Τι θα πληρώσουν το 2019 οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Τι θα πληρώσουν το 2019 οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αυξήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου 2019 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από τα 586 στα 650 ευρώ (λόγω θέσπισης νέου μεικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη).

 Με την αύξηση του κατώτατου μισθού το νέο κατώτατο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές είναι πλέον οι 7.800 ευρώ. Το ανώτατο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα, πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις για εισφορές, αντίστοιχα ορίζεται στις 78.000 ευρώ. Η νέα κατώτατη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους σε πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ είναι 130 ευρώ τον μήνα, ενώ στα 81,9 ευρώ τον μήνα ορίζεται πλέον η νέα κατώτατη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ.

Η κατάσταση επιβαρύνεται περαιτέρω, καθώς από την αρχή του χρόνου έχει χαθεί η έκπτωση του 15% του εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Την ίδια στιγμή οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), με τα νέα κατώτατα όρια να ορίζονται στα 45,17 ευρώ τον μήνα. Για το ΕΤΕΑΕΠ η νέα ελάχιστη εισφορά επικούρησης των ασφαλισμένων στο πρώην ΕΤΑΑ ορίζεται στα 45,5 ευρώ τον μήνα, ενώ η νέα ελάχιστη μηνιαία εισφορά πρόνοιας είναι πλέον 26 ευρώ. Παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν να καταβάλλουν και τα αναδρομικά της διετίας 20172018. Συγκεκριμένα, οι υπόχρεοι σε ασφάλιση επικουρικής και εφάπαξ θα πληρώνουν κάθε μήνα 21,48 ευρώ μηνιαία δόση για τα οφειλόμενα του 2017 και 21,48 ευρώ μηνιαία δόση για τα οφειλόμενα του 2018, σύνολο 42,96 ευρώ τον μήνα για τα χρέη που έρχονται από τη διετία 2017-2018.

Και επειδή δεν υπάρχει κάποια ειδική πλατφόρμα, όπως του Taxis, για την πληρωμή των αναδρομικών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να στήνονται στην ουρά της τράπεζας για τη μηνιαία καταβολή της δόσης. Αντίστοιχα όσοι ασφαλίζονται μόνο για επικουρική θα καταβάλλουν δόση 27,34 ευρώ τον μήνα, ενώ όσοι ασφαλίζονται μόνο για πρόνοια θα πληρώνουν 15,62 ευρώ τον μήνα.

Εξανεμίζεται η μείωση

Αντιλαμβάνεται κανείς πως με όλες τις παραπάνω επιβαρύνσεις εξανεμίζεται η μείωση στον συντελεστή για τη σύνταξη από το 20% στο 13,33% που θέσπισε το υπουργείο Εργασίας. Εκπρόσωποι των αυταπασχολούμενων έχουν ζητήσει την αποσύνδεση των κατώτατων εισφορών από την εξέλιξη του κατώτατου μισθού για όσο χρόνο διαρκεί η οικονομική κρίση και σίγουρα μέχρι και το 2020. Στην πράξη έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να παραμείνουν ως βάση υπολογισμού των κατώτατων εισφορών τα 586,08 ευρώ, ήτοι ο παλαιός κατώτατος μισθός και όχι ο νέος των 650 ευρώ.

Υπέρμετρη επιβάρυνση

Υπέρμετρη ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση υφίστανται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή απόδειξη δαπάνης (τίτλος κτήσης).

Μάλιστα οι αυτοαπασχολούμενοι που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το γνωστό μπλοκάκι, πληρώνουν τις εισφορές σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ με πολλές «ταχύτητες».

Όσοι έχουν έως δύο εργοδότες αντιμετωπίζονται ως οιονεί μισθωτοί διατηρώντας τις εισφορές στο επίπεδο του προηγούμενου έτους, σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με πολλαπλούς εργοδότες, που καλούνται να καταβάλλουν εισφορές μειωμένες στο 13,3% από 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία. Οι εισφορές επικούρησης ανέρχονται στο 7% (3,5% για εργαζόμενους και 3,5% για εργοδότες) ενώ από 1ης Ιουνίου 2019 πέφτουν στο 6,5%, επιμερισμένες σε 3,25% για τους εργοδότες και 3,25% για τους εργαζόμενους.

Ενδεικτικά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρώην ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ θα καταβάλλουν συνολικά εισφορές 27,10%, εκ των οποίων οι ίδιοι θα πληρώσουν 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγεία, ενώ οι εργοδότες τους 13,33% και 4,55% αντίστοιχα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter