας για συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και ασφαλιστικά

Τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, το 2019, περιγράφει το κείμενο της νέας Συμφωνίας. Επισημαίνει δε, ότι θα γίνει επανυπολογισμός όχι μόνο στις κύριες, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, για να προκύψει η σχετική περικοπή.

Παράλληλα, αναφέρεται στην αύξηση των δαπανών για στοχοθετημένα, κοινωνικά επιδόματα (επίδομα στέγασης, παροχές για παιδιά, σχολικά γεύματα, νηπιαγωγείο / προσχολική εκπαίδευση, συγχρηματοδοτήσεις) 0,7% του ΑΕΠ, σε επενδύσεις δημόσιων υποδομών υψηλής ποιότητας 0,1-2,2% του ΑΕΠ και σε ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας 0,1-0,2% του ΑΕΠ. 

Επίσης, υπάρχει ειδική αναφορά στην αλλαγή της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, με συνέπεια την αύξησή τους και τονίζεται ότι θα υπάρχει έκπτωση 15%, ειδικά για το 2018. Ακόμη, επαναλαμβάνεται η συμφωνημένη απαίτηση για κατάργηση του ΕΚΑΣ, έως το 2019.

Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, το κείμενο της συμφωνίας περιγράφει τη συμφωνία των δύο πλευρών, κυβέρνησης και θεσμών, στα εργασιακά. Αφού γίνεται αναφορά στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη, ορίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθεσία για να διασφαλιστεί ότι όλες αυτές οι παλιότερες μεταρρυθμίσεις θα διατηρηθούν έως το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. 

Αυτό σημαίνει ότι η νομοθεσία θα περιλαμβάνει και τις αναστολές που υπάρχουν στις αρχές της ευνοϊκότητας και της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων. Άρα στο κείμενο δεν γίνεται άμεση αναφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μετά τη λήξη του προγράμματος, παρά μόνο αφήνεται να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων, το κείμενο της Συμφωνίας ξεκαθαρίζει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα διαχειρίζεται εφεξής το σύστημα κοινοποίησής τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter