Τι θα γίνει με το νόμο Κατσέλη

Τι θα γίνει με το νόμο Κατσέλη

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ολιγόμηνη παράταση, την οποία περιμένουν με αγωνία δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και θεσμών για την τύχη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την Πρωτοχρονιά του 2019, με μόνους σίγουρα κερδισμένους όσους προλάβουν να υποβάλουν αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, καθώς θα θωρακίσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό με βάση τα ισχύοντα κριτήρια. Κι αυτό γιατί όποιο κι αν είναι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη από την 1η Ιανουαρίου 2019, όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι ο «πυρήνας» του, ήτοι τα εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια και κυρίως η αξία του ακινήτου, θα αλλάξει.

Αντίθετα, φαίνεται πως δεν θα υπάρχουν αλλαγές στις υπόλοιπες διατάξεις του νόμου, οι οποίες ορίζουν τη διαδικασία, τους χρόνους και τα υπόλοιπα κριτήρια.

Ωστόσο, αν μέσα στην επόμενη εβδομάδα υπάρξουν ικανοποιητικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πρόσφατων τροποποιήσεων του νόμου και κυρίως για την άρση του τραπεζικού απορρήτου σε βάθος πενταετίας, και με δεδομένο ότι ο ρυθμός των αιτήσεων για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη μειώνεται, δεν αποκλείεται οι θεσμοί να συμφωνήσουν να δοθεί παράταση λίγων μηνών.

Στην απαίτηση θεσμών και τραπεζών να συμπιεστεί το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό στις 75.000 έως 100.000 ευρώ εμπορική αξία και όχι αντικειμενική, η κυβέρνηση αντιπροτείνει 200.000-250.000 ευρώ αντικειμενική αξία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο –ο οποίος όμως λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018– η μέγιστη αντικειμενική αξία που μπορεί να έχει η πρώτη κατοικία για να προστατεύεται από τον πλειστηριασμό είναι 280.000 ευρώ για έγγαμο οφειλέτη με τρία παιδιά.

Στην… πρέσα έχουν μπει επίσης και τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι αυτά που ισχύουν σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Συγκεκριμένα, σήμερα το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή το οικογενειακό εισόδημα για ενήλικο θα πρέπει να είναι έως 13.906 ευρώ και για το ζευγάρι 23.659 ευρώ, με προσαύξηση για κάθε παιδί έως και το τρίτο 5.714 ευρώ.

Για να απαλυνθούν οι δυσμενείς αλλαγές η κυβέρνηση εξετάζει την ενεργοποίηση της ρύθμισης που υπάρχει στον νόμο Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο Σταθάκη το 2015, σχετικά με την επιδότηση της μηνιαίας δόσης για πραγματικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Πρόκειται για λύση που δεν απέχει και πολύ από το λεγόμενο κυπριακό μοντέλο. Να σημειωθεί ότι το μοντέλο της Κύπρου προβλέπει ότι το κράτος καταβάλλει το 1/3 της δανειακής δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης αποπληρώνει τα υπόλοιπα 2/3.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter