Τι σχέση έχει ο Άγιος Βλάσιος με το καρπούζι;

Τι σχέση έχει ο Άγιος Βλάσιος με το καρπούζι;

Μπορεί μερικοί να αγνοούν και να τρολάρουν στο διαδίκτυο με το καρπούζι του χειμώνα που ευλογείται και μοιράζεται στους πιστούς, ψάχνοντας όμως μαθαίνεις και είναι επίκαιρο.

Στον μητροπολιτικό Ναό στην Κέρκυρα, ο οποίος έχει και το όνομα του Αγίου Βλασίου και της Αγίας Θεοδώρας, την ημέρα της εορτής μοιράζεται στο εκκλησίασμα «το χειμωνικό», ένα μικρό κομμάτι καρπουζιού σε ανάμνηση θαύματος –όπως αναφέρεται- του Αγίου Βλασίου. 

Ο Άγιος Βλάσιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λικίνιου (308 – 323 μ.Χ.). Σπούδασε ιατρική αλλά προσέφερε χωρίς χρήματα τις υπηρεσίες του, ως φιλανθρωπία, στους πάσχοντες και ασθενείς.

Σύμφωνα πάντα με την Εκκλησία ο Άγιος Βλάσιος θεράπευσε από τη μεγάλη επιδημία που είχε προσβάλει στο λαιμό παιδιά μικρής ηλικίας της Κέρκυρας, αφού ευλόγησε το χειμωνικό (η ελληνική λέξη για το καρπούζι αφού βγαίνει το κατακαλόκαιρο και μας δροσίζει).

Όπως αναφέρεται την παραμονή του μαρτυρίου του είχε πέσει θανατηφόρα επιδημία ασθένειας του λαιμού. Ζήτησε να του φέρουν οπώρας (φρούτα) που αφού ευλόγησε παρήγγειλε να δίνουν στα παιδιά τα οποία και θεραπεύθηκαν.

Έτσι στη Κέρκυρα επικράτησε το έθιμο να ευλογείται ανήμερα της μνήμης του, χειμωνικό, καρπούζι δηλαδή, και να μοιράζεται από ένα κομμάτι στους πιστούς.

Το πρόγραμμα

Από την περασμένη εβδομάδα όπως κάθε χρόνο, οι πιστοί ετοίμασαν τα καρπούζια ευλογίες προς τιμήν του Αγίου Βλασίου, που μοιράζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Μητροπολιτικό Ναό ανήμερα της εορτής του, 11 Φεβρουαρίου.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 7:15π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος μετ’ αρτοκλασίας και ευλόγησης καρπουζιού προς τιμήν του Αγίου Βλασίου και εν συνεχεία η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Τουλάχιστον τώρα ξέρετε τι σχέση έχει το καρπούζι με την εκκλησία…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter