Η πραγματική μάχη στον πόλεμο της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται στο Κίεβο ή στον Δνείπερο, αλλά περνά διαμέσου της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ – Πούτιν, σημειώνει το CNN.
«Η Μόσχα και το Κίεβο ανταγωνίζονται αμφότεροι να αποδείξουν ότι η άλλη πλευρά αποτελεί πραγματικό εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης ελπίζοντας να ταλανίσουν την ευμετάβλητη γνώμη του Τραμπ, τουλάχιστον για λίγο, προς το μέρος τους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι θα μιλήσουν επίσης στον Τραμπ πριν από την επικοινωνία με τον Πούτιν, εν μέσω ανησυχιών ότι η άποψη του Τραμπ για τη σύγκρουση μπορεί να διαμορφωθεί από το με ποιον θα μιλήσει τελευταίος», σημειώνει η ανάλυση του αμερικανικού ΜΜΕ.
«Όσο διαρκεί το τηλεφώνημα της Δευτέρας, ο Πούτιν -ο οποίος έχει αρνηθεί να αποδεχθεί την 30ήμερη κατάπαυση του πυρός που ζήτησε ο πρόεδρος Τραμπ και συμφώνησε η Ουκρανία- θα έχει τη δυνατότητα απευθείας διαπραγματεύσεων με τον Τραμπ. Θα μπορούσε να ρίξει σε αυτό ό,τι επιχειρηματικό κίνητρο, κολακεία ή δηλητήριο υπολογίζει ο Πούτιν ότι θα λειτουργήσει καλύτερα. Ο Τραμπ και ο Πούτιν φαίνεται ήδη να μοιράζονται την ακλόνητη πεποίθηση ότι μόνο αυτοί έχουν την προσωπική εξουσία και τις ικανότητες να διευθετήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι Ευρωπαίοι και οι ίδιοι οι Ουκρανοί θα κάνουν τελικά ό,τι τους λένε», προσθέτει η ανάλυση του CNN.
«Οι απογοητευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη – οι πρώτες απευθείας μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών εδώ και χρόνια – φαίνεται ότι υπογράμμισαν την αίσθηση του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τη συμμετοχή του σε μια συμφωνία. Τον ενθάρρυνε να επανέλθει, καλώντας απευθείας τον Πούτιν, στις ειρηνευτικές προσπάθειες από τις οποίες μόλις πρόσφατα είχε απειλήσει να απομακρυνθεί.
Η Ουκρανία φοβάται είναι ότι οι δύο ηγέτες θα μαγειρέψουν το δικό τους ειρηνευτικό σχέδιο στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο Τραμπ – ο οποίος λέει ότι θα τηλεφωνήσει στον Ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι στη συνέχεια – και στη συνέχεια θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να επιβάλουν τους όρους του Πούτιν υπό την ανανεωμένη απειλή της απόσυρσης της ζωτικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επίσης μοχλό πίεσης προς τη Ρωσία, αν επιλέξει να τον χρησιμοποιήσει. Με αυξανόμενες απώλειες και μια τεταμένη οικονομία, το Κρεμλίνο θέλει αναμφίβολα να αποφύγει να ωθήσει έναν θυμωμένο και απωθημένο Τραμπ προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης και ενδεχομένως του διπλασιασμού της αμερικανικής υποστήριξης για την ουκρανική πολεμική προσπάθεια», επισημαίνεται.
«Όπως πάντα, το πρόβλημα παραμένει ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι προς το παρόν πρόθυμες να αποδεχθούν τους ελάχιστους όρους της άλλης, να συμβιβαστούν αρκετά ώστε να ικανοποιήσουν την άλλη πλευρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες -είτε απευθείας, πρόσωπο με πρόσωπο, είτε τηλεφωνικά- είναι άσκοπες. Αν μη τι άλλο, μπορούν να αναδείξουν πόσο μακριά βρίσκονται πραγματικά οι δύο πλευρές», προσθέτει το CNN.
Αλλά αυτό που μπορεί να σημαίνει είναι ότι, ακόμη και υπό την πίεση των ΗΠΑ, ακόμη και μετά από μια απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να πολεμούν.
Διαβάστε επίσης:
Η ΡΑΣ δεν αναγνωρίζει το πόρισμα Καρώνη
Καιρός: Με ήλιο και ζέστη ξεκινά η εβδομάδα – Στους 28 βαθμούς ο υδράργυρος
Αττική Οδός: Κλειστή η έξοδος Πεντέλης λόγω φωτιάς σε ΙΧ – Μεγάλες καθυστερήσεις
Τσελέντης για Εύβοια: Απαιτείται προσοχή – «Πιθανή μία δόνηση 5,5 Ρίχτερ»