Την Κλιματική Αλλαγή επικαλείται ο Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει την έκταση της καταστροφής

Την Κλιματική Αλλαγή επικαλείται ο Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει την έκταση της καταστροφής

Με ένα αμήχανο τηλεοπτικό μήνυμα, δίχως την γνωστή του έπαρση και αλαζονεία, απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός προς τους συμπολίτες του μετά από μερικές ημέρες που ήταν εξαφανισμένος.

Ο κ. Μητσοτάκης δίχως να έχει κάποιο αισιόδοξο μήνυμα κατέφυγε στην Κλιματική Αλλαγή -για την οποία λοιδορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ όταν την επικαλείτο για το Μάτι- για να δικαιολογήσει την έκταση της καταστροφής από τις πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία Μεσσηνία.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι τις πρώτες ημέρες -μετά τα μπάνια του στα Χανιά το Σαββατοκύριακο- ήταν εξαφανισμένος και φρόντιζε μόνο για την διάσωση της προσωπικής του εικόνας. Άλλωστε στην απάντησή του αμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ήταν διάγγελμα επικοινωνιακής διαχείρισης» και συνέστησε στον κ. Μητσοτάκη «περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια».

Από το μήνυμα απουσίαζε ο προσωπικός τόνος και η οποιαδήποτε αναφορά στην κυβέρνησή του. Αν και δίχως την γνωστή του έπαρση ο κ. Μητσοτάκης απέσεισε προκαταβολικά οποιαδήποτε ευθύνη για την έλλειψη προετοιμασίας και σχεδιασμού του κρατικού μηχανισμού λέγοντας ότι ενώ έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην οργάνωση του κράτους δεν ήταν αρκετά λόγω της έκτασης του φυσικού φαινομένου και της κλιματικής αλλαγής.

Απέφυγε να επαναλάβει ότι ο μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά, αφού άλλωστε οι αναζωπυρώσεις στις πυρκαγιές τον διαψεύδουν. Η αναφορά του ότι «δώσαμε μάχες που κερδίσαμε και άλλες που χάσαμε» προκάλεσε αμέσως αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μία υπαινικτική υπενθύμιση στο Μάτι, που άλλωστε αποτελεί και την προτεραιότητα του μηχανισμού όλες τις ημέρες των πυρκαγιών. Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε τις γυναίκες και τους άνδρες της πυροσβεστικής που δίνουν τη μάχη σε δύσκολες συνθήκες -και τους οποίους έχει αφήσει δίχως ενίσχυση- για να κατευνάσει την λαϊκή δυσαρέσκεια ενώ είπε ότι δεν είναι ώρα για κριτική και αυτοκριτική. Ο πρωθυπουργός ζήτησε την αυτονόητη ψυχραιμία και ενότητα όλων, και έκανε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις εντολές εκκένωσης όταν τους δίνονται. Δεν είχε κάτι αισιόδοξο να πει, αντίθετα προετοίμασε για τα χειρότερα που είναι μπροστά καθώς από αύριο αναμένεται ένταση των ανέμων. Σημείωσε πάντως ότι έξι περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα δυσαρέσκειας λόγω της έκτασης της καταστροφής παρά την βοήθεια που είχε από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης που έκαναν ότι μπορούσαν τις πρώτες ημέρες για να αποκρύψουν τις διαστάσεις της καταστροφής. Οι πολίτες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε πολλές περιοχές και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται είναι εξοργισμένοι. Το ότι η πυρκαγιά ξέφυγε δίχως να υπάρχουν υψηλοί άνεμοι ακόμη και στην Αττική αναιρεί τα λεχθέντα περί προόδου του κρατικού μηχανισμού.

Παραμένουν τα ερωτήματα για το αν είχαν γίνει οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών, αν είχαν γίνει οι αντιπυρικές ζώνες και ο καθαρισμός των δασών, αν λειτούργησαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, γενικότερα αν είχε μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει στις αρχές του περασμένου Μαΐου.

Πρόκειται για ερωτήματα στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση. Δεν είναι δίχως σημασία ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος όπως και το πολιτικό προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου είναι εξαφανισμένο τις τελευταίες ημέρες και η ενημέρωση γίνεται από τον Νίκο Χαρδαλιά. Δεν είναι δίχως σημασία ότι παρά τις προειδοποιήσεις για τον καύσωνα ο πρωθυπουργός δεν ακύρωσε το διήμερο στα Χανιά το περασμένο Σαββατοκύριακο, αντίθετα έδινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σέλφι από τις παραλίες.

Πάντως από την Πέμπτη το πρωί και αφού εισέπραξαν το κύμα αγανάκτησης, ο πρωθυπουργός βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου επισκέφθηκε την Βαρυμπόμπη και την Ολυμπία και στις 10.30 το βράδυ προεδρεύει σε σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter