Τι προβλέπει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο

Τι προβλέπει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο

Χωρίς το πακέτο των μειώσεων φόρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές, κατατίθεται σήμερα το απόγευμα στη Βουλή –εκτός απροόπτου- το φορολογικό νομοσχέδιο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο περιέχει δύο ρυθμίσεις, τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στην Εφορία και στόχος είναι να έχει ψηφιστεί έως τις 31 Ιουλίου ή το αργότερο έως την 1η Αυγούστου 2019.

Το φθινόπωρο θα ακολουθήσει το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου θα περιληφθούν η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη για τα εισοδήματα του 2019, του φόρου στα μερίσματα, μέτρα στήριξης της οικοδομής και οι φοροελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα θα προβλέπει:

Α. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελαφρύτερος για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων κατά 10% έως 30%. Συγκεκριμένα ο φόρος μειώνεται κατά:

– 30% για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ,

– 27% για ακίνητα αξίας έως 70.000 ευρώ

– 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.

– 20% για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ

– 10% για τους έχοντες ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Η πληρωμή και του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Αμέσως μετά, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα τρέξουν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Β. Αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Οι βασικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

– Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ. Η μείωση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις.

– Μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%, με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση.

– Υπαγωγή στις 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων, με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προέβλεπε την υπαγωγή στις 120 δόσεις των επιχειρήσεων με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ καταργείται.

– Προσαρμογές στην πλατφόρμα των 120 δόσεων, μέσω της οποίας οι οφειλέτες υποβάλλουν τις αιτήσεις καθώς τροποποιούνται βασικές παράμετροι της ρύθμισης (ελάχιστη μηνιαία δόση, επιτόκιο).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter