Τι θα συζητηθεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – Η ατζέντα της Ελλάδας

Τι θα συζητηθεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – Η ατζέντα της Ελλάδας

Οι ηγέτες των κρατών προσέρχονται είτε φυσικά είτε ψηφιακά στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχονται στην συνέλευση έχοντας στο νου της το περιθώριο αυτής.

Μπαράζ συναντήσεων θα έχει ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με ομολόγους του στο περιθώριο της συνόδου.

Τι θα συζητηθεί και τι θα θέσει η Ελλάδα

Τα θέματα που θα βρεθούν υπό συζήτηση θα περιλαμβάνουν την κλιματική κρίση, την πανδημία και τον νέο ψυχρό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Ήδη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έχει «οργώσει» τα διεθνή ΜΜΕ και προειδοποιεί για επικείμενο Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ. Παράλληλα το περιβάλλον θα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανακοινώσεων και προβλέπεται σύγκλιση των απόψεων στο επίπεδο της κρίσης.

Η Ελλάδα από τη μεριά της αναμένεται να τοποθετηθεί δια στόματος του πρωθυπουργού, ο οποίος θα μεταβεί τη Τετάρτη 22/9 και θα αναφερθεί στη κλιματική κρίση που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και στην πράσινη μετάβαση ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει κάποια αναφορά στις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες που μάστισαν πολλές χώρες το περασμένο καλοκαίρι προς ενίσχυση των επιχειρημάτων.

Επίσης, στην ατζέντα θα βρεθεί η πανδημία, τα εμβόλια και η μετα-πανδημική ανάπτυξη, δίχως όμως η τοποθέτηση να ξεφεύγει από την απλή αναφορά. Συνεπώς, το ενδιαφέρον μοιραία στρέφεται προς το παρασκήνιο και στις επαφές Δένδια με τους ομολόγους του, θέλοντας να κρατήσει την ορμή από την EUMED9, ενόσω ανοίγοντας νέο γύρο επαφών με Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Αίγυπτο και Κύπρο.

Ποιοι ηγέτες θα λείπουν

Ορισμένοι ηγέτες δεν θα παρευρεθούν ούτε ψηφιακά ούτε φυσικά στην ετήσια συνέλευση. Τα ονόματα που φιγουράρουν είναι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι θα στείλει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Ο καθένας θα απουσιάζει για τους δικούς του λόγους και θα βρίσκονται αντ’ αυτού είτε οι πρωθυπουργοί είτε οι Υπουργοί Εξωτερικών τους. Ωστόσο, η απουσία τους θα επισκιάσει την Συνέλευση και εν μέρει τιμωρεί τις ΗΠΑ για τη στάση που έχουν κρατήσει σε διάφορα ζητήματα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter