Τηλεφωνική επικοινωνία Γερμανίας – Κίνας: Πρέπει να αποφευχθεί η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία σε «μη διαχειρίσιμη» κατάσταση

Τηλεφωνική επικοινωνία Γερμανίας – Κίνας: Πρέπει να αποφευχθεί η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία σε «μη διαχειρίσιμη» κατάσταση

Τηλεφωνική επικοινωνία έλαβε χώρα ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς τη Δευτέρα 9 Μαΐου. Φαίνεται πως βασικό αντικείμενο της εν λόγω συζήτησης αποτέλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ένταση του ευρωπαϊκού προβληματισμού γύρω από τις συλλογικές του συνέπειες. Οι δύο πολιτικοί αξιωματούχοι στάθηκαν στο γεγονός πως η κατάσταση δεν παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Ο Κινέζος πρόεδρος εξέφρασε τους προβληματισμούς του και τόνισε την αναγκαιότητα να πραγματωθεί κάθε απαραίτητη προσπάθεια για να μην εξελιχθεί η κατάσταση σε «μη διαχειρίσιμη». «Πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να αποφευχθεί η όξυνση και η επέκταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση», σημείωσε συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της βιντεοκλίσης.

Στη συνέχεια προσκάλεσε τη Γερμανία να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται πως αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν κατά καιρούς επισημάνει τη διαφωνία τους με την στάση του Κινέζου προέδρου, ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους δεν έχει πιέσει όσο μπορεί τον Ρώσο πρόεδρο για τον τερματισμό του πολέμου. Οι αντιδράσεις απέναντι στη συγκεκριμένη στάση φαίνεται πως δεν άργησαν να οδηγήσουν σε επανεκτίμηση της σχέσης Βερολίνου – Πεκίνου.

Διάγγελμα Σόλτς: Δεν θα γίνει δεκτή υπαγορευμένη ειρήνη

Σε διάγγελμα του προς τον γερμανικό λαό την Κυριακή ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς υπογράμμισε ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της».

Ενώ είπε χαρακτηριστικά πως «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη», ενώ φάνηκε πως η πεποίθηση του πως η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο αναμείχθηκε με την ανησυχία του για τον κίνδυνο της κλιμάκωσής του.

«Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε περισσότερα από 60 εκατομμύρια θύματα. Οι Γερμανοί διέπραξαν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ακόμη πιο οδυνηρό να βιώνει κανείς ότι σήμερα, 77 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου, η ωμή βία παραβιάζει και πάλι το νόμο στην καρδιά της Ευρώπης, ότι ο ρωσικός στρατός σκοτώνει στην Ουκρανία άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μετατρέπει πόλεις σε ερείπια και επιτίθεται ακόμη και σε όσους προσπαθούν να διαφύγουν», αναφέρει ο κ. Σολτς στο μήνυμά του, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της δήλωσής του», σημείωσε συγκεκριμένα.

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας.

Τέλος έκλεισε λέγοντας πως: «Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να τολμήσει μόνη της. Η γερμανική αμυντική ικανότητα πρέπει να διατηρηθεί. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα που να βλάπτει τη Γερμανία και τους συμμάχους της περισσότερο από τη Ρωσία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα λάβει απόφαση η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε εμπόλεμο μέρος», τόνισε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter