Τιμητική εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Στρασβούργο (Video)

Τιμητική εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Στρασβούργο (Video)

Είκοσι έξι  χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, το Ευρωκοινοβούλιο τίμησε τη μνήμη του δίνοντας το όνομά του σε αίθουσα κτιρίου  του.

Ο Νίκος Παπανδρέου, συγγραφέας και πρώτος επιλαχών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ  στις ευρωεκλογές του 2019 εξέφρασε, με διαδικτυακή παρέμβασή του, εκ μέρους της οικογένειας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ  την ευαρέσκειά του για την εκδήλωση τιμής του ευρωκοινοβουλίου στον πατέρα του, κατά την  τελετή ονοματοδοσίας  του αμφιθεάτρου «Ανδρέας Παπανδρέου», που πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Τετάρτης (6.7.2022)  στο Στρασβούργο.

Το «παρών» έδωσε η κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία, αλλά και ο εγγονός του Κωνσταντίνος Κατσανέβας, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου που βρισκόταν στη Γενεύη για τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ως πρόεδρός της, αν και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα μιλούσε μέσω skype, αυτό δεν κατέστη δυνατό για «τεχνικούς λόγους», όπως ανέφεραν πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βίντεο-αφιέρωμα στον ιστορικό ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου  και ακολούθησαν   ομιλίες της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, της Επικεφαλής της Ευρώ-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη.

Πέρα από τις ευχαριστίες προς το ευρωκοινοβούλιο, ο Νίκος Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο πατέρας του «θα  ήταν χαρούμενος να έβλεπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδυνάμωσε την παρουσία της σε σχέση με τα χρόνια της Πρωθυπουργίας του τη δεκαετία του 1980 και θα συμφωνούσε με την σημερινή στάση αντίστασης της ΕΕ έναντι μιας υπερδύναμης που επιχειρεί να καταλάβει μια μικρότερη χώρα».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν «μία σπουδαία πολιτική προσωπικότητα»,  που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία «με τους αγώνες του για την Ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση». Τόνισε ότι σφράγισε με την παρουσία του τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, «την πιο μακρά περίοδο σταθερότητας και ευημερίας του ελληνικού λαού».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης Αυστρίας, Φινλανδίας και Σουηδίας το 1994 στην Κέρκυρα, σημειώνοντας ότι «είχε από τότε εντοπίσει τα προτάγματα του σήμερα. Την ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, για ουσιαστική οικονομική ενοποίηση καθώς μόνο έτσι μια ενωμένη Ευρώπη θα έχει ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή».

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν επίσης, ευρωβουλευτές από την Ελλάδα και άλλες χώρες, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς και οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter