Τι συμφώνησαν Αναστασιάδης και Ακιντζί για το Κυπριακό – Τα επόμενα βήματα

Τι συμφώνησαν Αναστασιάδης και Ακιντζί για το Κυπριακό – Τα επόμενα βήματα

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 12:30 η άτυπη μεν αλλά εξόχως ουσιώδης συνάντηση δε, του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σ’ ότι αφορά την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού προβλήματος. 

Ήδη τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ανακοίνωση εκ μέρους των δυο ηγετών. 

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν όπως πραγματοποιηθεί Τριμερής συνάντηση στην Νέα Υόρκη μετά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθώς επίσης και η δέσμευση των ηγετών για κατάληξη επί των Όρων Αναφοράς υπό την αιγίδα της Τζέιν Χολ Λούτ, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί άρχισε στις 9:30 στην οικία της ειδικής Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ο Νίκος Αναστασιάδης επέστρεψε στο Προεδρικό γύρω στις 13:25 και αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.

Πρόεδρος Αναστασιάδης και κατοχικός ηγέτης είχαν την ευκαιρία στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους να μιλήσουν «ελεύθερα», επί ανοικτής ατζέντας. Στόχος της κάθε πλευράς ήταν να τοποθετήσει τη συζήτηση στη δική της βάση και το ζητούμενο είναι η εξεύρεση κοινής συνισταμένης που θα θέσει τα θεμέλια για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Προς αυτό το σκοπό ο Νίκος Αναστασιάδης αναμενόταν ότι θα μεταφέρει στον Μουσταφά Ακιντζί την ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς όπως επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με παράλληλη άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης και τον τερματισμό των προκλητικών κινήσεων στο Βαρώσι.

Από την μεριά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν δεδομένο ότι θα προτάξει το ζήτημα του φυσικού αερίου στη βάση και της πρότασης που κατέθεσε προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ για συνδιαχείριση, η οποία ωστόσο, απορρίφθηκε ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο. Επιπρόσθετα, ο Μουσταφά Ακιντζί, μέσα και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του αναμένεται ότι θα θέσει για άλλη μια φορά επιτακτικά στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στα θεσμικά όργανα της νέας ομόσπονδης δομής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το τετ α τετ των δυο ηγετών έγινε την ώρα που η Τουρκία δια της στρατιωτικής ισχύος έχει περικυκλώσει την κυπριακή ΑΟΖ με δυο γεωτρητικά και δυο ερευνητικά πλοία, στην προσπάθεια της να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Ξεκάθαρος εξάλλου ήταν και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, με αφορμή τους εορτασμούς των Τ/κ για τον βομβαρδισμό της Τυλληρίας έστειλε μήνυμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην θαλάσσια περιοχή.

Μυστικά & Documento

28/11/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter