Τι συμβαίνει τώρα με τη Folli Follie

Τι συμβαίνει τώρα με τη Folli Follie

Με την οικογένεια Κουτσολιούτσου να βρίσκεται μεταξύ Χονγκ Κονγκ, Νέας Υόρκης και Ντουμπάι και τη μετοχή της Folli Follie στο στόχαστρο, τέσσερις έμπειροι ελεγκτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν ήδη εγκατασταθεί στα γραφεία της εισηγμένης στην Αθήνα ξεσκονίζοντας τα οικονομικά της στοιχεία μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τα απανωτά χτυπήματα του αμερικανικού fund QCM.

Ταυτόχρονα έχει δρομολογηθεί πρόσθετος ανεξάρτητος έλεγχος στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie για τη χρήση 2017. Την οικονομική «ακτινογραφία» του FF Group φέρεται να αναλαμβάνει η Ernst & Young, που ανήκει στο κλαμπ των τεσσάρων μεγάλων του είδους (Big Four) και η οποία είχε τιμήσει τον Γεώργιο Κουτσολιούτσο, διευθύνοντα σύμβουλο της FF Group, πριν από περίπου έναν χρόνο, ως Ελληνα Επιχειρηματία της Χρονιάς. Η βράβευση έγινε με κριτήρια όπως το μοντέλο διοίκησης, ο κοινωνικός αντίκτυπος, η ακεραιότητα, η καινοτομία, το επιχειρηματικό πνεύμα, ο στρατηγικός προσανατολισμός/διεθνής παρουσία και η οικονομική απόδοση/δημιουργία αξίας.

Ωστόσο μετά το δεκαήμερο σφυροκόπημα εκθέσεων του fund Quintessential Capital Management (QCM) για το κεφάλαιο κίνησης της FF Group (αποθέματα και απαιτήσεις), την ποιότητα των ελέγχων από πλευράς ορκωτών (ιδιαίτερα όσον αφορά τη θυγατρική της Κίνας), την ορθότητα του αριθμού του δικτύου λιανικής και των ταμειακών διαθεσίμων παραμένουν πολλά ερωτήματα, παρά τις απαντήσεις της διοίκησης της εισηγμένης. Ακόμη η αύξηση του ποσοστού της Fosun International (κινεζικός όμιλος που διαχειρίζεται 65 δισ. ευρώ παγκοσμίως) από 13,886% σε 15,007% δεν αποτελεί την καθοριστική κίνηση που θα ανατρέψει το αρνητικό κλίμα γύρω από τον ελληνικό όμιλο, με το θέμα να φτάνει να απασχολεί μέχρι και το Alphaville (blog των «Financial Times»), που επιβεβαίωσε ορισμένες από τις ανησυχίες του QCM έχοντας ελέγξει κάποια από τα σημεία πώλησης.

Από λιανέμπορος χονδρέμπορος;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρέθεσε ο ελληνικός όμιλος με τις 45 θυγατρικές εταιρείες σε 21 χώρες ανά τον κόσμο, αντί για το λιανεμπόριο, όπως όλοι γνωρίζαμε, κύρια δραστηριότητά του φαίνεται να είναι το χονδρεμπόριο, καθώς οι πωλήσεις κοσμημάτων πραγματοποιούνται κυρίως χονδρεμπορικά (951 εκατ. ευρώ το 2017), ενώ το ίδιο διάστημα το λιανικό δίκτυο της εταιρείας πραγματοποίησε πωλήσεις μόλις 120 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο κύριος όγκος αποθεμάτων, απαιτήσεων αλλά και ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου απεικονίζεται στη θυγατρική FF Group Sourcing Limited που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

O όμιλος FF Group εκτός από τη μάρκα Folli Follie κατέχει και τη βρετανική εταιρεία κοσμημάτων Links of London, ενώ στον τομέα της ταξιδιωτικής λιανικής συμμετέχει στον ελβετικό όμιλο Dufry, που αποτιμάται γύρω στα 250 εκατ. ευρώ.

Μάρκες όπως Ermenegildo Zegna, Juicy Couture, Nike, Converse, Samsonite, Guess, Calvin Klein, Scotch & Soda, Ted Baker, UGG και G-Star ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, στον τομέα της λιανικής και χονδρικής διανομής ενδυμάτων.

Ταυτόχρονα διανέμει αποκλειστικά αναγνωρισμένα brands καλλυντικών, ενώ ελέγχει επίσης μερίδια στις εταιρείες Qivos, Αττικά Πολυκαταστήματα, Cosmobrands και Μαρίνα Μυτιλήνης.

Επιμένει ο Γκάμπριελ Γκρέγκο

Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, που βρίσκεται πίσω από το μικρού μεγέθους κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) QCM, με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση χαμηλότερα των 50 εκατ. δολαρίων (σύμφωνα με το Bloomberg), υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Documento ότι είναι σίγουρος πως η Ernst & Young θα κάνει τη δουλειά της, ωστόσο συμπληρώνει πως σε κάθε περίπτωση η QCM θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία.

Ηδη, όπως λέει ο ίδιος, έχει αποστείλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όλα τα στοιχεία που του ζήτησε, αναλύοντας διεξοδικά όλα τα επιχειρήματα που παραθέτει στην έκθεσή του για την ελληνική εταιρεία.

Το fund με έδρα τη Νέα Υόρκη που ταρακούνησε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά «δεν έχει άλλη ελληνική εταιρεία στο στόχαστρο», όπως ξεκαθαρίζει ο Γκάμπριελ Γκρέγκο. Ο πρώην αλεξιπτωτιστής των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, ο οποίος σπούδασε στα πανεπιστήμια Tufts, London School of Economics και Columbia, λέει επίσης ότι είναι σίγουρος για την έρευνά του και δεν του προκαλεί κανέναν φόβο η δήλωση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ δηλώνει πως ακόμη δεν έχει κάποιο σχετικό νέο («we have not heard from FF» ήταν η ακριβής διατύπωση).

Σε ερώτηση για το μέγεθος του fund, ο Γκάμπριελ Γκρέγκο απάντησε ότι αν και μικρού μεγέθους διαθέτει επαρκείς πόρους ώστε να πραγματοποιήσει ένα περίπλοκο due diligence (οικονομικό και νομικό έλεγχο) μεταξύ πολλών χωρών με επιτυχία, τονίζοντας μάλιστα πως επιλέγει την τακτική «lean and mean» (λιτή και απλή) για την εταιρεία του.

O Γκάμπριελ Γκρέγκο είναι γνωστός στην ελληνική αγορά από την κατάρρευση της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας λογισμικού Globo το 2015. Η Globo κατέρρευσε όταν αποδείχθηκε πως οι σχετικές αποκαλύψεις της Quintessential ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Τότε, όπως και τώρα, η QCM είχε δηλώσει δημοσίως ότι είχε προχωρήσει σε ανοικτές πωλήσεις (short) των μετοχών.

Πάντως αν ρίξει κανείς μια ματιά στην ιστοσελίδα της QCM θα διαπιστώσει ότι μεσολάβησαν σχεδόν τρία χρόνια από την τελευταία ανάρτησή στον Τύπο. Πριν από την έρευνα για τη Folli Follie η τελευταία σχετική ανάρτηση (Quintessential in the press) είναι από τον Νοέμβριο του 2015 και αφορά την υπόθεση Globo.

Πόσα είναι τελικά τα καταστήματα

Σύμφωνα με την έρευνα της QCM το δίκτυο λιανικής εμφανίζεται σημαντικά μειωμένο: ενώ η ετήσια έκθεση 2016 του ομίλου αναφέρεται σε 630 σημεία πώλησης, επιβεβαιώθηκαν μόνο 289 σε λειτουργία. Η FF Group με ανακοίνωσή της απάντησε ότι τα σημεία λιανικής πώλησης του brand Folli Follie ήταν 634 το 2016 και 587 το 2017. Η QCM επανήλθε λέγοντας ότι η λίστα της FF Group περιλαμβάνει διευθύνσεις, χωρίς όμως όλες τις βασικές πληροφορίες που χρειάζονται για να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της. Συγκεκριμένα, λείπουν τα ονόματα των καταστημάτων, η πόλη, η χώρα, ο αριθμός τηλεφώνου, ο τύπος του σημείου πώλησης, το μέγεθος σε τετραγωνικά μέτρα, ο όγκος πωλήσεων.

Το fund κάνει επίσης λόγο για «σοβαρές ανακρίβειες», ενώ τονίζει πως η βρετανική επενδυτική ιστοσελίδα shareprophets.com ισχυρίζεται ότι έχει ήδη ανακαλύψει τέσσερα σημεία πώλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι κλειστά.

Πάντως και για την Ελλάδα η λίστα που εξέδωσε η FF δεν είναι και τόσο επικαιροποιημένη. Φερειπείν το κατάστημα στη Σόλωνος και Βουκουρεστίου, που περιλαμβάνεται στη λίστα, έχει κλείσει εδώ και χρόνια.

Δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπου Γκότση, στο Documento

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως εποπτεύουσα αρχή για τις εισηγμένες εταιρείες έχει ως βασική της αποστολή την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό η αντίδρασή μας στην περίπτωση του ομίλου Folli Follie ήταν ακαριαία και αποφασιστική. Ανεξάρτητα από την ορθότητα ή μη του περιεχομένου της έκθεσης του fund QCM μετά τη δημοσίευσή της και τη συνακόλουθη πτώση της τιμής της μετοχής, αποφασίστηκαν τα εξής:

• Να ελέγξουμε τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται έκτοτε στον τίτλο αυτό.

• Να ζητήσουμε έλεγχο από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων για την ποιότητα του έργου της ελεγκτικής εταιρείας, αφού εμείς αποδεχόμαστε την ορθότητα των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας με βάση το πιστοποιητικό της.

• Να ζητήσουμε από την εταιρεία να προσλάβει τρίτη ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, ώστε να ελέγξει τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

• Οπως επίσης να ζητήσουμε από το fund QCM την ανάλυση των στοιχείων που περιέχονται στην εν λόγω μελέτη.

Mε αυτές τις ενέργειες και με χρονικές δεσμεύσεις για κάθε εμπλεκόμενο θεωρούμε ότι σε πρώτη φάση η εποπτική αρχή προέβη στις αναγκαίες ενέργειες στο πλαίσιο της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter