Τι «ψηφίζουν» οι γαλάζιες φράξιες του Μαξίμου

Τι «ψηφίζουν» οι γαλάζιες φράξιες του Μαξίμου

Σαμαρικοί, καραμανλικοί και πασοκοποταμίσιοι τα δίνουν όλα για την καρέκλα.

Οι επόμενοι τρεις μήνες για τη ΝΔ θα είναι κρίσιμοι σε ό,τι έχει να κάνει με την κυβερνητική συνοχή. Ο λόγος είναι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Η εικόνα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο Μαξίμου και στην Πειραιώς παραπέμπει σε Βαβέλ. Οι συνιστώσες της ΝΔ δουλεύουν ακατάπαυστα στο παρασκήνιο με στόχο να επιβάλουν στον πρόεδρο του κόμματος –κατά τα άλλα πανίσχυρο Μητσοτάκη– τον δικό τους εκλεκτό ή εκλεκτή.

Σφάζονται οι φατρίες του Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομαδούλες (και είναι αρκετές) του Μαξίμου σφάζονται για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μικρό προβάδισμα δείχνει να έχει η πασοκοποταμίσια συνιστώσα, η οποία πλασάρει ως ιδανική λύση για να διαδεχτεί τον Προκόπη Παυλόπουλο την (εξαφανισμένη) Μαρία Δαμανάκη. Το βασικό τους επιχείρημα συνίσταται στο ότι είναι γυναίκα, καθώς και ότι μπορεί να περάσει, όπως ισχυρίζονται, ως υπερκομματική υποψηφιότητα. Οπως είναι γνωστό, εδώ και δέκα χρόνια η πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού δεν ασχολείται με την πεζή ελληνική πραγματικότητα. Μετά τη λαμπρή πορεία της ως επίτροπος Αλιείας στην Κομισιόν πήγε να εργαστεί σε πολυεθνική «περιβαλλοντική» οργάνωση που χρηματοδοτείται από πετρελαϊκές εταιρείες. Μάλιστα η εν λόγω οργάνωση διαθέτει, όπως έχει γραφεί κατά το παρελθόν στον Τύπο, ακόμη και δική της πετρελαιοπηγή στο Τέξας. 

Τέλος, η πολυπληθής και πανίσχυρη ομάδα των πασόκων και των ποταμίσιων του Μαξίμου θεωρεί ότι η υποψηφιότητα Δαμανάκη μπορεί να διαφημιστεί και ως «η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος κόμματος το 1991 θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας». Για την ιστορία, το 1991 έγινε πρόεδρος του ΣΥΝ και ήταν η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα. Στις βουλευτικές εκλογές που διεξάχθηκαν στις 10 Οκτωβρίου 1993 ο ΣΥΝ απέτυχε να περάσει το όριο του 3% και δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, με αποτέλεσμα την παραίτηση της Δαμανάκη από την ηγεσία. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι εφόσον η ηγεσία της ΝΔ προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Μ. Δαμανάκη, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι «γαλάζιοι» βουλευτές που δεν θα την ψηφίσουν θα είναι μερικές δεκάδες.

Η… μειοψηφία θέλει Διαμαντοπούλου

Υπάρχει ωστόσο και μια μικρή αλλά ισχυρή μειοψηφία (βλ. ανίψια και συγγενείς Μητσοτάκη) μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου που ψηφίζει δαγκωτό Αννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και άτυπη συνοδοιπόρος τα τελευταία χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει όλα τα προσόντα ώστε να είναι αυτή η καινούργια ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου. Μάλιστα λέγεται από κάποιους από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι «ο Κυριάκος, εδώ και μήνες, έχει δώσει τα χέρια με την Αννα Διαμαντοπούλου και απλώς κάνει ότι ακούει τις εισηγήσεις περί Δαμανάκη που του κάνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού», τα οποία παρεμπιπτόντως είναι είδος εν αφθονία στην Ηρώδου Αττικού.

Οι καραμανλικοί «ψηφίζουν» Βούδα

Οι προτάσεις και επιθυμίες της πάλαι ποτέ ισχυρής καραμανλικής πτέρυγας δεν έχουν καμία τύχη στην εποχή του Μητσοτάκη που όλα τα σκιάζει η φοβέρα και τα πλακώνει η σκλαβιά. Παρ’ όλα αυτά δεν το βάζουν κάτω και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους υποστηρίζουν ότι η ενδεδειγμένη λύση για την προεδρία της Δημοκρατίας ακούει στο όνομα Κώστας Καραμανλής. Ωστόσο δεν τους ακούει ο Καραμανλής, ο οποίος, καταπώς φαίνεται, θέλει να συντηρήσει τον μύθο του σιωπηλού «Βούδα της Ραφήνας». 

Το εναλλακτικό σχέδιο της φυλλορροούσας καραμανλικής πτέρυγας είναι η ΝΔ να προτείνει και να ψηφίσει ξανά τον Πρ. Παυλόπουλο. Κι εδώ όμως υπάρχει ένα θεματάκι: δεν τους ακούει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι το 2015 ήταν ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ που δεν ψήφισε για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πρ. Παυλόπουλο. Το μόνο που φαίνεται ότι μπορεί να κάνουν είναι, εφόσον δεν είναι κάποιος εκ των Καραμανλή – Παυλόπουλου, να καταψηφίσουν τον υποψήφιο που θα προτείνει ο Μητσοτάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μυστική.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter