Την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου ζητά η Ευρωβουλή

Την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου ζητά η Ευρωβουλή

Την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ζήτησε το μεσημέρι της Τετάρτης η Ευρωβουλή. Ειδικότερα, με ψήφους 454 υπέρ έναντι 130 κατά, αλλά και 54 αποχές οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, ζητώντας ταυτόχρονα την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές καλούν τις λιβυκές αρχές να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωβουλή γνωστοποίησε ότι ζητά τον τερματισμό ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος της Λιβύης, ενώ ζητούν από τη Ρωσία, τη Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη χώρα.

Τέλος, η Ευρωβουλή επιθυμεί επίσης να διοριστεί κατά προτεραιότητα ειδικός εντεταλμένος της Ένωσης για τη Λιβύη, αλλά και έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Κοτζιάς για νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο: Πρέπει να τεθούν φραγμοί στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης

Ευρωκοινοβούλιο: Το Κίνημα Πέντε Αστέρων ζητά ψήφισμα κατά του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης

Deutsche Welle: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter