Tι συμβαίνει στους πνεύμονες των ασθενών με κορονοϊό

Tι συμβαίνει στους πνεύμονες των ασθενών με κορονοϊό

Τι ακριβώς συμβαίνει στους πνεύμονές μας όταν προσβληθούν από κορονοϊό εξηγεί ο Τζον Γουίλσον, καθηγητής πνευμονολογίας και πρόεδρο του Βασιλικού Κολεγίου Γιατρών της Αυστραλίας.

Αρχικά, σύμφωνα με την Guardian, ο καθηγητής διαχωρίζει τους ασθενείς σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες. Η ασθένεια στο 80% των περιπτώσεων είναι πολύ ήπια και θυμίζει ένα απλό κρυολόγημα, ωστόσο για κάποιους μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά πνευμονία και να οδηγήσει στον θάνατο.

Οι τέσσερις κατηγορίες

– Η λιγότερο σοβαρή είναι αυτή των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται «υποκλινικές περιπτώσεις», δηλαδή φέρουν τον ιό αλλά δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα

Η επόμενη είναι όσοι παρουσιάζουν μια μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού, παρουσιάζοντας πυρετό και βήχα ή πιο ήπια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο και επιπεφυκίτιδα. «Αυτοί οι ασθενείς μπορούν να τον μεταδώσουν αλλά να μην ξέρουν ότι το κάνουν».

Η τρίτη και μεγαλύτερη κατηγορία είναι όσοι θα βρεθούν θετικοί στον Covid-19 καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα πάνε στο νοσοκομείο ή σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο με συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, τα οποία συνήθως αναγκάζουν κάποιο να μείνει σπίτι και να μην πάει στη δουλειά.

Η τέταρτη κατηγορία είναι όσοι παρουσιάσουν σοβαρή ασθένεια, τύπου πνευμονίας.

Τι συμβαίνει στους πνεύμονες

Σύμφωνα με τον καθηγητή όταν οι άνθρωποι με κορονοϊό αρχίζουν και βήχουν και έχουν πυρετό, αυτό είναι αποτέλεσμα της λοίμωξης που φτάνει στο βρογχιακό δέντρο, δηλαδή τις τραχείες από τις οποίες περνάει ο αέρας μεταξύ των πνευμόνων και του περιβάλλοντος.

Όταν η μεμβράνη των βρόγχων επηρεαστεί, τότε προκαλείται φλεγμονή η οποία στη συνέχεια ερεθίζει τα νεύρα της τραχείας και ένας κόκκος σκόνης αρκεί να προκαλέσει βήχα.

Αν τα πράγματα επιδεινωθούν, τότε η φλεγμονή προχωρά πέρα από τη μεμβράνη της τραχείας στα αεροθυλάκια και στη συνέχεια στις κυψελίδες, που αν μολυνθούν παράγουν φλεγμονώδες υλικό (υγρά και κύτταρα) με το οποίο γεμίζουν οι πνεύμονες και προκαλείται πνευμονία. Αυτό σημαίνει ότι οι πνεύμονες δεν μπορούν να στείλουν επαρκές οξυγόνο στο αίμα, με αποτέλεσμα ολόκληρο το σώμα να χάνει την ικανότητά του να παράξει οξυγόνο και να απαλλαγεί από το διοξείδιο του άνθρακα.

«Αυτή είναι η βασική αιτία θανάτου από σοβαρή πνευμονία», τονίζει ο Ρόμπερτ Γουίλσον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter