Την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Την απελευθέρωση του Τούρκου ακτιβιστή και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά ο οποίος καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε ισόβια κάθειρξη, ζητά για ακόμη μια φορά το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για το θέμα.

«Είμαι βαθιά απογοητευμένος από την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη την οποία ανακοίνωσε χθες δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εναντίον του Οσμάν Καβαλά», είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Τάινι Κοξ σε ανακοίνωσή του.

«Το γεγονός ότι πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια προφυλακισμένος και ότι τώρα καταδικάστηκε σε ισόβια, έπειτα από μια δικαστική διαδικασία κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι σοκαριστικό», συνέχισε ο ίδιος.

«Ο Καβαλά πρέπει να απελευθερωθεί χωρίς καθυστέρηση», συμπλήρωσε ο Κοξ.

https://twitter.com/PACE_President/status/1518891858579148801

 

Υπενθυμίζεται πως ο Καβαλά έχει υποστηρίξει πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί», το 2013.

Οι τρεις συνήγοροί του όπως και σημαντικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνουν λόγο για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και υπογραμμίζουν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Ο ίδιος ο Καβαλά έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του. «Οι θεωρίες συνωμοσίας που προβάλλονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, εμπόδισαν την αμερόληπτη ανάλυση των γεγονότων και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στο δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ισόβια στον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά

Πηγή: Reuters, Ahval

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter