Τι ζητάνε οι αγρότες, τι δίνει η Κυβέρνηση

Τι ζητάνε οι αγρότες, τι δίνει η Κυβέρνηση

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν στο “Documedo Neaws”, ότι η Κυβέρνηση συζητάει την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων των αγροτών, όπως την καθιέρωση του εργόσημου για κάποιο μέλος της οικογένειας που εργάζεται στον οικογενειακό κλήρο.

Δεν προτίθεται η Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα των αγροτών – έχουν κατεβάσει τα τρακτέρ και πάλι στους δρόμους – που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής και την επανεξέταση του ασφαλιστικού καθεστώτος που θεσπίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Για την επίλυση του όντος σοβαρού προβλήματος του υψηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν οι αγρότες, θέμα το οποίο συνδέεται άμεσα με την άντληση νερού μέσω γεωτρήσεων, σε όλο και μεγαλύτερο βάθος – σε ορισμένες περιοχές οι γεωτρήσεις φτάνουν έως και τα 500 μέτρα βάθος – η Κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ ή του ΑΔΔΜΗΕ. Εναλλακτικά, υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων από ομάδες αγροτών οι οποίες θα μπορούν να καταθέσουν σχέδιο ένταξης στα κοινοτικά προγράμματα, δεδομένου ότι η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, είναι μια αρκετά κοστοβόρα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια το όλο πρόβλημα μετατίθεται από την Κυβέρνηση – και την χάραξη πολιτικής στον αγροτικό τομέα – στους ίδιους τους αγρότες, ενώ από την άλλη, πρέπει να υπάρξουν μελέτες που θα καταδεικνύουν ότι τέτοιες δραστηριότητες, είναι ικανές να καλύψουν με την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια αγροτική δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας και ότι είναι οικονομικά βιώσιμες.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τα θέματα της μείωσης του ΦΠΑ από τον υψηλό (24%) στον μεσαίο συντελεστή 13% των αγροτικών εφοδίων και φαρμάκων, της μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς και την επανεξέταση του υφιστάμενο ασφαλιστικού και

φορολογικού καθεστώτος των αγροτών. Τα τελευταία, αποτελούν την καρδιά των αιτημάτων που διαχρονικά θέτουν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία πρόοδος.

Σε ό,τι αφορά την φορολογία των αγροτών, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών δεν θα πληρώσει φόρο, δεδομένου ότι μόνο η βασική ενίσχυση φορολογείται από κοινού με το αγροτικό εισόδημα, ενώ οι άλλες μορφές ενισχύσεων, είτε είναι αφορολόγητες, είτε ο φόρος επιβάλλεται πάνω από ένα ορισμένο ύψος (12.000 ευρώ και άνω).

Στην κατηγορία αυτή πάντως δεν εντάσσονται οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter