Τιμολόγια ρεύματος: Νέο ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές τον Ιούλιο – Αυξήσεις έως και 20%

Τιμολόγια ρεύματος: Νέο ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές τον Ιούλιο – Αυξήσεις έως και 20%

Σε δεινή θέση θα βρεθούν για ακόμη μια φορά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα καθώς αναμένεται να δουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούλιο. Μάλιστα οι τιμές θα δουν αύξηση έως και 20%, σε σχέση με τον Ιούνιο.

Αυτό προμηνύει η μέχρι σήμερα πορεία των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά καθώς η μέση τιμή στην αγορά ρεύματος εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μάιο, από τα 81,08 ευρώ/μεγαβατώρα στα 100,43 ευρώ/μεγαβατώρα.

Είναι ενδεικτικό πως στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας οι τιμές του ρεύματος ξεφεύγουν. Την Τρίτη 25 Ιουνίου η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά σκαρφάλωσε στα 131,74 ευρώ/μεγαβατώρα.

Σε γενικές γραμμές, τον Ιούνιο η χονδρεμπορική τιμή δεν έπεσε κάτω από τα 90 ευρώ/μεγαβατώρα με εξαιρέσεις τις δύο τελευταίες ημέρες που σημείωσε βουτιά στα 54,28 ευρώ/μεγαβατώρα και 79,15 ευρώ/μεγαβατώρα αντίστοιχα. Το φυσικό αέριο συμμετέχει κατά 25,94% στην ηλεκτροπαραγωγή έναντι 54,27% των ΑΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου στο ολλανδικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (TTF) αν και απέχουν από τα υψηλά της ενεργειακής κρίσης, έχουν πάρει την ανηφόρα το τελευταίο διάστημα (κυμαίνονται μεταξύ 34,5-36,5 ευρώ/μεγαβατώρα). Οι αναταράξεις στις τιμές του φυσικού αερίου στο TTF συμβάλλουν τα μέγιστα στην απογείωση των τιμών στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ενεργειακού μίγματος.

Οι τιμές ανά εταιρεία

Όπως αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ όπου αναρτώνται τα προγράμματα των προμηθευτών για τα σταθερά τιμολόγια ήδη από τον Ιούνιο έχει σταματήσει η διάθεση κάποιων εξ’ αυτών με χαμηλές χρεώσεις, φθηνότερες από τα πράσινα, που πήραν την ανιούσα σε ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και το 70%.

Ειδικότερα , στην ιστοσελίδα της ΡΑΕΕΥ στην κατηγορία Τιμές και Χρεώσεις που πραγματοποιείται η ανάρτηση των τιμολογίων η κατηγορία των σταθερών τιμολογίων εμφανίζει πληροφορίες των παρόχων με τη διευκρίνιση ότι το πακέτο έχει αποσυρθεί από την αγορά.

Συγκεκριμένα η VOLTON έδινε το σταθερό τιμολόγιο VOLTON Blue Fixed εξάμηνης διάρκειας με τιμή 0,088 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και πάγιο 9,90 ευρώ τον μήνα. Η εταιρεία ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι από τις 11 Ιουνίου το προϊόν είναι εμπορικά μη διαθέσιμο. Αντίστοιχα και η Elpedison απέσυρε το σταθερό τιμολόγιο Elpedison Bright Up με τιμή τα 8,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μηνιαίο πάγιο, από τις 28 Ιουνίου 2024.

Ακόμη η NRG «πάγωσε» το σταθερό τιμολόγιο NRG fixed 4U, με τιμή τα 15,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα και με προϋπόθεση την ταυτόχρονη σύνδεση σε οποιοδήποτε πρόγραμμα φυσικού αέριου και μηνιαίο πάγιο 3,5 ευρώ υπό την προϋπόθεση ηλεκτρονικού λογαριασμού και πάγια εντολή εξόφλησης. Το συγκεκριμένο προϊόν από την 1η Ιουνίου αποσύρθηκε από την αγορά.

Παρόλα αυτά παραμένουν μπλε τιμολόγια με οριακά κάτω από τα 10 λεπτά ανά μεγαβατώρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ιστοσελίδα της ΡΑΕΕΥ εμφανίζει βασικούς παρόχους όπως είναι η Protergia , ο ΗΡΩΝ να δίνουν σταθερά τιμολόγια, εξάμηνης διάρκειας με χρεώσεις από 9,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 9,92 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τα πάγια των δύο εταιρειών διαμορφώνονται σε 9,90 ευρώ το μήνα.

Αντίθετα η ΔΕΗ προσφέρει σταθερό τιμολόγιο προς 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο τα 3,5 ευρώ το μήνα και 12μηνη διάρκεια προγράμματος.

Αναλυτικά οι τιμές

 

Διαβάστε επίσης:

Ζητάνε πίσω ενισχύσεις €800 εκατ. ευρώ στο ρεύμα – Κοροϊδία Μητσοτάκη στους μικρομεσαίους

Αττική: Αυτές οι παραλίες είναι ακατάλληλες για κολύμπι – Αναλυτικά η λίστα

Πιτσιλής διορίζει Πιτσιλή για να γνωμοδοτεί στον εαυτό του – Με τραγελαφική απόφασή αυτοορίζεται πρόεδρος του ανώτατου συμβουλίου

Μηχανογραφικό 2024: Ξεκινά η υποβολή – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διακοπές στην Αλβανία: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από Έλληνες – Πόσο κοστίζει ένα τριήμερο

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταγγελίες για νέο σκάνδαλο Αυγενάκη – «Διόρισε τον κουνιάδο του με “παράνομη” αμοιβή χιλιάδων ευρώ»

Καιρός: Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Πού και για πόσο το θερμόμετρο θα δείχνει 40αρια (LIVE)

Η ΝΔ βλάπτει σοβαρά την Τέχνη σε Πανεπιστήμια και σχολεία – Στις… επάλξεις 19 Πρόεδροι Τμημάτων Τεχνών και Κοσμήτορες ΑΕΙ

ΠΑΣΟΚ: Δελφινομαχίες κάτω από τον πράσινο ήλιο – Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις των επτά υποψηφίων

Με απευθείας ανάθεση παίρνει τη σημαία η Μαρία Σάκκαρη;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter