Σε νέα φάση εισέρχονται οι εξελίξεις γύρω από τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας, μετά τη δίωρη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του πολέμου.
Την ίδια ώρα, ο Πούτιν εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, κάνοντας λόγο για «μνημόνιο ειρήνης» και την ανάγκη για περαιτέρω συμβιβασμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ τις οποίες επικαλέστηκαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία η διαδικασία για τη σύνταξη κοινού κειμένου ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα είναι περίπλοκη, επομένως δεν μπορεί να τεθεί συγκεκριμένη προθεσμία.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε ο Τραμπ
Τι συμφωνήθηκε
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον Πούτιν ως «πολύ καλή» και υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου. Πρότεινε μάλιστα το Βατικανό ως πιθανό τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών.
Ανέφερε επίσης ότι η πρωτοβουλία για τις διαπραγματεύσεις έχει ήδη κοινοποιηθεί στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, καθώς και σε ηγέτες της ΕΕ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας, μέσω ομαδικής κλήση
Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξέφρασε τη διάθεση της Ρωσίας να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη ενός μνημονίου ειρήνης, επισημαίνοντας την ανάγκη για αμοιβαίους συμβιβασμούς.
Διαβάστε επίσης: Τραμπ-Πούτιν: Ελπίδες ειρήνης στην Ουκρανία μετά τη δίωρη τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία του για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό της Ουκρανίας από τις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία που θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή της. Επίσης, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην απομακρυνθούν από τις συνομιλίες και την επιδίωξη της ειρήνης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για τον αποκλεισμό της από τις διαπραγματεύσεις και τόνισε την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή της Ευρώπης στη διαδικασία ειρήνευσης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευχαρίστησε τον Τραμπ για τις προσπάθειές του και επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για στήριξη της Ουκρανίας στην αναζήτηση μιας διαρκούς ειρήνης.
Τα επόμενα βήματα
Πλέον αναμένεται η έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, χωρίς όμως να έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς όροι και το χρονοδιάγραμμα
Η διαπραγμάτευση ενός ευρύτερου ειρηνευτικού συμφωνητικού που θα περιλαμβάνει βασικά σημεία όπως οι αρχές της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της.
Η ουκρανική πλευρά έχει δηλώσει έτοιμη για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ενώ παράλληλα ζητά αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που αυτή αρνηθεί να σταματήσει τις επιθέσεις
Η ρωσική πλευρά επιμένει ότι πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν συγκεκριμένοι όροι και δεν έχει δεχτεί ακόμη άμεση κατάπαυση του πυρός.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.Ωστόσο, παραμένουν ασαφείς οι όροι και το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών, ενώ η διαφορά στις δηλώσεις Τραμπ και Πούτιν υποδηλώνει ότι η διαδικασία ειρήνευσης βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Σημειώνεται πως η ανακοίνωση του Τραμπ έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρώτη άμεση επαφή μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών από το 2022. Οι διαπραγματεύσεις την Παρασκευή στην Τουρκία έφεραν μια κάποια ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά καμία παύση στις μάχες.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, με την ελπίδα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Διαβάστε επισης:
Τραμπ: Ο καταδικασμένος πατέρας του γαμπρού του διορίστηκε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γαλλία
Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα
ΠΑΣΟΚ: Ενός Ανδρουλάκη αρχή – Κινητικότητα για συγκλίσεις στην Κεντροαριστερά
Ψευταράκος ∆ένδιας και ρελάνς Αποστολάκη
ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής του CBS News μετά τις συγκρούσεις με την κυβέρνηση Τραμπ