Τι θα γίνει με τα χρέη προς την εφορία

Τι θα γίνει με τα χρέη προς την εφορία

Τρεις μήνες το πολύ είναι το διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να ενταχθούν οι ενδιαφερόμενοι από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών και δεν πρόκειται να δοθεί επιπλέον χρόνος.

Αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το ευεργετικό μέτρο διευκόλυνσης των φορολογουμένων προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αυτά που δημιουργήθηκαν υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στα χρόνια των μνημονίων. Παρότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί καν με τα κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στη χώρα μας από την περασμένη Δευτέρα για την εαρινή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Εφόσον ψηφιστεί και δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Κατερίνας Παπανάτσιου, οι οποίες, όπως αναφέρουν στο Documento καλά ενημερωμένες πηγές, δεν πρόκειται να εκδοθούν πριν από το Πάσχα (εξαρτάται και από τη συνήθη… γραφειοκρατία).

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και δεν θα παραταθεί στο… διηνεκές. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει αύξηση στο πάγιο χρονικό διάστημα αποπληρωμής. Σε αυτό το πλαίσιο οι πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή η ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών προς την εφορία, θα υπάρχει διάστημα το πολύ τριών μηνών προκειμένου να ενταχθούν οι υπόχρεοι, χωρίς παρατάσεις, χαραμάδες και παραθυράκια.

Οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης θα αυξηθούν –κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντα– από 12 που είναι σήμερα στις 36-48. Οι 12 δόσεις για τις μεγάλες οφειλές άνω των 10 χιλιάδων ευρώ ήταν ασφυκτικό όριο έπειτα από εννέα χρόνια ύφεσης.

Ο βραχνάς των 12 δόσεων και η αύξησή τους κατ’ ελάχιστον σε 36 σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση μισθωτών και συνταξιούχων αποτελούν το πλέον πειστικό επιχείρημα της κυβέρνησης προς τους ελεγκτές σχετικά με την ενίσχυση της φορολογικής συνέπειας και συνείδησης των φορολογούμενων. Αλλωστε, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψαν ότι επτά στους δέκα φορολογούμενους έχουν ανοίξει λογαριασμούς με την εφορία, ευρισκόμενοι ένα στάδιο πριν από την κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση θα είναι ο συντελεστής φοροδοτικής ικανότητας και τα εισοδήματα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στην εφορία. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πολλά δηλώνει κανείς στην εφορία τόσο λιγότερες θα είναι οι δόσεις ή θα υπάγεται κατευθείαν στην πάγια νέα ρύθμιση. Από την άλλη, όσο λιγότερα δηλώνει κανείς τόσο μεγαλύτερο αριθμό δόσεων θα δικαιούται (μέχρι και τις 120).

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ κάποιος θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του κατά ανώτατο όριο σε 36 δόσεις, ενώ για χρέη που προκύπτουν από κληρονομιά οι δόσεις θα είναι σημαντικά περισσότερες και ενδεχομένως να αγγίζουν τις 48, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τη δυνατότητα του φορολογουμένου να ανταποκριθεί στη ρύθμιση. Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνουν ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αναστέλλεται αν το μέτρο έχει ήδη επιβληθεί.

Από την ανάλυση των στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι το μεγάλο κύμα των κατασχέσεων πραγματοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 και έκτοτε η εφορία έκοψε ρυθμό, εξαιτίας κυρίως των άδειων τραπεζικών λογαριασμών αλλά και της φορολογικής συμμόρφωσης αρκετών οφειλετών του δημοσίου. Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι τον μήνα της εξόδου από το μνημόνιο οι κατασχέσεις μειώθηκαν κάθετα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2018 τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 10,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,1 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι και τα υπόλοιπα διάφορα πρόστιμα.

Ειδικότερα: 1 Τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων φτάνουν συνολικά στα 104,6 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ. 2 Τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους 2018 έως και τον Δεκέμβριο ανέρχονται στα 10,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,1 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. 3 Οσο κι αν γίνεται λόγος για φορολογική συμμόρφωση, από το 2010 έως σήμερα οι οφειλέτες του δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά τρία εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, από ένα εκατομμύριο που ήταν οι οφειλέτες πριν από την κρίση, σήμερα ανέρχονται σε 4,06 εκατομμύρια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter