Τιμητική πολιτογράφηση για φίλο των Τραμπ και Πούτιν

Τιμητική πολιτογράφηση για φίλο των Τραμπ και Πούτιν
Ρεπορτάζ του Politico συγκαταλέγει τον Λόρμπερ στους «βρώμικους» υπερπλούσιους συμβούλους του Τραμπ

Ο Αμερικανός Χάουαρντ Λόρμπερ η νέα περίπτωση τιμητικής πολιτογράφησης με αμφιλεγόμενα κριτήρια στη φάμπρικα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τον τούρκο Αγιαβέφε και καταριανό Αμπού Σουντ.

Δείξε μου τους φίλους σου για να λάβεις τιμητική πολιτογράφηση. Ακόμη μία περίπτωση απόδοσης ιθαγένειας επί τιμή από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που εγείρει σοβαρά ερωτήματα αποκαλύπτει σήμερα το Documento. Οπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, η κυβέρνηση πολιτογράφησε τιμητικά ως Ελληνα τον Γιασάμ Αγιαβέφε, τον Τούρκο μεγαλοεπιχειρηματία με δραστηριότητα και στην κατεχόμενη Κύπρο, ο οποίος ήταν διεθνώς καταζητούμενος αλλά και καταδικασμένος στην Τουρκία για εγκληματική οργάνωση. Πριν από λίγες εβδομάδες το Documento αποκάλυψε ότι δόθηκε τιμητικά ιθαγένεια και στον Ουαλίντ Αμπού Σουντ –με συστατική επιστολή, όπως και στην περίπτωση Αγιαβέφε, από τον Αδωνη Γεωργιάδη–, ο οποίος έχει αγοράσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης και συνδέεται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι τιμητικές πολιτογραφήσεις από την κυβέρνηση όμως δεν σταματούν εκεί.

Σήμερα το Documento αποκαλύπτει ότι τον Νοέμβριο του 2020 πολιτογραφήθηκε τιμητικά ως Ελληνας ο Αμερικανός επιχειρηματίας Χάουαρντ Λόρμπερ, ο οποίος έχει ελληνικές ρίζες από την πλευρά των παππούδων του. Ο Λόρμπερ συγκαταλέγεται στη λίστα με τους 50 πιο πλούσιους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες. Κανείς άλλος όμως από την επίμαχη λίστα δεν έχει λάβει τιμητικά ιθαγένεια. Γιατί έλαβε λοιπόν ο Χάουαρντ Λόρμπερ;

Πρόκειται για μια απάντηση που είναι επιτακτικό να δοθεί από την κυβέρνηση, καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, ο Λόρμπερ είναι φίλος του Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης το όνομά του εμπλέκεται σε μεγάλο σκάνδαλο που ξέσπασε με τον γιο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ενώ τα μεγαλύτερα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν αναλυτικά ρεπορτάζ για τον ίδιο και τις σχέσεις του με τη Ρωσία, οι οποίες φαίνεται ότι φτάνουν μέχρι τον Πούτιν. Αυτές οι γνωριμίες ήταν λοιπόν ο λόγος που πολιτογραφήθηκε τιμητικά ο Λόρμπερ; Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, έχει δημιουργήσει μια φάμπρικα τιμητικών πολιτογραφήσεων σε ανθρώπους με… ύποπτο βιογραφικό. Το μόνο κριτήριο για να λάβεις τιμητική πολιτογράφηση στην Ελλάδα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι, όπως φαίνεται, να έχεις λεφτά και φίλους όπως τον Τραμπ, τον Ερντογάν και τον Πούτιν…

Η συστατική επιστολή του πρώην γενικού προξένου

Στο ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020 –φέρει τις υπογραφές της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου– αναγράφεται χαρακτηριστικά ότι η επίμαχη τιμητική πολιτογράφηση έγινε επειδή «ο αλλοδαπός Λόρμπερ Χάουαρντ Μαρκ είναι εξέχουσα προσωπικότητα στην αμερικανική πολιτική, επιχειρηματική και κοινωνική σκηνή και ως εκ τούτου η πολιτογράφησή του δύναται να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης της εξωτερικής πολιτικής…».

Σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Documento από το υπουργείο Εσωτερικών, η συστατική επιστολή που έλαβε ο Χάουαρντ Λόρμπερ προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τιμητική πολιτογράφηση δόθηκε από τον πρώην γενικό πρόξενο της Νέας Υόρκης Κωνσταντίνο Κούτρα, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ήταν επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Πριν από μερικές ημέρες δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι θα αναλάβει τη θέση του μέλους του διπλωματικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Documento, η απόσπασή του στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο Κ. Κούτρας επιβεβαίωσε στο Documento ότι όντως αυτός έδωσε τη συστατική επιστολή, καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ο άνθρωπος αυτός δεν χρειαζόταν τιμητική πολιτογράφηση επειδή έλκει την καταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη. Ανήκει στην οικογένεια Μπεν Ρουμπή. Επειδή τα αρχεία επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χάθηκαν δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει πλήρως την καταγωγή του μέσω των απαραίτητων δικαιολογητικών. Ήταν αδιαμφισβήτητη η καταγωγή του, αλλά κινηθήκαμε στην τιμητική πολιτογράφηση ώστε να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε κάποια στιγμή και να μην έπαιρνε χρόνια επειδή είναι μεγάλης ηλικίας».

Αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματος του Λόρμπερ στο σκάνδαλο της συνάντησης στον Πύργο Τραμπ, ο Κ. Κούτρας απάντησε: «Αυτά δεν τα ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι ένας κύριος πραγματικά. Μας έλεγε διαρκώς για την ελληνική καταγωγή του, ζήτησε ο ίδιος να πολιτογραφηθεί. Νομίζω ότι είναι πλεονέκτημα να έχεις τέτοιους ανθρώπους. Ο Χάουαρντ Λόρμπερ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σύστημα, όχι μόνο του Τραμπ αλλά και της Αμερικής και της ομογένειας, πέρα από τις επενδύσεις που κάνει. Και φτωχός να ήταν, όμως, δικαιούται να λάβει την ιθαγένεια. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις Ελλήνων Εβραίων που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και ίσως κάποια στιγμή το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και νομοθετικά». Αυτό που αξίζει να σχολιαστεί βέβαια είναι ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο για ανθρώπους σαν τον Λόρμπερ…

Από τους πιο πλούσιους Ελληνοαμερικανούς

Ο 74χρονος Χάουαρντ Λόρμπερ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», είναι αυτήν τη στιγμή ο 37ος πιο πλούσιος Ελληνοαμερικανός. Είναι πρόεδρος του ομίλου Vector, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των καπνικών και των επενδύσεων ακινήτων. Είναι επίσης πρόεδρος στην Douglas Elliman, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Vector, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και η έκτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ. Είναι επίσης πρόεδρος στην εταιρεία New Valley LLC, η άλλη θυγατρική του ομίλου Vector, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων.

Ο Χάουαρντ Λόρμπερ έχει κι άλλες συμμετοχές ως πρόεδρος σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης, καθώς και σε ΜΚΟ. Παράλληλα, διορίστηκε το 2017 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική σύνδεση του Λόρμπερ με τον Τραμπ, δύο προσώπων που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, χαρακτηρίζονται πολύ καλοί φίλοι. Είναι ενδεικτικό ότι ο Λόρμπερ εμφανίστηκε μαζί με τον Τραμπ στο αμερικανικό ριάλιτι «The apprentice». Ακόμη πιο ενδεικτικό βέβαια είναι ρεπορτάζ του Politico, κατά το οποίο ο Λόρμπερ συγκαταλέγεται ουσιαστικά στους «βρόμικους» υπερπλούσιους συμβούλους του Τραμπ.

Συνομιλητής του Μητσοτάκη

Στις 19 Μαρτίου 2019, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Τραμπ στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στον Λόρμπερ: «Εχουμε και έναν Ελληνα επί τιμή μες στην αίθουσα. Τον κ. Χάουαρντ Λόρμπερ. Εγώ λέω ότι είναι Ελληνας επί τιμή… Εχουμε πολλούς Ελληνες επί τιμή – όλοι θέλουν να είναι Ελληνες». Λίγους μήνες μετά ο Λόρμπερ έγινε και επισήμως Ελληνας επί τιμή, γεγονός που ανακοινώθηκε σε πληθώρα διθυραμβικών ελληνικών ρεπορτάζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Λόρμπερ συναντήθηκε και με τον Κυρ. Μητσοτάκη στην επίσκεψη τότε του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» δημοσιεύτηκε σχετικό ρεπορτάζ στο οποίο αναγράφεται: «Ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ήταν η κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός με τον Χάουαρντ Λόρμπερ, επιχειρηματία, επενδυτή και προσωπικό φίλο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την ελληνική Ομογένεια της Αμερικής, λόγω του ότι ο παππούς και η γιαγιά του ήταν Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, που μετανάστευσαν στη Νέα Υόρκη».

H σκανδαλώδης συνάντηση στον Πύργο Τραμπ

Ο Χάουαρντ Λόρμπερ έχει απασχολήσει τα σημαντικότερα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Αιτία ήταν η εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο που έμεινε γνωστό ως «Η συνάντηση στον Πύργο Τραμπ». Τον Ιούλιο του 2017 η εφημερίδα «New York Times» αποκάλυψε ότι στις 9 Ιουνίου 2016, δύο εβδομάδες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, κανόνισε συνάντηση στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν. Αυτή η συνάντηση έγινε «με μια Ρωσίδα δικηγόρο που έχει επαφές με το Κρεμλίνο σύμφωνα με εμπιστευτικά κυβερνητικά έγγραφα που περιγράφηκαν στους “New York Times”». Οπως αποκαλύφθηκε, η Ρωσίδα δικηγόρος ήταν η Νατάλια Βεσελνίτσκαγια, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν τουλάχιστον οκτώ άτομα.

Το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ Τζ. αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει τη συνάντηση υποστηρίζοντας ότι αφορούσε ένα πρόγραμμα υιοθεσίας. Αυτό όμως δεν ήταν αληθές. Την ίδια περίοδο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι Ρώσοι χάκερ και προπαγανδιστές εργάστηκαν προκειμένου ο Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές. Ως αποτέλεσμα, ένας ειδικός εισαγγελέας και ειδικές επιτροπές του Κογκρέσου άρχισαν να διερευνούν αν συνεργάτες του Τραμπ συνεργάστηκαν με τους Ρώσους. Αυτό που τελικά αποκαλύφτηκε και αναγκάστηκε να το παραδεχτεί και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος ήταν ότι η συνάντηση αφορούσε «τη λήψη πληροφοριών για έναν αντίπαλο», υποστηρίζοντας ότι όλα είναι νόμιμα και πως ο ίδιος δεν είχε γνώση της συνάντησης. Την επόμενη ημέρα ο Ντόναλντ Τραμπ Τζ. αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι είχε «συμφωνήσει στη συνάντηση, έχοντας κατανοήσει ότι θα λάμβανε πληροφορίες που βλάπτουν τη Χίλαρι Κλίντον», καθώς και ότι διεξήγε αντιπολιτευτική έρευνα.

Το τηλεφώνημα στον Χάουαρντ Λόρμπερ

Δεδομένου ότι οι αμερικανικές αρχές έκριναν πως η υπόθεση ενδεχομένως αφορά τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ του 2016 –επιχείρηση που φαίνεται να οργανώθηκε από τον ίδιο τον Πούτιν– υπήρξε περαιτέρω διερεύνηση. Σύντομα στην υπόθεση άρχισε να εμπλέκεται έντονα το όνομα του Χάουαρντ Λόρμπερ. Κι αυτό επειδή οι ανακριτές της Γερουσίας διαπίστωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ Τζ. συνομίλησε λίγο πριν και λίγο μετά την επίμαχη συνάντηση με δύο άτομα που είχαν μπλοκαρισμένο αριθμό τηλεφώνου.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των «New York Times» διαπιστώθηκε ότι οι ερευνητές είχαν τηλεφωνικά αρχεία που έδειχναν ότι ο Τραμπ Τζ. μίλησε με δύο οικογενειακούς φίλους. Ο ένας εξ αυτών ήταν ο Χάουαρντ Λόρμπερ. Διά ενός εκπροσώπου του ο Λόρμπερ δήλωσε ότι δεν θυμάται αν μίλησε με τον Τραμπ Τζ. το καλοκαίρι του 2016, σίγουρα όμως δεν υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με «ρωσικά ζητήματα». Παρ’ όλα αυτά, το όνομα του Χάουαρντ Λόρμπερ θα κατέκλυζε τους επόμενους μήνες όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ.

«Από τους πρώτους υποστηρικτές του Τραμπ»

Οι «New York Times» προσπαθώντας να δώσουν μια εξήγηση γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ Τζ. κάλεσε τον Λόρμπερ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή παρουσίασαν ένα σύντομο βιογραφικό του: «Ο κ. Λόρμπερ είχε σημαντικές επενδύσεις στη Ρωσία και ταξίδεψε στη Μόσχα το 1996 με τον πρόεδρο Τραμπ καθώς σκέφτονταν να χτίσουν εκεί έναν Πύργο Τραμπ».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης πως «η σχέση του κ. Τραμπ με τον κ. Λόρμπερ καταδεικνύει ότι, παρά τους ισχυρισμούς του προέδρου πως δεν έχει κανένα δεσμό με τη Ρωσία, επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί εκεί εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χαρτοφυλακίου Vector Group κ. Λόρμπερ ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του κ. Τραμπ, υπηρέτησε ως οικονομικός σύμβουλος στην εκστρατεία και συνόδευσε τον κ. Τραμπ στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 1996 (σ.σ.: επιβεβαιώνεται από ρεπορτάζ του περιοδικού “New Yorker” το 1997, που είχε φιλοτεχνήσει το προφίλ του Ντ. Τραμπ)…».

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι βάσει του ίδιου ρεπορτάζ ο Τραμπ επιδίωκε να χτίσει έναν Πύργο Τραμπ στη Μόσχα ακόμη και μετά την καμπάνια του 2016, «σύμφωνα με έγγραφα που αποκτήθηκαν από τους ερευνητές, οι οποίοι εξετάζουν τους δεσμούς του Τραμπ με τη Ρωσία». Παράλληλα, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα ίδια έγγραφα, ο επί μακρόν δικηγόρος του Τραμπ Μάικλ Κόεν «προχωρούσε τη συμφωνία τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Ο κ. Κόεν ομολόγησε την ενοχή του, ότι είπε ψέματα στους ερευνητές του Κογκρέσου σχετικά με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ψευδώς ότι τελείωσαν τον Ιανουάριο του 2016 προτού ξεκινήσουν οι προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων».

Σε ρεπορτάζ του περιοδικού «Vanity Fair», στο οποίο γίνεται αναφορά στο επίμαχο ταξίδι στη Μόσχα το 1996, αναφέρεται πως ο Τραμπ καυχιόταν δημόσια ότι «ο Χάουαρντ έχει μεγάλες επενδύσεις στη Ρωσία», κάτι που πλέον δημοσίως ο όμιλος Vector αρνείται. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο δημοσιογράφος Κρέιγκ Ανγκερ είχε γράψει στο βιβλίο του «House of Trump, house of Putin» ότι «ο Λόρμπερ είχε επίσης έμμεσους δεσμούς με στοιχεία της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας μέσω του επιχειρηματικού εταίρου και συναδέλφου του επενδυτή ακινήτων Μπένετ ΛεΜπόου (σ.σ.: νυν πρόεδρος ΔΣ ομίλου Vector). Εκείνη την εποχή ο ΛεΜπόου καυχιόταν γι’ αυτήν τη σύνδεση με τον Τραμπ στους “Moscow Times”…».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας motherjones.com, ο ΛεΜπόου υπέγραψε μια επιταγή 300.000 δολαρίων που προοριζόταν για μια εναρκτήρια επιτροπή του Ντ. Τραμπ. Επίσης, σύμφωνα με το «New York Magazine», που επικαλείται το βιβλίο του Ανγκερ, «οι συμφωνίες του Λόρμπερ στη Ρωσία τον έφεραν σε επαφή με Ρώσους μαφιόζους».

«Στενοί δεσμοί με τη Ρωσία»

Διασύνδεση του Λόρμπερ με τη Ρωσία αποδεικνύεται και από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Washington Post» τον Αύγουστο του 2016, που έφερε τίτλο «Ακόμη ένας σύμβουλος του Τραμπ με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία». Ο εν λόγω σύμβουλος είναι ο Χάουαρντ Λόρμπερ. Αιτία για τη δημοσίευση του επίμαχου ρεπορτάζ αποτελούσε ότι «αυτή την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε έναν νέο κατάλογο οικονομικών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένου ενός επιχειρηματία με εκτεταμένες επενδύσεις στη Ρωσία, ο οποίος προσπάθησε να κατασκευάσει έναν Πύργο Τραμπ στη Ρωσία».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο επιχειρηματίας και επενδυτής Χ. Λόρμπερ «ήδη δώρισε 100.000 δολάρια στο Ταμείο για τη Νίκη Τραμπ».

Αναφορικά με το επίμαχο ταξίδι στη Μόσχα το 1996 αναγράφεται: «Το έργο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά ήταν μόνο ένα από μια μακρά σειρά έργων που προσπάθησε να ξεκινήσει ο Τραμπ στη Ρωσία κατά τη διάρκεια μιας από τις πολλές επισκέψεις του εκεί που χρονολογούνται από την εποχή της Σοβιετικής ‘Ενωσης».

Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, ο όμιλος Vector δραστηριοποιείται στη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα referenceforbusiness. com, ο όμιλος Vector έχει εταιρικά συμφέροντα «σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στη Ρωσία». Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Στο fund του Πούτιν μετά το ταξίδι στη Μόσχα

Στο περίφημο ταξίδι που πραγματοποίησε ο Τραμπ στη Μόσχα το 1996 δεν συνοδευόταν μόνο από τον Χάουαρντ Λόρμπερ αλλά και από άλλα άτομα. Ενα από αυτά ήταν ο συνέταιρος του Λόρμπερ Μπένετ ΛεΜπόου. Ένα άλλο ήταν ο Λίον Μπλακ, συνιδρυτής του fund εξαγοράς Apollo Global Management, η αξία των περιουσιακών στοιχείων του οποίου ανέρχεται σε 72 δισ. δολάρια. Πρόκειται για ένα γεγονός που προέκυψε από τον πέμπτο τόμο της 966 σελίδων έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας που έφερε τον τίτλο «Απειλές και ευπάθειες της αντικατασκοπείας», στην οποία μεταξύ άλλων περιγράφεται η συμμετοχή του Λίον Μπλακ στο επίμαχο ταξίδι στη Μόσχα.

Η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας αποκάλυψε επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού «Vanity Fair», «άλλους δεσμούς του Μπλακ με τη Ρωσία». Συγκεκριμένα, αναγράφεται ότι ο Μπλακ συναντήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 κατ’ ιδίαν με τον Πούτιν προκειμένου να «συζητήσουν τα σχέδια του Apollo για επενδύσεις στη Ρωσία».

Μάλιστα, το Reuters μετέδωσε ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 ο Μπλακ ήταν στη σκηνή μαζί με τον Πούτιν στο Οικονομικό Φόρουμ του Σότσι. Εκεί ο Μπλακ συμφώνησε δημοσίως «να συμμετάσχει στο διεθνές συμβουλευτικό συμβούλιο του Russian Direct Investment Fund, ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου που ίδρυε ο Πούτιν». Ο Μπλακ υπηρέτησε στο συμβουλευτικό συμβούλιο του επίμαχου fund που ίδρυσε ο Πούτιν έως το 2014. Το επίμαχο fund συγκαταλέγεται στις ρωσικές εταιρικές οντότητες που βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων που έχουν εκδώσει οι αμερικανικές αρχές.

«Τα πορτοφόλια του Πούτιν»

Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εκεί. Το 2012 το Apollo Global Management του Λίον Μπλακ εξαγόρασε την εταιρεία συμφερόντων του Βλαντίμιρ Ποτάνιν Stone Tower Capital LLC, η οποία από το 2006 είχε προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στις ΗΠΑ. Ο Ποτάνιν είναι αυτήν τη στιγμή ο πλουσιότερος Ρώσος και 38ος πλουσιότερος άνθρωπος στη γη, έχοντας περιουσία που αποτιμάται στα 24,4 δισ. δολάρια.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Ποτάνιν είναι ένας από τους πλέον συνδεδεμένους με τον Πούτιν Ρώσους ολιγάρχες. Οι δύο τους χαρακτηρίζονται καλοί φίλοι, ενώ αρκετά συχνά παίζουν μαζί χόκεϊ πάγου. Ο Ποτάνιν χαρακτηρίζεται ένας από τους ολιγάρχες που είναι τα «πορτοφόλια του Πούτιν». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα spisokputina.org, η οποία καταγράφει τα πρόσωπα που συνδέονται με τον Πούτιν, τέτοιου είδους ολιγάρχες, όπως ο Ποτάνιν, «είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε έργα με κρατική συμμετοχή που είναι πολιτικά επωφελή για το Κρεμλίνο με αντάλλαγμα μη ανταγωνιστικές κρατικές συμβάσεις. Τέτοια έργα μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα κατασκευαστικά έργα και πιο λεπτές πρωτοβουλίες στο εξωτερικό».

Το 2018 το FBI που διερευνούσε την παρέμβαση του Κρεμλίνου στις εκλογές των ΗΠΑ βρήκε σύνδεση μεταξύ του Ποτάνιν και μιας εταιρείας λογισμικού για το εκλογικό συμβούλιο της πολιτείας του Μέριλαντ των ΗΠΑ. Λόγω αυτής της συγκυρίας αλλά και της στενής σχέσης του Ρώσου ολιγάρχη με τον Πούτιν ο Ποτάνιν εμφανίστηκε στη «λίστα του Κρεμλίνου» του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Σε αυτή συγκαταλέγονταν ακόμη 210 Ρώσοι ολιγάρχες και αξιωματούχοι του δημοσίου. Πρόσωπα που χαρακτηρίζονται «πυλώνες του καθεστώτος Πούτιν».

ΦΕΚ τιμητικής πολιτογράφησης με υπογραφή της ΠτΔ Σακελλαροπούλου και υπουργού Εσωτερικών Θεοδωρικάκου
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ συναντήθηκε με ρωσίδα δικηγόρο που έχει επαφές με το Κρεμλίνο

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter